Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların en çok merak ettiği konularla ilgili İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Anahaber Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Müftü İmamoğlu, Kurban ibadetinin dini hükmünden, online kurban bağışına kadar pek çok konuda önemli bilgiler paylaştı.

İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, bayramın manevi atmosferini en doğru şekilde yaşamak isteyen vatandaşlar için hem dini ölçülere hem de sosyal sorumluluklara dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Müftü İmamoğlu, kurban ibadetinin yalnızca bir hayvan kesimi değil, paylaşmanın, dayanışmanın ve Allah’a yakınlaşmanın sembolü olduğuna söyledi.

SORU: KURBAN KESMENİN DİNİ HÜKMÜ NEDİR?

Cevap: Kurban kesme mezhepler arasında farklı görüşler olmakla birlikte biz Hanefi mezhebine göre kurban kesme hükmü vaciptir. Bu ne demek, dinen zengin olan nisap miktarı mal dediğimiz 80.18 gram altını veya o değerde parası olan kişinin kurban kesmesi gerekiyor. Hamd olsun vatandaşlarımızda imkanları ölçüsünde kurbanlarını kesiyorlar. Vatandaşlarımız kurban kesmeyi ibadet niyetiyle özellikle batı bölgelerinde kurban kesme oranı güney Doğu’ya göre çok daha fazla. Buda şundan kaynaklı bizim mezhebimizde hükmünün vacip oluşu, güneydoğu bölgesi genelde şafi olduğu için oralarda sünnet kurban hükmü. Tabi sünnet yanlış anlaşılmış. Sanki yapılsa da olur yapılmasa da olur diye. Halbuki peygamberimizin hayatı boyunca hep kestiği yerine getirdiği bir ibadet. Bu vesileyle biz Hanefi mezhebinin vacip hükmü ağır basarak kurbanı önemsiyoruz. İbadeti yerine getirmek için gayret gösteriyoruz.

SORU: KREDİ ÇEKEREK KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Cevap: Bizlere en çok gelen sorulardan birisidir bu. Kredi çekilerek kurban kesilebilir mi? Kurban kesimi zengine yönelik mali ibadettir. Yani borçlanarak kurban kesmeğe gerek yoktur. Normal olarak imkânı olan her vatandaşımızın da kurban kesmesini öneririm.

SORU: KURBANLIK HAYVANLARDA YAŞ ŞARTLARI NELERDİR?

Cevap: Küçükbaş hayvanlarda 6 ayını doldurup ve görkemli olan hayvanlar, büyükbaşlarda da 2 yaşını doldurmuş hayvanlar kurban olabilir. Ama yine de bu işin uzmanı olan veterinerlerden yardım alınması daha doğru olur. Maalesef kötü bir dönemde yaşıyoruz. Bazen aldatmalar ve kandırmalar olabiliyor. Buna fırsat vermemek lazım. Onun için işin ehli olan yani evet bu yaşını doldurmuştur. Bu hayvan kurban olabilecek şartları taşıyor, diyebilecek bir veteriner veya iyi bir kasapta olabilir bunlara sormak daha iyi olur. Şartları tutmayan hayvanları kesmek bir vebaldir. Kurban ibadetini yılda bir defa yapıyoruz ve en güzelini yapmak için çabalamalıyız. Çünkü burada Allah’ın rızasını kazanmak istiyoruz. Bu vesileyle şartları taşıyan hayvanları kesmek gerekir.

SORU: ORTAKLAŞA KESİLEN KURBANLARDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Cevap: Büyükbaş hayvanlarda bir hayvana en fazla 7 hisseyle kesilebilir. Yani 7 kişi ortak olabilir. Burada özellikle dikkat etmemiz gerek konu; her bir hisseyi ayrı ayrı ayırıp kura tarzından bir şey yapılabilir. Ya da isteye göre kuraya gerek kalmadan paylaşılabilir. Bazen bir hayvanı 6 kişi kestik. Ortadan bölelim yarısı sizin yarısı bizim olsun diyorlar. Bu bence doğru bir şey değil. Her bir hisseye hayvanın her bir yerinden herkes istifade etmesidir. Hak geçmeden hassas bir şekilde paylaşılmasını tavsiye ederiz.

SORU: KURBAN ETİ KAÇA AYRILMALIDIR?

