Galatasaray-Amedspor karşılaşmasında Rafael Leao'nun golünün ardından yapılan kutlama, futbol kurallarını yeniden gündeme getirdi. Sarı-kırmızılı futbolcuların Ismail Jakobs'un magazincilere verdiği pozdan esinlenerek gerçekleştirdiği sevinçte formanın başa geçirilmesi dikkat çekti. Peki futbolcunun formayı kafasına çekmesi sarı kart gerektiriyor mu? IFAB'ın 12. maddesi bu konuda açık bir hüküm içeriyor.
Galatasaray'ın Amedspor karşısında bulduğu golün ardından futbolcuların yaptığı kutlama sosyal medyada ilgi gördü. Sarı-kırmızılı oyuncular, Ismail Jakobs'un hafta içinde magazin muhabirlerine yakalanmamak için sweatshirt'üyle başını kapattığı görüntüyü taklit etti.
Kutlamada formanın başın üzerine geçirilmesi ise futbolseverlerin dikkatini başka bir konuya çevirdi: Gol sevinci sırasında formayı kafaya geçirmek hakem tarafından sarı kartla cezalandırılıyor mu?
IFAB 12. MADDE NE DİYOR?
Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından hazırlanan Futbol Oyun Kuralları'nın 12. maddesi, fauller ve fena hareketleri düzenliyor.
Maddenin gol sevinçlerine ilişkin bölümünde, futbolcunun aşağıdaki davranışları gerçekleştirmesi halinde sarı kart görmesi gerektiği belirtiliyor:
Gol sevincinde formayı çıkarmak.
Formayı başın üzerine geçirerek başı örtmek.
Güvenlik sorunu oluşturacak şekilde saha kenarındaki bariyerlere tırmanmak veya seyircilere yaklaşmak.
Kışkırtıcı, alaycı ya da tahrik edici davranışlarda bulunmak.
Başını veya yüzünü maske ya da benzeri bir eşyayla kapatmak.
IFAB kuralına göre formanın başın üzerine geçirilmesi, yalnızca formanın tamamen çıkarılması durumunda değil, başın formayla örtülmesi halinde de sarı kart gerektiriyor.
FORMA KAFAYA GEÇİRİLİRSE HAKEM SARI KART GÖSTERMEK ZORUNDA MI?
IFAB'ın 12. maddesinde yer alan hüküm, bu konuda hakeme takdir alanı bırakmıyor. Futbolcu gol sevincinde formasını çıkarır veya başını formayla kapatırsa sarı kartla cezalandırılmalı.
Üstelik kuralın önemli bir ayrıntısı daha bulunuyor: Gol daha sonra VAR incelemesiyle iptal edilse bile futbolcunun bu davranış nedeniyle gördüğü sarı kart geçerliliğini koruyor.
