Kayalıklar 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı
Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2017 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen Ornaş Peri Bacaları ve Kaya Yerleşimleri, tarihi boyunca çeşitli dönemlerde barınma, depolama, dinsel yapı ve mezar amaçlı olarak kullanılmıştır.
2016’da Yapılan İncelemelerde Tahribatın Doğal Olduğu Belirlendi
Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen incelemelerde, Ornaş Kayalıklarının güney cephesinde doğal sebeplerden kaynaklanan göçük tespit edilmiş, ancak insan müdahalesi ile gerçekleştiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, o dönemde İscehisar Jandarma Komutanlığı ekipleriyle yapılan kontroller sonucunda dinamit kaynaklı bir patlatmanın olmadığı belirlenmiştir.
Son İncelemelerde Yeni Bir Tahribat Bulunmadı
5 Haziran 2025 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bölgeye yapılan son incelemelerde, herhangi bir yeni patlatma veya göçük olayına rastlanmadığı, mevcut görüntünün 2016 yılı tespitleriyle aynı olduğu ifade edilmiştir.
Yetkililer, bölgenin doğal yapısının volkanik tüf kayaçlardan oluştuğunu ve zamanla deprem, ısı farkı, yağmur ve rüzgar gibi faktörlerin etkisiyle kayaların doğal süreçler içinde kopup düştüğünü vurguladı.
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü, güvenlik birimleriyle koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini ve şehir genelinde olası kazı ve tahribat girişimlerine karşı teyakkuz halinde olduklarını duyurdu.