Cevap: Hissemizi düşen kurban etiyle ilgili peygamberimizi hadis-i şerifi var. Orada diyor ki; hissenize düşen taradı 3 eşit parçaya ayırın. Bir hisseyi kendi ailenize, bir hisseyi dışarıdan gelen eş dost akrabaya ikram edin, bir hisseyi ise fakir ve ihtiyaç sahibi yani kurban kesememiş olan insanlara dağıtmak lazım. Komşuluk hukuku gereği komşununuz kurban kesse dahi ona da kurban eti verilebilir. Bu da komşuluk arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirir. Kurban ibadeti aslında ihtiyaç sahiplerine et ulaştırmaktır. Kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine kurban etlerini ulaştırmamız lazım.

AKÜ’de yoga ile farkındalık ve birliktelik etkinliği düzenlendi
AKÜ’de yoga ile farkındalık ve birliktelik etkinliği düzenlendi
İçeriği Görüntüle

SORU: ONLİNE KURBAN CAİZ Mİ?

Cevap: Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz veya birçok STK’lar kurban kesiyorlar. Diyanet Vakfı ile ilgili şunları söyleyebilirim. Yurt içi kurban fiyatı 13.500 TL, yurt dışı kurban fiyatı ise 5.450 TL olarak kesiliyor. Hamd olsun Türkiye Diyanet Vakfı şu anda en çok kurban toplayan kurumdur. Geçen sene toplanan kurbanlık miktarı 747.500 hisse kesildi. Bunun bir kısmı yurt içi bir kısmı ise yurt dışı ama yurt dışı daha çok. Vatandaşlarımızın direk müftülüğümüze gelip kurbanının parasını yatırabileceği gibi online olarak ta Türkiye Diyanet Vakfı’nın sayfasına girdiğinizde aynı fiyattan yatırabilirsiniz. Bağışınızı yaptıktan sonra hemen bir mesaj gelerek bilgilendiriliyorsunuz. Daha sonra da kurbanınız kesildiğinde de yine size bilgilendirme mesajı geliyor. Bu sene uygulama değişeceğini biliyorum. Kurbanın kesim anının da fotoğrafının bağışçıya gönderilmesi yönünde olacak.

SORU: ÖLEN KİŞİYE KURBAN KESİLİR Mİ?

Cevap: Ölen kişinin ibadet sorumluluğu bitmiştir. Ölen kişiye kurban kesilmez. Ancak ölen kişinin kendi vasiyeti varsa, benim malımdan kurban kesilsin diye bir vasiyeti varsa ancak o zaman kurban kesilebilir. Usul ve füru dediğimiz anne, baba yukarıya doğru aşağıya doğru ise eş, çocuk ve akrabaları yiyemez. Kesilen kurban ancak ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban keserken bir tane de babamın hayrına keseyim diye kendi içinizden geçirirseniz bunda sıkıntı yok. Ama kurban ibadeti yaşayan insan için kesilir.

SORU: KURBAN KESMEK YERİNE KURBAN ÜCRETİ KADAR BAĞIŞ YAPMAK DOĞRU MUDUR?

Cevap: Kurban bir ibadet olduğu için kurban kan akıtmaktır. Kurban ücreti kadar bağış yapmak, kurban kesmek yerine geçmez. Yani kan akıtmak gerekir. Bir hayvanı kesip onun etini dağıtmaktır. Ama onun dışında başka her türlü hayrı bağış yapabilirsiniz. Ama onun dışında kesinlikle kurban olarak bir hayvanın kesilmesi lazım.

SORU: BAYRAM GÜNÜ NE YAPILMASI GEREKİR?

Bayram günü sevinç, mutluluk ve neşe günüdür. Öncelikli olarak, mutlaka bayram namazını kılmaya çalışalım. Arkasından sıla-i rahim (akrabaları ziyaret) yapmalıyız. Çocuklarımıza mutlaka az da olsa birer hediye verilim. Özellikle yetim çocuklara bayram sevinci yaşatalım. Eğer bir küslük varsa bayramlarda bu kırgınlıkları ve dargınlıklara bir son verelim.

İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu son olarak mesajında, “Şimdiden bütün Müslüman aleminin bayramını kutluyorum. Bizler burada huzurlu bayram yapıyoruz ama bayramı yapamayan Gazze’de ki Filistin’deki kardeşlerimize de sıkıntılardan kurtulmayı ve güzel bayramlar yapmayı nasip eğlesin” ifadelerini kullandı.

Muhabir: İbrahim ARTIÇ