Bahçeli, 19 yeni il ve 78 yeni ilçe kurulmasını öngördüklerini belirtirken il olabilecek ilçeleri de sıraladı. Listede Ankara’dan Polatlı, Kırklareli’nden Lüleburgaz ve Muğla’dan Fethiye gibi dikkat çeken yerleşim yerleri bulunuyor. Peki, il olması gündeme gelen 19 ilçe hangileri?
BAHÇELİ’NİN AÇIKLADIĞI 19 İLÇE HANGİLERİ?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkgün gazetesine verdiği röportajda “100 İl, 1000 İlçe Projesi” kapsamında il olabilecek 19 ilçeyi açıkladı. Bahçeli’nin sıraladığı ilçeler Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alıyor.
İl olması öngörülen ilçeler ve bağlı oldukları iller şöyle:
- İç Anadolu Bölgesi: Polatlı (Ankara), Ereğli (Konya)
- Karadeniz Bölgesi: Ünye (Ordu), Vezirköprü (Samsun), Ereğli (Zonguldak)
- Doğu Anadolu Bölgesi: Erciş (Van), Doğubayazıt (Ağrı), Ahlat (Bitlis)
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Ergani (Diyarbakır), Midyat (Mardin), Siverek (Şanlıurfa)
- Akdeniz Bölgesi: Elbistan (Kahramanmaraş), Kozan (Adana), Alanya (Antalya), Tarsus (Mersin)
- Ege Bölgesi: Fethiye (Muğla), Akhisar (Manisa)
- Marmara Bölgesi: Lüleburgaz (Kırklareli), Bandırma (Balıkesir)
LÜLEBURGAZ VE POLATLI DİKKAT ÇEKTİ
Listede özellikle İstanbul’a yakın konumuyla öne çıkan Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi dikkat çekti. Ankara’dan ise Polatlı il olabilecek ilçeler arasında yer aldı.
Turizm merkezlerinden Alanya ve Fethiye’nin yanı sıra sanayi ve ticaret faaliyetleriyle öne çıkan Bandırma, Akhisar ve Tarsus da listede bulunuyor. Konya Ereğli ve Zonguldak Ereğli’nin aynı listede yer alması da dikkat çeken ayrıntılardan biri oldu.
BAHÇELİ YENİ İLLER İÇİN HANGİ KRİTERLERİ SIRALADI?
Bahçeli, yeni illerin belirlenmesinde yalnızca nüfus büyüklüğünün dikkate alınmayacağını belirtti. Üretim, ulaşım, enerji, tarım, lojistik, bölgesel kalkınma, coğrafi konum ve stratejik özelliklerin de değerlendirmede etkili olacağını ifade etti.
Bahçeli, projenin 19 yeni il ve 78 yeni ilçe kurulmasını öngördüğünü belirterek çalışmanın ilerleyen dönemde genişleyebileceğine de işaret etti.
TÜRKİYE’DE İL SAYISI 100’E Mİ ÇIKACAK?
Türkiye’de mevcut durumda 81 il bulunuyor. MHP’nin “100 İl, 1000 İlçe” projesi hayata geçirilirse il sayısının 100’e, ilçe sayısının ise 1000’e çıkarılması hedefleniyor.
Ancak açıklanan liste, ilçelerin kesin olarak il yapılacağı anlamına gelmiyor. Bahçeli, nihai kararın ilgili devlet kurumlarının değerlendirmeleri ve mutabakatı doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verileceğini belirtti. Yeni illerin kurulabilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.
