usd
48,8453
eur
55,8281
gram-altin
6.797,11
Afyon Haberleri
Afyonkarahisar
Parçalı bulutlu
weather
11°
Afyon Ana Haber Ekonomi Tasfiye edilen fonlardaki param ne olacak, ne zaman ödenecek? Tasfiye edilen fonlardan paralar nasıl geri alınacak?

Tasfiye edilen fonlardaki param ne olacak, ne zaman ödenecek? Tasfiye edilen fonlardan paralar nasıl geri alınacak?

Tasfiye edilmesine karar verilen bazı yatırım fonlarında yatırımcıların paralarının nasıl ödeneceği ve sürecin ne kadar süreceği merak konusu oldu. SPK tarafından belirlenen esaslara göre fon varlıkları nakde çevrilerek yatırımcılara sahip oldukları pay oranında ödeme yapılacak. Peki, tasfiye edilen fonlarda para ne zaman ödenecek ve fonlardan paralar nasıl geri alınacak? İşte detaylar...

Tasfiye edilen fonlardaki param ne olacak, ne zaman ödenecek? Tasfiye edilen fonlardan paralar nasıl geri alınacak?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiye edilmesine karar verilen bazı yatırım fonlarına ilişkin uygulanacak usul ve esasları belirledi. Buna göre fon portföylerinde bulunan finansal varlıklar, yatırımcıların menfaati, piyasa derinliği ve likidite koşulları dikkate alınarak nakde dönüştürülecek. Elde edilen nakit, belirlenen ödeme planı doğrultusunda yatırımcıların bireysel saklama hesaplarına aktarılacak.

Tasfiye sürecinde yatırımcıların sahip oldukları fon katılma payları esas alınacak. Ödeme işlemleri, fon varlıklarının nakde çevrilmesi ve ilgili hesaplamaların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek.

TASFİYE EDİLEN FONLARDAN PARALAR NASIL GERİ ALINACAK?

SPK tarafından belirlenen yönteme göre fon portföyündeki finansal varlıklar, bankaların vereceği satış talimatlarıyla nakde çevrilecek. Satış işlemlerinde yatırımcıların menfaati, piyasa koşulları ve varlıkların likiditesi dikkate alınacak.

Bankalar, finansal varlığın niteliğine göre satış talimatını doğrudan fon hesabı üzerinden verebilecek veya işlemi bir yatırım kuruluşu aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

Belirli vadeye sahip para piyasası araçları ve işlemlerden vade sonunda fona aktarılacak nakit ile diğer finansal varlıkların satışından elde edilen tutarlar da ödeme planı kapsamında değerlendirilebilecek. Elde edilen nakit, banka tarafından belirlenen dönemlerde yatırımcıların mutabakatı yapılmış bireysel saklama hesaplarına aktarılacak.

Ödemede temel alınacak oran ise yatırımcının sahip olduğu fon katılma payı miktarı olacak.

TASFİYE EDİLEN FONLARDA PARA NE ZAMAN ÖDENECEK?

Tasfiye kapsamındaki fonlarda yatırımcıların paralarının tek bir tarihte toplu şekilde ödenmesi yerine, fon varlıklarının nakde dönüştürülmesi ve belirlenen ödeme planının uygulanması öngörülüyor.

SPK'nın belirlediği esaslara göre ilgili fonların malvarlığının tasfiyesi, tasfiye duyurusunun yapıldığı tarihten itibaren geçecek en fazla 3 aylık sürenin bitimini izleyen ilk iş gününde tamamlanacak. Kurulun uygun görmesi halinde bu sürenin uzatılması da mümkün olacak.

Fonlardan elde edilen nakit, belirlenen dönemlerde yatırımcıların mutabakatı yapılmış bireysel saklama hesaplarına, sahip olunan katılma payı oranında aktarılacak.

Bu nedenle yatırımcıların alacağı tutar, fon portföyündeki varlıkların nakde çevrilmesi ve tasfiye sürecindeki işlemlerin tamamlanmasının ardından netleşecek.

FON VARLIKLARI NASIL NAKDE ÇEVRİLECEK?

