Otomobil güvenliği, aralarında Isofix de bulunduğu birçok teknik konuyu içerir. Bir Isofix oto koltuğu seçerek çocuğunuzun arabada seyahat etmesi için en güvenli yollardan birini seçmiş olursunuz. Peki Isofix nedir ve Isofix’li oto koltukları neden bu kadar güvenli? Isofix hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken her şeyi paylaşmak üzere bu yazıyı hazırladık.

Isofix Ne Demek?

Isofix, küçük bir çocukla araç kullanırken içinizin rahat olmasına yardımcı olan, pazar lideri bir araba koltuğu güvenlik sistemidir. Araba koltuklarının üçte ikisinin yanlış takıldığını gösteren istatistikler de göz önünde bulundurulduğunda oto koltuğu uzmanları, Isofix olarak bilinen 'Uluslararası Standartlar Organizasyonu Düzeltmesini' yaratmıştır. Bu yenilikçi sistem, emniyet kemeri yerine sert bağlantı noktaları etrafında inşa edilmiştir. Bu, oto koltuğunu arabanıza sabitlemeye yardımcı olur ve çok daha basit ve daha güvenli bir Isofix montajı sağlar.

Isofix Bağlantısı Avantajları Nelerdir?

Bir oto koltuğu seçerken çocuğunuzun iyi korunduğundan emin olmak istersiniz. Isofix bağlantısına sahip olan oto koltukları beraberinde pek çok avantaj getirir:

·         Koltukların yanlış takılması riskini büyük ölçüde azaltır.

·         Geliştirilmiş koruma sayesinde oto koltuğu ile aracın kendisi arasında sağlam bir bağlantı oluşturur.

·         Daha kolay bir kurulum vadeder.

·         Çocuğunuzun bir kazada yaralanma olasılığını azaltır.

Isofix Neden Daha Güvenli?

Yanlış takılmış bir oto koltuğu, çocuğunuz için kesinlikle güvenli değildir ve oto koltuğunu emniyet kemerleriyle bağlamaya yönelik önceki sistem, net olmayan talimatlar veya markalar arasında tutarsız donanım nedeniyle koltukların yanlış takılmasına neden olabilir. Emniyet kemerleri kullanılarak sabitlenen çocuk oto koltukları, emniyet kemerinin yanlış miktarda gerilmesi veya emniyet kemerinin çocuk koltuğundaki doğru noktalardan geçmemesi nedeniyle genellikle yanlış takılır. Isofix'li koltuklar bu zorluğu ortadan kaldırır. Kuşkusuz çocuk koltuğunda Isofix olmayan bir koltuktan daha güvenli olmasını sağlayacak yapısal farklılıklar olmayabilir - ancak Isofix uyumlu oto koltukları montaj sırasında komplikasyonu ortadan kaldırdığı için bu, oto koltuğunun bir kazada veya seyahat ederken çocuğunuza zarar verebilecek etmenleri minimuma indirdiği gerçeğini değiştirmez.

Aracımda Isofix Var mı?

Çocuğunuzla güvenli bir biçimde seyahat edebilmek için hangi araçlarda Isofix var diye merak ediyor olabilir ve kendi aracınızda Isofix demiri ya da Isofix aparatı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Öncelikle aracınızda çok yüksek ihtimalle bir Isofix olduğunu söylememizde fayda var, çünkü Isofix ilk olarak 1997'de tanıtıldı ve o zamandan beri de üretilen tüm arabalarda standart olarak dahil edilen bir yapı haline geldi. Isofix bağlantı noktalarının her zaman açıkta olmadığını ve kolay bulunabilir bir noktada olmayacağını da vurgulamakta fayda var; plastik bir örtü ile kaplanmış olabilir, koltuğun arkasına kaynaklanarak arabaya dahil edilir ve dikdörtgen bir ilmeğe benzerler. Isofix noktalarınızı bulmanın en kolay yolu aracınızın kullanım kılavuzudur. Alternatif olarak arka koltuklardaki Isofix tanımlayıcısına bakabilirsiniz - normal şartlar altında bunlar arka koltuktaki iki dış konumdur. Bazı araçların ön koltuğunda da Isofix bulunabilir. Koltuğa oturduğunuzda onları genellikle arka tarafınızın her iki tarafında, koltuğun arkalığının minderle buluştuğu alanın etrafında bulabilirsiniz.

Isofix Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

1. Herhangi bir çocuk oto koltuğunda olduğu gibi Isofix'li oto koltuğunu aracınıza yerleştirmeden önce üreticinin talimatlarına dikkatle uyun.

2. Uyumlu bir oto koltuğu seçme ve aracınıza takma konusunda tavsiye almak için gerekli araştırmaları yapın.

3. Isofix uyumlu arabalarda, arka koltukların arkasında, koltuk arkalığı ile koltuk minderi arasındaki bağlantıda gizlenmiş Isofix yuvaları bulunur. Bazı arabalarda bir kaza anında çocuk koltuğunun öne doğru devrilmesini önlemek için arka koltuğun arkasında bir top tether için üçüncü bir Isofix bağlantı noktası da bulunabilir.

4. Aracınızın el kitabına bakarak ve arka koltuklarda Isofix etiketini arayarak arabanızdaki Isofix noktalarını tespit edin.

5. Çocuk koltuğu üzerindeki Isofix konektörlerini (arkadan çıkan iki çatal) bulun.

6. Konektörleri araba koltuğundaki Isofix yuvalarına doğru itin. Çocuk koltuğunun güvenli bir şekilde takıldığını göstermek için birçok çocuk koltuğunda bir tık sesi duyulacak ve/veya kırmızıdan yeşile dönen bir gösterge olacaktır.

7. Eğer top tether sabitleme noktası kullanılıyorsa, top tether kayışını arabadaki top tether noktasına bağlayın. Bazılarında doğru şekilde ayarlandığında yeşile dönen görünür bir gösterge bulunur. Yeterince güçlü olmayacakları için baş dayanağı veya bagaj kancası gibi başka herhangi bir şeye takmayın.

8. Destek ayağı olan bir çocuk koltuğu kullanıyorsanız, koltuğun zemine dayanması için ayağın doğru şekilde ayarlanmasını sağlayın. Bacağın bir zemin altı saklama bölmesinin üzerine oturmadığından da emin olun, çünkü bu, destek ayağından gelen bir darbenin kuvvetinden çökebilir.