Multidisipliner özellik taşıyan projede Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Serdar Koçak, Doç. Dr. Koray Çelikeloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demirtaş, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Hacan ve Dr. Eda Demirtaş araştırmacı olarak görev alacak. Prof. Dr. Mustafa Tekerli, Prof. Dr. Metin Erdoğan ve Prof. Dr. Gülcan Avcı ise projede danışman olarak yer alacak.

Afyonkarahisar'ın en şanslı ilçesi hangisi?
Afyonkarahisar'ın en şanslı ilçesi hangisi?
İçeriği Görüntüle

Proje yürütücüsü Çinkaya, çalışma kapsamında Anadolu mandalarının büyüme ve gelişme süreçlerinde etkili hormon düzeylerinin belirlenmesinin ve bu süreçlerle ilişkili genetik varyasyonların ortaya konulmasının, ırkın yaygınlaştırılması ve verimliliğinin artırılması açısından önemli bir eşik olacağını vurguladı. Çinkaya, büyüme ve gelişmede rol oynayan hormon düzeylerini artıran ya da azaltan genetik markörlerin seleksiyon çalışmalarında kullanılmasının, daha hızlı büyüyen ve daha erken yaşta tohumlanabilen manda hatlarının geliştirilmesine imkan sağlayabileceğini ifade etti.

Elde edilecek sonuçların Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında değerlendirilebileceğini belirten Çinkaya, projenin uzun vadede Türkiye’deki manda popülasyonunun verim özelliklerinin iyileştirilmesine katkı sunarak ulusal ıslah çalışmalarına destek olacağını kaydetti.