Tasfiye kapsamında fon portföylerinde bulunan finansal varlıkların satışı, yatırımcıların menfaati ile piyasa koşulları dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

Bankalar, varlıkların türüne göre satış işlemlerini farklı kanallar üzerinden gerçekleştirebilecek. Belirli vadesi bulunan para piyasası araçlarından vade sonunda elde edilecek nakit ile diğer finansal varlıkların satışından sağlanan tutarlar, banka tarafından belirlenen ödeme planına göre yeniden para piyasası araçlarında değerlendirilebilecek.

Belirlenen dönemlerde oluşan nakit, fon katılma payı sahiplerinin bireysel saklama hesaplarına aktarılacak.

TASFİYE SÜRECİNDE HANGİ BANKALAR GÖREVLENDİRİLDİ?

Tera Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların portföy saklayıcısı olarak Türkiye İş Bankası AŞ görevlendirildi.

A1 Capital Portföy Yönetimi AŞ, Atlas Portföy Yönetimi AŞ, Bulls Portföy Yönetimi AŞ, Hedef Portföy Yönetimi AŞ, Pardus Portföy Yönetimi AŞ ve Pusula Portföy Yönetimi AŞ'nin kurucusu olduğu fonların portföy saklayıcısı olarak ise Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ görevlendirildi.

Söz konusu bankalar, ilgili fonların tasfiye süreçlerinin yürütülmesi konusunda yetkilendirildi.

MKK İLE BANKALAR ARASINDA MUTABAKAT YAPILACAK MI?

Tasfiye sürecinin başlangıcında Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile ilgili bankalar arasında mutabakat yapılacak. Bu kapsamda fonların tedavüldeki toplam katılma payları, yatırımcıların bireysel saklama hesaplarındaki payları ve varsa rehin, haciz, tedbir gibi takyidatlar kontrol edilecek.

Gerçekleşmemiş emirlere ilişkin bilgilerin de mutabakat kapsamında ele alınması öngörülüyor. Söz konusu işlemlerin SPK kararını takip eden 10 iş günü içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Fon portföyünde yer alan ve saklamaya konu finansal varlıklar ise Takasbank'ta ilgili bankalar nezdindeki hesaplarda tutulacak.

TEFAS ÜZERİNDEN VERİLEN İADE EMİRLERİ NE OLACAK?

Tasfiye kapsamındaki fonlarda Takasbank TEFAS Platformu üzerinden satım emri verilen ancak gerçekleştirilemeyen iade talimatları için oluşan tutar fon hesabına borç olarak kaydedilecek.

Bu borçların, tasfiye kapsamında banka tarafından elde edilen nakit kullanılarak öncelikli şekilde ödenmesi kararlaştırıldı.

17 Eylül 2026 tarihinden itibaren tasfiyesine karar verilen fonlar için TEFAS dışındaki dağıtım kanalları üzerinden katılma payı alım ve iade talimatları gerçekleştirilemeyecek. TEFAS'ta alım ve satım işlemlerine kapatılan fonlar için de kurucu ve diğer dağıtıcı kuruluşlar aracılığıyla TEFAS dışından iade talimatı verilemeyecek.

17 EYLÜL 2026 ÖNCESİNDE VERİLEN EMİRLER NE OLACAK?

17 Eylül 2026 ve öncesinde fon portföyüne ilişkin verilen ve takası henüz gerçekleşmemiş varlık ve işlem talimatlarının olağan süreç içerisinde gerçekleştirileceği belirtildi.

Bu işlemlerin tasfiye sürecindeki diğer işlemlerden ayrı olarak mevcut uygulamalar çerçevesinde yürütülmesi öngörülüyor.

TASFİYE SÜRECİ NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

SPK'nın belirlediği esaslara göre tasfiye işlemi, duyuru tarihinden itibaren en fazla 3 aylık sürenin bitimini takip eden ilk iş gününde tamamlanacak. Kurulun uygun görmesi halinde bu süre uzatılabilecek.

Tasfiyenin tamamlanmasının ardından fon izahnamesinin nerede yayımlandığına ilişkin hususun ticaret sicilinden terkin edilmesi işlemi de tasfiye sürecini takip eden ilk iş gününde gerçekleştirilecek.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız