Kanserden şüphelenilen hastanın ameliyatında ise doktorları şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Polat'ın akciğerinden yaklaşık yarım santimetrelik kemik dokusu çıkarıldı.
AKCİĞERİNDEKİ ŞÜPHELİ LEZYON İÇİN AMELİYATA ALINDI
İstanbul'da yaşayan, uzun süredir sigara kullanan ve bir çocuk babası olan Mehmet Polat, yaklaşık 1 ay boyunca geçmeyen öksürük, halsizlik ve kilo kaybı şikayetleri yaşadı. Yaklaşık iki hafta içerisinde 7 kilo veren Polat, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.
Yapılan tetkiklerde sağ akciğerinde şüpheli bir lezyon tespit edildi. Enfeksiyon tedavisine rağmen görüntülemede beklenen gerileme olmayınca bronkoskopi yapıldı. Ancak kesin sonuç alınamayınca PET incelemesinin ardından konsey kararıyla ameliyat yapılmasına karar verildi.
AMELİYATTA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
7 Temmuz'da gerçekleştirilen kapalı ameliyatta, hızlı patoloji incelemesiyle lezyonun kanser olmadığı belirlendi. Doktorlar, akciğerdeki oluşumun yabancı cisme bağlı gelişen granülasyon dokusu olduğunu tespit etti.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Onur Derdiyok ve ekibi, bronş bölümündeki şüpheli dokuyu çıkararak bölgeyi onardı. Operasyon sırasında yaklaşık yarım santimetrelik kemik dokusu da tespit edildi.
Derdiyok, hastanın şikayetlerinin yabancı cismin akciğere kaçmasına bağlı olduğunu değerlendirirken, kemik dokusunun yemek yerken solunum yoluna kaçmış olabileceğini belirtti.
"AKCİĞERDEKİ HER LEZYON KANSER DEĞİL"
Doç. Dr. Onur Derdiyok, hastanın sigara kullanması, hızlı kilo kaybı ve uzun süren öksürüğü nedeniyle bulguların başlangıçta kanserle uyumlu göründüğünü söyledi.
Derdiyok, akciğerde görülen her nodül veya lezyonun kanser anlamına gelmediğini vurgulayarak ayırıcı tanının önemine dikkat çekti. Hastanın daha geç başvurması durumunda akciğerinin çok daha büyük bir bölümünün alınmasının gerekebileceğini ifade etti.
Doktor, geçmeyen öksürük, tekrarlayan ateş ve açıklanamayan kilo kaybı gibi şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
2 SAATLİK NADİR BİR OPERASYON
Yaklaşık 2 saat süren operasyonun ardından hastanın tüm şikayetlerinin ortadan kalktığı ve yeniden kilo almaya başladığı bildirildi.
Derdiyok, akciğere yabancı cisim kaçmasının nadir olmadığını ancak buna bağlı olarak gerçekleştirilen sleeve ameliyatlarının oldukça nadir görüldüğünü belirtti. Ameliyat sonrasında daha önce yeterince havalanmayan akciğer bölümünün yeniden açıldığı ifade edildi.
Mehmet Polat ise yaşadığı sürecin ardından vatandaşlara, uzun süren sağlık şikayetlerini ihmal etmemeleri ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmaları çağrısında bulundu.