2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan hedeflere göre açık uçlu soruların yanıtlarının yapay zekâ desteğiyle puanlanması, elektronik sınav uygulamalarının yaygınlaştırılması ve öğrencilerin becerilerinin daha kapsamlı ölçülmesi planlanıyor. Peki, açık uçlu sorular nasıl değerlendirilecek? Yapay zekâ öğretmenlerin yerine mi geçecek? Yeni uygulamalar hangi sınıfları kapsayacak?
MEB AÇIK UÇLU SORULARI YAPAY ZEKÂ İLE Mİ PUANLAYACAK?
2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda eğitim alanında yer verilen hedefler arasında, açık uçlu soruların cevaplarının yapay zekâ kullanılarak puanlanması da bulunuyor. Bu kapsamda ölçme ve değerlendirme süreçlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinden daha etkin yararlanılması hedefleniyor.
Planlamaya göre öğrencilerin yalnızca derslerde edindikleri bilgilerin değil, bu bilgileri kullanma ve günlük yaşamla ilişkilendirme becerilerinin de değerlendirilmesi amaçlanıyor. Böylece eğitim sisteminde yeterlilik temelli ölçme ve değerlendirme yaklaşımının tüm kademelerde güçlendirilmesi öngörülüyor.
Ancak programda yer alan hedef, yapay zekânın bütün sınavlarda öğretmenlerin yerine geçeceği anlamına gelmiyor. Açık uçlu yanıtların yapay zekâ desteğiyle puanlanmasına yönelik bir uygulama planlanırken, sistemin kapsamı ve uygulama ayrıntılarının nasıl şekilleneceği ayrıca netleşecek.
YENİ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ HANGİ SINIFLARI KAPSAYACAK?
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında ortaokul ve liselerde Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine yönelik okul tabanlı izleme çalışmaları yapılması planlanıyor.
Bu uygulamalarda çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu sorular da kullanılacak. Böylece öğrencilerin öğrenme çıktıları ve beceri düzeylerinin daha ayrıntılı belirlenmesi hedefleniyor.
Programda ayrıca 4, 8 ve 10. sınıf öğrencilerinin bilgi ve becerilerini günlük yaşamda kullanabilme yeterliliklerini ölçmeyi amaçlayan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırmasının elektronik ortamda yürütülmesi öngörülüyor. İki yıllık döngülerle gerçekleştirilen araştırmanın e-ABİDE adıyla dijital ortamda uygulanması planlanıyor.
ÖĞRENCİLERİN DİJİTAL BECERİLERİ DE ÖLÇÜLECEK
MEB'in planları yalnızca açık uçlu soruların puanlanmasıyla sınırlı kalmıyor. Ortaokul öğrencilerinin bilişim teknolojileri ve yazılım derslerinde kazandıkları dijital becerilerin hangi düzeyde olduğu da ortaya konulacak.
Merkezi sınavların değerlendirilmesinde teknolojik gelişmelere uygun yeni yöntemlerin uygulanması hedefleniyor. Türkçenin doğru ve etkili kullanımını geliştirmek amacıyla okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel becerinin değerlendirilmesine yönelik ölçme araçları da hazırlanacak.
İlkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yeterliliklerinin geliştirilmesi için eğitimler düzenlenmesi, öğretmenlerin sınıf içinde kullanabileceği süreç odaklı ve oyun temelli etkinlik materyallerinin hazırlanması da programda yer alan başlıklar arasında bulunuyor.
MEBİ VE EBA'YA YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ YENİ İÇERİKLER GELECEK
Dijital eğitim platformlarının geliştirilmesi de 2027 yılı hedefleri arasında yer alıyor. MEBİ Bireysel Öğrenme Platformu için 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik içeriklerin hazırlanarak sisteme yüklenmesi planlanıyor.
Ayrıca öğrenme analitiği ve yapay zekâ destekli asistan geliştirilerek dijital eğitim platformlarıyla entegre edilmesi hedefleniyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda 9 ve 10. sınıflara yönelik elektronik içeriklerin de MEBİ'ye eklenmesi öngörülüyor.
Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) içerik çeşitliliğinin artırılması için öğretim materyalleri, eğitsel videolar, simülasyonlar, zenginleştirilmiş kitaplar ve TRT EBA TV programlarının üretimine devam edilecek. Yabancı dil öğretiminde kullanılmak üzere dijital içeriklerin de platform üzerinden öğrencilere sunulması planlanıyor.
OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA EĞİTİM NASIL DEVAM EDECEK?
Yıllık programda, olağanüstü durumlarda eğitimin kesintiye uğramasının öğrenciler üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar da bulunuyor. Bu kapsamda uzaktan eğitim altyapısının iyileştirilmesi ve öğrenme kayıplarını telafi edecek uygulamaların yürütülmesi hedefleniyor.
Uygulamalı eğitimlerde ölçme ve değerlendirmenin sürdürülebilmesi için farklı yöntemlerin geliştirilmesi, iş başı eğitimlerin ve uygulamaya dayalı sınavların dijital ortamda gerçekleştirilebilmesi üzerinde de çalışılacak. Eğitim teknolojileri sektörünün temsilcilerinin katılımıyla yapılacak toplantılarda bu alandaki çözümler değerlendirilecek.
OKUL YÖNETİCİLİĞİ İÇİN YENİ SİSTEM HAZIRLANACAK
Eğitim yöneticiliğinin profesyonel bir meslek olarak düzenlenmesi de programda yer alan hedeflerden biri oldu. Okul yöneticiliği yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla kurumsal bir yapının oluşturulması ve yönetici sertifika programlarının uygulanması planlanıyor.
Öğretmen yetiştirme ve geliştirme süreçlerinin mesleğe kabul öncesinden başlayarak mesleki ve kariyer gelişimini kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Öğretmenlik mesleği genel yeterliklerinin güncel ihtiyaçlara göre yenilenmesi, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim programlarının da geliştirilmesi öngörülüyor.
Söz konusu düzenlemeler, 2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan hedefler kapsamında bulunuyor. Açık uçlu soruların yapay zekâ ile puanlanmasına ilişkin uygulamanın hangi sınavlarda, ne zaman ve hangi teknik ölçütlerle hayata geçirileceğine dair ayrıntılar ise programda açıklanmış değil.