Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından daha önce "Örnek Üretici" olarak nitelendirilen bir çiftçinin, meraların kullanıma kapatılması nedeniyle hayvanlarının strese girdiğini iddia etmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı detaylı bir açıklama yayınladı.

"YASAK DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HAMLESİ"

Bakanlık, 4342 sayılı Mera Kanunu uyarınca Türkiye genelinde meraların kullanımının belirli bir takvime bağlı olduğunu hatırlatarak şu bilgileri paylaştı:

  • Otlatma Başlangıcı: Kars ilinde 2026 yılı otlatma sezonu 10 Nisan 2026 tarihinde başlayacaktır.

  • Neden 10 Nisan? Bu tarihten önce meraya çıkılmamasının sebebi, otların yeterli seviyeye ulaşmasını beklemek ve meraların vejetasyon yapısının bozulmasını engellemektir. Erken otlatma, meraların verimini düşürerek uzun vadede hayvancılığa zarar vermektedir.

KIŞLAK ALAN TAHSİS EDİLDİ

Bakanlık, iddiaların odağındaki Ani köyü sınırları içerisinde üreticilerin mağduriyet yaşamaması için önlem alındığını belirtti. Açıklamada, bir bölgenin 1 Kasım 2025 – 10 Nisan 2026 tarihleri arasında "kışlak" olarak kullanıma açıldığı ve yetiştiricilerin bu süreçte bu alanlardan faydalanabileceği ifade edildi.

Eber Gölü’ne Can Suyu! 2026 Nisan Yağışları Su Seviyesini %40’a Çıkardı
Eber Gölü’ne Can Suyu! 2026 Nisan Yağışları Su Seviyesini %40’a Çıkardı
İçeriği Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Daha önce Bakan Yumaklı’nın övgüyle bahsettiği Karslı bir üretici, meraların "komisyon kararıyla" kapatıldığını, hayvanlarının ağıllarda hapis kaldığını ve strese girerek birbirlerinin yünlerini yemeye başladığını iddia eden bir video paylaşarak yardım istemişti. Bu görüntüler sosyal medyada geniş yankı bulmuştu.

Mevsimsel otlatma takvimleri, meraların kendisini yenilemesi için Türkiye'nin her ilinde valilikler bünyesindeki komisyonlarca belirleniyor. Yarın (10 Nisan) itibarıyla Kars genelinde meraların resmen açılmasıyla bu sorunun çözülmesi bekleniyor.

Muhabir: Fahriye Çıracı