#BeatPlasticPollution

Afyonkarahisar Çevre Mühendisleri Derneği olarak ilk konumuz Plastik Atıklar olsun istedik, çünkü; hanelerde, kurum, kuruluş ve işletmelerde en çok oluşan atık Ambalaj Atıkları ve bu atıklar sınıfındaki en çok oluşan atık da Plastik Atıklardır. İlimiz, ülkemiz ve dünyada en çok oluşan atık, yani en büyük kirlilik kaynağı ile yazımıza başlayalım istedik.

Plastik Atıklar sınıfına günlük hayatımızda kullandığımız o kadar çok atık giriyor ki inanılır gibi değil! Pet şişeler, yoğurt kapları, süt şişeleri, kıyafetler, temizlik ürünlerinin şişeleri, borular, pencereler, plastik poşetler v.b. gibi maalesef etrafımızı tamamen sarmış durumda. Bu sarmaldan kurtulmakta yine bizim elimizde aslında.

Atıklarla mücadelede ilk adım öncelikle “atık oluşumunun önlenmesi” tek kullanımlık tabak, bardak, çatal, kaşık, bıçak gibi plastikleri ve plastik poşetleri hayatımızdan çıkarmalıyız. İkinci adım “atık oluşumunun azaltılması” plastik malzemeleri zorunluluk olmadıkça kullanmamalıyız. Üçüncü adım “tekrar kullanmak” oluşan plastik malzemelerin tekrar kullanılmasıdır. Dördüncü adım “geri dönüştürmek” en önemli mücadele yöntemi çünkü hem gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için hem de ülke ekonomisine katma değer kazandırmak için yapılması gereken yöntem budur, 2021 yılında plastik atıkların geri dönüşümünün ülkemiz ekonomisine katkısı 6,7 Milyar Dolar. Beşinci adım “geri kazanmak” yani plastik malzemelerden elyaf gibi ip gibi farklı ürünler elde edilmesi yöntemidir. Altıncı adım “enerji üretimi” yüksek ısılarda ve oksijensiz ortamda piroliz adı verilen yöntem ile plastikler ayrıştırılarak yakıt elde edilmektedir. Son ve istenilmeyen adım ise “bertaraf” plastik atıkların yakma tesislerinde uygun baca filtreli sistemlerle hava kirliliğine sebep olmadan yakılması işlemidir.

Geri dönüştürmezsek ne olur biraz rakamlarla açıklamaya çalışalım;

1 Pet Şişe doğada 400 yıl,

1 Plastik tabak doğada 500 yıl,

1 Plastik Poşet doğada 100 yıl,

1 Telefon SİM Kartı doğada 1.000 yıl kalabiliyor,

Bu atıklar doğada kalırken sıcaklık değişimleri ile bozunuyorlar ve toprağımızı, suyumuza kirletiyorlar.

Geri dönüştürürsek ne olur onu da rakamlarla açıklamaya çalışalım;

1 Ton Plastik Atığın geri kazanılması ile;

5774 Kwh enerji tasarrufu sağlayabiliriz buda 500’den fazla evin kullandığı elektrik miktarı demek,

16,3 Varil petrolden tasarruf edilir.

#BeatPlasticPollution(#PlastikAtıklarlaMücadele) 2023 yılı için Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 5 Haziran Dünya Çevre Gününün sloganıdır. Ülkemizde; 2022 yılında yayınlanan Genelge ile ülkemizde artık 5 Haziran’ı içine alan hafta Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanmaktadır.

5 Haziran Dünya Çevre Gününüzü ve Türkiye Çevre Haftanızı kutlarız.