Bayramın paylaşma ve bereketi simgeleyen geleneklerinden biri olan kurban kesimi sonrası et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Aslantaş, yeni kesilen etlerin “rigor mortis” evresine girdiğini ve bu süreçte sertleşerek sindiriminin zorlaştığını ifade etti. Etin 24 saat dinlendirilmesi hem lezzet hem de sindirim açısından daha sağlıklı bir seçenek sunuyor.

Ayrıca, kurban etlerinin saklanmasına ilişkin uyarılarda bulunan Aslantaş, etlerin büyük parçalar halinde değil, günlük veya haftalık tüketime uygun porsiyonlara ayrılması gerektiğini belirtti. Yıkama işlemi yapılmadan saklanması gereken etlerin, hava almayacak şekilde buzdolabı poşeti, streç film veya vakum poşetlerine sarılması gerektiğini kaydetti. Saklama süreleri hakkında bilgi veren uzman diyetisyen, etlerin buzdolabında 0-4 derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 derecede 6-12 ay muhafaza edilebileceğini söyledi.

Sağlıklı et tüketimi konusunda kurbanlık hayvan türlerine de değinen Aslantaş, dana etinin en yüksek protein oranına sahip olduğunu, keçi etinin ise en az yağ ve kolesterol içerdiğini belirtti. Kuzu etinin daha yağlı ve kalorili olduğunu söyleyerek, kolesterol hassasiyeti olan bireyler için keçi veya yağsız dana etinin daha uygun olduğunu ifade etti.

AFSÜ Eczacılık Fakültesinde Araştırma Projesi Poster Sunumları Ödüllendirildi
AFSÜ Eczacılık Fakültesinde Araştırma Projesi Poster Sunumları Ödüllendirildi
İçeriği Görüntüle

Kurban Bayramı’nda dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Aslantaş, et porsiyonlarının dengeli tutulması, yanında bol sebze ve salata tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Lifli karbonhidratlar, yeterli su tüketimi ve sütlü tatlıların tercih edilmesiyle sindirim sorunlarının önlenebileceğini belirtti. Etlerin kavurma yerine haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesini önerdi.

Bayram sabahı için sağlıklı bir kahvaltı öneren Aslantaş, yeşillikler, haşlanmış yumurta, tam buğday ekmeği ve şekersiz çayın hafif bir başlangıç olacağını söyledi. Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze ağırlıklı ve az yağlı et yemekleriyle birlikte yoğurt, bulgur pilavı ve çorbanın tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu özel günleri sağlıklı ve keyifli hale getirmek elimizde.” diyen Aslantaş, et tüketiminde ölçülü olunması, doğru saklama koşullarına uyulması ve dengeli beslenmenin, bayramı sağlıkla geçirmenin anahtarı olduğunu belirtti.