Afyonkarahisar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü kapsamında düzenlenen resepsiyonda kent protokolü bir araya geldi. Afyonkarahisar Valisi Dr. Naci Aktaş ve eşi Bayan Aktaş’ın himayelerinde Korel Termal Otel’de gerçekleştirilen programa Belediye Başkanı Burcu Köksal, il protokolü, şehit aileleri, gaziler ve davetliler katıldı.
Cumhuriyet Bayramı coşkusunun paylaşıldığı programda, Cumhuriyet’in kuruluş süreci, Millî Mücadele’nin tarihî önemi ve Türkiye’nin gelecek hedefleri ele alındı. Resepsiyonda konuşan Vali Aktaş, Cumhuriyet’in milletin bağımsızlığından vazgeçmeyen iradesinin bir sonucu olduğunu belirterek davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

“CUMHURİYET, MİLLETİMİZİN BAĞIMSIZLIK İRADESİNİN ESERİDİr”
Cumhuriyet’in 103. yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Vali Naci Aktaş, Türkiye’nin kendi geleceğini belirleme kararlılığıyla Cumhuriyet’e ulaştığını söyledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlandığını hatırlatan Aktaş, bağımsızlık mücadelesinin Cumhuriyet’in ilanıyla yeni bir döneme taşındığını belirtti.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açıldığını kaydeden Aktaş, bu kazanımın milletin fedakârlıkları ve bağımsızlık uğruna verdiği mücadele sonucunda elde edildiğine dikkat çekti.

AFYONKARAHİSAR’IN MİLLÎ MÜCADELE TARİHİNDEKİ YERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Afyonkarahisar’ın Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Aktaş, kentin Millî Mücadele tarihindeki konumuna değindi.
19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan bağımsızlık yürüyüşünün önemli duraklarından birinin Afyonkarahisar olduğunu belirten Aktaş, Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz’un Dumlupınar’da kesin zaferle sonuçlanmasının bağımsızlığa giden yolda tarihî bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Aktaş, bu topraklarda ortaya konulan cesaret ve fedakârlığın, Türk milletinin özgür yaşama iradesini tarihe kazıdığını dile getirdi.

“CUMHURİYETİMİZİ HER ALANDA GÜÇLENDİRMELİYİZ”
Cumhuriyet’in gelecek nesillere güçlü biçimde aktarılması gerektiğini belirten Vali Aktaş, bu mirasa sahip çıkmanın yalnızca geçmişteki kazanımlarla gurur duymaktan ibaret olmadığını söyledi.
Millî birlik ve beraberliğin korunması, devletin gücünün artırılması, vatandaşların refah seviyesinin yükseltilmesi ve çocuklara güvenli bir gelecek bırakılmasının ortak sorumluluk olduğunu ifade eden Aktaş, Cumhuriyet’in her alanda güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİNE VURGU YAPTI
Türkiye’nin Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında bilim, teknoloji, sanayi, tarım, eğitim ve kültür alanlarında ilerlemeyi hedeflediğini belirten Vali Aktaş, bu hedeflere ulaşmanın çalışmak, üretmek ve ortak değerler etrafında kenetlenmekle mümkün olacağını kaydetti.
Afyonkarahisar’ın gelişimine katkı sunmanın önemine de değinen Aktaş, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Aktaş, ülkenin geleceğine birlikte sahip çıkılması çağrısında bulundu.

ŞEHİTLER VE HAYATINI KAYBEDEN GAZİLER ANILDI
Konuşmasında Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını anan Vali Aktaş, vatan uğruna hayatını kaybeden şehitleri ve yaşamını yitiren gazileri rahmet ve minnetle yâd etti.
Hayatta olan gazilere sağlıklı ve huzurlu bir ömür dileyen Aktaş, şehitlerin ve gazilerin milletin gönlündeki özel yerinin daima korunacağını belirtti.
Vali Aktaş, Cumhuriyet’in 103. yıl dönümünün Türkiye’ye, millete ve Afyonkarahisar’a hayırlı olmasını dileyerek Cumhuriyet’in sonsuza kadar yaşaması temennisinde bulundu.