Habertürk Gazetesi Magazin Yayın Koordinatörü ve TV Yazarı Mustafa Doğan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. AKÜ İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye Fakültede görevli öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Gerçekleşen etkinlikte ilk olarak Habertürk Gazetesi Magazin Yayın Koordinatörü ve TV Yazarı Mustafa Doğan’ın özgeçmişi okundu. 

“Teknolojiden faydalanarak dizi ve programları takip ediyorum” 

Daha sonra konuşmasına başlayan Habertürk Gazetesi Magazin Yayın Koordinatörü ve TV Yazarı Mustafa Doğan, basın sektörüne nasıl giriş yaptığını ve meslekte nasıl ilerlediğini anlatan bir konuşma yaptı. Doğan, TV programlarını ve dizileri teknolojik imkanlardan faydalanarak takip ettiğini söyledi. Yaptığı işin detaylarını aktaran Doğan şöyle konuştu: “Benim asıl görevim yayın koordinatörlüğü. Gazetenin hazırlanma sürecinde sabah 9 akşam 6 arasında yoğun efor gerektiren bir süreçten geçiyoruz. O nedenle tüm gün Televizyon izlemem gibi bir durum söz konusu değil. Televizyona dair olan her şeyi teknoloji imkânlarından faydalanarak takip ediyorum. Zaten bulunduğumuz mekânda 4-5 farklı kanalın aynı anda açık olduğu bir durum var. Göz ucuyla takip ediyoruz. Onun dışında cep telefonundan izleme kayıt yapıp daha sonra tekrar izleme şeklinde programları takip edip işimizi yapıyoruz.”

“Elimize kumanda ile gezmiyoruz”

Yeni başlayan dizi veya programların ilk bölümünü mutlaka izlediğini ifade eden Doğan, iyi bir TV yazarlığı için bunun mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti. Kaçırdığı veya takip etmesi gereken yayınları kayıt yapıp daha sonra izlediğini dile getiren Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni başlayan dizi veya programların ilk bölümünü mutlaka izliyorum. Program gün içerisindeyse kaydedip daha sonra izliyorum. Akşam başlayan dizi ise zamanında takip etmeye çalışıyoruz. Bazen yoğunluktan dolayı diğer işlerden kaynaklı 1-2 gün sonra takip etme durumumuz oluyor. Yani öyle elimizde kumandayla gezmiyoruz.” 

“Bazı yazılarımız takipçilerin sayesinde ortaya çıkıyor”

Ortaya çıkardıkları çalışmalar sonucunda olumlu ve olumsuz tepkiler aldığını ifade eden Doğan: “Kimisi oturduğun yerden ahkam kesiyorsun diyor. Kimisi yazıyı okuyup teşekkür ediyor. Bizim beslendiğimiz kaynaklardan biride okuyucular. Okuyucular bize mail yoluyla veya sosyal medya üzerinden çoğu konuda yardımcı oluyorlar. Bazı yazdığımız konular onların bizi gönderdiği mail ve attığı mesajlar yoluyla farkına vardığımız şeyler” diye konuştu.

“Merak duygusunu kaybetmeyin”

İyi bir magazin haberinin ve iyi bir magazin muhabirinin nasıl olacağı konusunda tavsiyelerde bulunan Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “İyi bir magazin haberi özel haber olur. Diğer eklerde olmayan başka bülten ve magazin programlarına konu olabilen haberler iyi magazin haberleri kategorisine girer. Onun için özel bir emek ve takip ister. İyi bir magazin habercisi olmak ise, gündemi çok iyi takip etmekten geçer. Soru sorabilmek, merak etmek size her zaman iyi muhabir yapar. Eğer bir konuyu araştırma hevesiniz yoksa merak etmiyorsanız iyi bir muhabir olamazsınız. İşin özü soru sorma duygusunu ve merak duygusunu hiçbir zaman kaybetmemek her zaman sizi iyi bir muhabir yapacaktır.” 

 “Onları iyi bir son beklemiyor”

İzleyicinin şuan en çok ilgisini çeken yayınların dizi ve evlenme programları olduğunu ifade eden Doğan evlenme programlarını şöyle eleştirdi: “Evlenme programlarını şuan iyi bir son beklemiyor. Meclis araştırma komisyonu da onun üzerinde çalışıyor. Hatta kurmaca olduğunu onlarda tespit ettiler. Bunun için komisyon kurmaya gerek yoktu. Zaten her şey ortada. İzleyicinin bunların ciddi olduğunu düşünerek izlediğini düşünmüyoruz. Çoğunluk bunu eğlence amaçlı takip ediyor. Onlarda bunu fark ettiler arkası yarın şeklinde belirli kişilere roller biçerek bir nevi pembe dizi şeklinde ilerletiyorlar.”