Kahramanmaraş’ta 15 Nisan 2026 tarihinde Ayser Çalık Ortaokulu’nda meydana gelen, 1 öğretmen ve 9 öğrencinin hayatını kaybettiği, 15 öğrencinin ise yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.
Kabul edilen iddianame, saldırgan İsa Aras Mersinli’nin katliamı ne kadar soğukkanlı ve detaylı bir şekilde planladığını gözler önüne serdi. Caninin bilgisayarından elde edilen dijital belgelerde; aile bireylerini öldürme planlarından, yurt dışındaki okul saldırganlarıyla yarışma hevesine kadar kan donduran ifadeler yer aldı.
AİLESİNİ VE BÜYÜKANNESİNİ ÖLDÜRMEK İÇİN HAZIRLIK YAPMIŞ
Ortaya çıkan belgelerde Mersinli'nin, okuldaki katliam öncesinde kendi ailesini katletmek için plan yaptığı belirlendi. Evde çamaşır suyu stokladığını belirten cani, planını şu sözlerle kaleme almış:
"Yapacağım şeyi yapmadan önceki gece, herkes uyurken o çamaşır suyunu alacağım, önce ablam uyurken onun odasını kilitleyeceğim, sonra ebeveynimin odasına girip onları büyük bir mutfak bıçağıyla bıçaklayacağım. Annemin ve babamın yaralarına litrelerce çamaşır suyu dökeceğim, daha sonra oturma odasına gidip büyükannemi boğacağım."
"ZAMAN kalırsa ANAOKULUNA GİDECEĞİM"
Saldırıyı gerçekleştirmek için okul kapılarını kilitlemeyi, tuvalette silahlanmayı ve sınıfları sırayla taramayı planlayan Mersinli'nin, yabancı ülkelerdeki okul katliamcılarını kendine örnek aldığı ve onlarla "skor" yarışına girdiği tespit edildi.
Doğu Avrupa ve Asya'daki en büyük saldırılardan birini yapmayı hedeflediğini belirten katil zanlısı, belgede şu ifadelere yer verdi:
"Emin olmak için, ölü olduğundan emin olmadığım kişilere iki kez ateş edeceğim veya bıçaklayacağım. Eğer bir şekilde yeniden silah doldurmak için yeterli zamanım kalırsa, anaokuluna gideceğim. Hedefim birinci zafer... Ben ilk beşte yer alacağım."
"SINIFLARDA KİLİT YOK, POLİS UZAKTA"
Mersinli’nin yazdığı metnin devamında, okuldaki fiziki yetersizlikleri ve güvenlik eksikliklerini kendi lehine kullanmak üzere planladığı görüldü. Caninin kaleme aldığı metinde şu satırlar yer aldı:
"Beni her zaman şüpheyle karşılıyorsunuz, ne yaparsam yapayım siz her zaman bir kusur buluyorsunuz. Beni şüpheye düşürecek herhangi bir nedeniniz var ama yakında hepinizin yanıldığını kanıtlayacağım. Bu benim için mükemmel; 40 kişilik sınıflar, hiçbir sınıfta kilit yok, aktif nişancı tatbikatı yok, çıkışlar kilitlenebiliyor, polis uzakta, kimse silahlı değil. Eğitildim, silahla etkinliğim bir polis memurununkiyle karşılaştırılabilir, konumum kolay, yolları biliyorum."
SOĞUKKANLI KATLİAM PLANLAMASI
Elde edilen son verilerle birlikte, sanığın olay anında karşılaşabileceği tüm senaryoları önceden çalıştığı, okulun fiziki haritasını ve güvenlik zafiyetlerini detaylıca inceleyerek eylemini zamanladığı tescillenmiş oldu.
"3. SINIFA GİDERKEN BİLE BU DÜŞÜNCELER VARDI"
Zanlı, belgenin sonunda ilkokul yıllarından itibaren bu katliamı düşündüğünü itiraf ederek, "3’üncü sınıftan beri okulumda bunu yapmaya dair düşüncelerim vardı. Yıllar geçtikçe bu düşünceler daha da kötüleşti, bir keresinde okula silah getirdim ama kullanmadım" ifadelerini kullandığı görüldü. Olayla ilgili adli süreç devam ediyor.




