Ekonomi

Milyonlarca Çalışan Ek İş Kuyruğunda: İşte Yeni Trendler! Türkiye’de Mesai 18:30’da Bitmiyor, Yeni Başlıyor

Türkiye’de çalışanların günlük rutini artık akşam saatlerinde sona ermiyor. Mesai bitimini temsil eden 18:30'dan sonra cadde ve sokaklarda, özellikle kuryelik ve lojistik alanlarında büyük bir yığılma yaşanıyor. Geçim şartlarının zorlaşmasıyla birlikte birçok çalışan, "ana işi" bittikten sonra "ek iş" için kolları sıvıyor. Sabah beyaz yakalı veya işçi olan binlerce kişi, akşam kaskını takıp direksiyon başına geçiyor ya da bilgisayar başında dijital platformlarda ek gelir arıyor.

Abone Ol

18:30’DAN SONRA YENİ BİR EKONOMİ DOĞUYOR

Çalışma hayatındaki bu değişim, şehirlerin ritmini de değiştirdi. Eskiden dinlenme vakti olarak görülen akşam saatleri, artık ikinci bir iş gününün başlangıcı haline geldi.

  • Kurye Patlaması: Mesai sonrası motosikletli kurye sayısında yaşanan devasa artış, ek gelir arayışının en somut örneği.

  • Hizmet Sektörü: Garsonluk, komilik veya vale hizmetlerinde çalışan beyaz yakalıların sayısı her geçen gün artıyor.

  • Dijital Mesai: Birçok kişi ise akşam saatlerinde içerik üretimi, veri girişi veya çevrimiçi satış gibi alanlarda "freelance" çalışmayı tercih ediyor.


SABAH MEMUR, AKŞAM KURYE

Haberde dikkat çeken en çarpıcı detay, çalışanların profillerindeki değişim oldu. Sadece asgari ücretliler değil, orta gelir grubundaki memur ve özel sektör çalışanları da bütçelerini denkleştirmek için ek işlere yöneliyor. Uzmanlar, bu durumu "hayatta kalma ekonomisi" olarak adlandırırken, bu yığılmanın hizmet sektöründeki rekabeti de artırdığını belirtiyor.


SOSYAL HAYAT VE SAĞLIK RİSK ALTINDA

Uzun çalışma saatlerinin getirdiği riskler de haberin önemli bir parçasını oluşturuyor. Uzmanlar uyarıyor:

  1. Tükenmişlik Sendromu: Günde 12-14 saati bulan çalışma süreleri, psikolojik çöküşe neden olabiliyor.

  2. Güvenlik Sorunu: Uykusuzluk ve yorgunluk, özellikle trafikteki kuryeler için kaza riskini maksimuma çıkarıyor.

  3. Aile Bağları: "Sabah başka akşam başka" bir hayat yaşayan ebeveynlerin çocuklarıyla geçirdiği vaktin azalması, uzun vadeli sosyal sorunlara kapı aralıyor.


İŞ DÜNYASINDA YENİ DENGELER

Bu yığılma, işverenlerin de dikkatinden kaçmıyor. Birçok şirket, çalışanlarının performansının ek işler nedeniyle düştüğünü iddia ederken; çalışanlar ise mevcut maaşların temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını savunuyor.

{ "vars": { "account": "UA-91736744-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }