Başkan Zeybek; “Anlımızın akıyla görevimizi teslim edeceğiz”


2019 yılında Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak seçilen Mehmet Zeybek, partisi tarafından ikinci dönem için aday gösterilmedi. Başkan Zeybek yaptığı açıklamada; “Kimseye kızgın ya da kırgın değilim. Kadere inananın kederi olmaz. Anlımızın akıyla girdik, anlımızın akıyla görevimizi teslim edeceğiz. Ben her zaman partimin emrindeyim” dedi. 
1976 yılında üniversite okuduğu yıllarda siyasete giren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek AK Parti’nin il başkanlığı başta olmak üzere birçok biriminde görev yaptı. 2019 yılında aday olmadığı halde kamuoyu araştırması sonrası partisi tarafından aday gösterilen Başkan Mehmet Zeybek, sürdürdüğü Belediye Başkanlığı görevinin 31 Mart tarihinde yapılacak seçimler sonrası teslim edecek. Görevde geçirdiği 5 yılı değerlendiren Başkan Zeybek Anahaber Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Görevimizi anlımızın akıyla yerine getirdik, anlımızın akıyla da teslim edeceğiz. Güzel çalışmalara Türkiye’ye örnek olacak projelere imza attık. 37 proje vaadinde bulunmuştuk, 74 proje ile dönemizi tamamlıyoruz. Her zaman Afyonkarahisar’ın marka değerini yükseltmek için çalıştık ve bunu başardık. Bundan sonra da her zaman partimizin emrindeyiz” dedi. 
37 PROJE SÖZ VERDİK 74 PROJE YAPTIK 
“2019-2022 yılları sadece ülkemizde değil tüm Dünya’da ciddi ekonomik krizlerin yaşandığı yıllardı” diyerek pandemi sürecinin hatırlatan Başkan Mehmet Zeybek: “2020-2021 yıllarında pandemi tüm dünyayı kasıp kavurdu. 2023 yılında ülkemizi derinden sarsan 11 ili aynı andan etkileyen iki büyük deprem meydana geldi. Binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan yıllar geçirdik. O yüzden bizim iller bankası ödeneğimiz hiçbir zaman iki ay üst üste gelmedi. Almış olduğumuz tasarruf tedbirleri sayesinde ne işçilerimize, ne maliyeye, ne de SGK’ya borcumuz yok. İşçilerimizin maaşlarını tıkır tıkır ödedik. Bu dönemde SGK’ya ve işçiye borçsuz olmak maharet istiyordu. Biz bunları yaptığımız gibi göreve gelirken 37 proje vaat etmiştik ama 74 projeyi tamamladık. Afyonkarahisar’a değer katan ve bir üst lige çıkarmak için ne gerekiyorsa yapmaya ve şehrimize değer kazandırmaya devam ettik” dedi. 
SPORSEVERLERE BU SALONU KAZANDIRDIK 
Bir önceki dönemden atıl kalan bir çok projeyi de tamamladıklarını dile getiren Başkan Zeybek: “Atıl vaziyette kalan yatırımlar vardı ve bunlara gönlümüz razı değildi. Sahipata mahallemizde kaderine terkedilmiş kapalı spor salonu vardı. Neredeyse çürümeye terk edilmiş durumdaydı. Burayı ihale ederek şehrimize ve spor sevenlere kazandırdık” diye konuştu. 
OLİMPİK YÜZME HAVUZU KAZANDIRDIK 
Başkan Zeybek, atıl vaziyette olan olimpik yüzme havuzunu tamamlayarak Afyonkarahisar’ın hizmetine sunduklarını söyledi. Zeybek: “Afyonkarahisar’da Vali Ahmet Özyurt döneminde İl Özel İdaresi tarafından yapılmış Olimpik Yüzme Havuzumuz vardı. O dönemin parasıyla 7 buçuk milyona yapılmış. Yapılan havuz hiçbir zaman su tutmamış İl Özel İdare’si de Kocatepe Üniversitesi’ne devretmişti. Afyon Kocatepe Üniversitesi de işletemedi. 2020 yılından o zamanın Valisi Gökmen Çiçek, ‘Başkanım size vereyim ve belediye olarak siz devir alın’ dedi. Bunun üzerine Afyonkarahisar Belediyesi olarak bize devri gerçekleştirildi. Arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz istişareler neticesinde İstanbul Teknik Üniversite ve Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden heyetler getirdik. İnceleme yapıldığında burasının spora kazandırabileceğini ifade ettiler ve çalışmaya başladık. Ardından ihalesine gerçekleştirdik. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı sayın Dr. Muharrem Kasapoğlu bize destek verdi. Çalışmalar başladık ve şuanda orası Afyonkarahisar’da yedinin üzerinde yüzme kulübünün olduğu ve 600 öğrencinin yüzme öğrendiği bir yer haline geldi” diye konuştu.
BÖLGENİN TEK KAMP MERKEZİNİ YAPTIK 
Afyonkarahisar’da 14 adet antrenman sahasının olduğu bir spor kompleksinin olduğunu ifade eden Zeybek: “Yıllık 125’e yakın takım burada kampa giriyor. Bu takımları getiren antrenörler bize şunu söyledi. ‘Başkanım sahalarınız ve kompleksleriniz çok güzel oteller ve iklim şartları çok güzel. Afyonkarahisar’a takımlar kampa geldiği zaman kros yapabilecekleri kondisyon yükleyebileceği bir kompleksiniz yok. Ama bunlarda olsa belki birinci lig takımları da tercih edecekler’. Bunun üzerine biz de Orman Genel Müdürlüğü’ne ait Saraydüzü’nden 500 bin metrekare yer aldık ve bu bölgenin en büyük kamp merkezinin yapımını gerçekleştirdik. İçerisinde yürüyüş yolları, koşu parkurları, kondisyon yükleyebilecekleri, kafeteryalar ve içerisinde 15 adet bungalov evlerinin olduğu bir tesis yaptık” şeklinde konuştu
350 KONAĞIN RESTORASYONUNU YAPTIK 
Afyonkarahisar’ın turizm potansiyelini arttırmak için birçok çalışmaya imza attıklarının altını çizen Zeybek: “2019’da gastronomi şehri ilan edildikten sonra, Afyonkarahisar’ın değerlerini ön plana çıkartalım diye ciddi gayret sarf ettik. Ülkemizde 3’üncü dünyada 36’ıncı gastronomi şehri olduk. Şu anda bizim 39’a yakın ürünümüz tescillendi ve bunun yanında hali hazırda sıra bekleyen ürünlerimiz var. Bizim 600’ün üzerinde anıtlar kurulu tarafından tescilli tarihi konağımız var. Afyonkarahisar’ı turizmde de hak ettiği yere getirelim diye bu konakların restorasyon ve sokak sağlıklaştırması ile turizme kazandırmak istedik ve 350’nin üzerinde konağımızı restorasyonunu yaparak turizme kazandırdık” ifadelerini kullandı.
UZUN ÇARŞI RESTORASYONUNU GERÇEKLEŞTİRDİK  
“Hiç kimsenin başaramaz dediği içerisinde 110 dükkânın olduğu ve ticaretin kalbi dediğimiz uzun çarşının restorasyonunu gerçekleştirdik” diyen Zeybek; “Eski görüntüsüne baktığımızda klima motorlarının dışarıda ve kablo kirliliğinin olduğunu gördük. Ciddi bir trafik yoğunluğu vardı. Esnaf arkadaşlarımızı topladık istişare ettik. 70’in üzerinde esnafımız katıldığı toplantıda değerlendirme yaptık. Belediye başkanı olarak benim gönlümden geçen buranın tamamen trafiğe kapatılması ve yaya trafiğine açılmasıydı. Buradaki masrafın yüzde 50’sini biz karşılayalım yüzde 50’sini siz karşılayalım burayı şehrimize yakışır bir hale getirelim dedik. Burada bulunan esnaflarımız ise yüzde 70’ni belediye karşılasın yüzde 30’nu biz karşılayalım diye teklifte bulundular, bizde kabul ettik. Restorasyonunu tamamlayarak Afyonkarahisar’ın görüşünü değiştirdik.”  
OSMANLI MİMARİSİNDE BİR NİKAH SALONU KAZANDIRDIK 
Afyonkarahisar’ın güzelliklerini ortaya çıkarmanın kendilerinin birinci hedefi olduğunu kaydeden Zeybek: “Nikah salonu olarak kullandığımız kültür merkezi vardı. Oranın ilk fotoğraflarını bulduk ve restorasyon çalışmalarına başladık. Restorasyona başladığımızda oranın tarihi bir zenginlik olduğunu gördük. Şu anda dış cephesi bitti. İç cephesinde çalışmalar devam ediyor. Afyonkarahisar’a Osmanlı mimarisinde bir nikah salonu kazandırdık.”
ŞEHRİN GÖBEĞİNE MİLLET KÜTÜPHANESİ YAPTIK 
Zeybek konuşmasına şöyle devam etti: “Afyonkarahisar’da bulunan tarihi binaların olduğu ordu bulvarında vakıflara ait iki tane iş hanı vardı. Yüksek katlı binalar vardı ve çevresindeki mimariye yakışmıyordu. Tarihi dokuya uygun tabiri caizse şehrin göbeğinde bir millet kütüphanesi yaptık. İçerinde öğrencilerimize yönelik farklı alanlar oluşturuldu. Böylelikle Afyonkarahisar halkına kalıcı bir eser daha kazandırmış olduk.”
BELEDİYENİN KASASINDAN PARA ÇIKMADAN TELEFERİĞİ YAPIYORUZ 
Teleferik projesinin de bahseden Başkan Zeybek: “Teleferik projesi için üçüncü sefer ihaleye yolcu garantili değil de yap, işlet, devret şekliyle çıktık. Talipli vardı, verdik şu anda montaj işlemleri devam ediyor. Kaledeki istasyonun temel kazası yapılıyor ve burasının birinci derece tarihi sit alanı olduğu için hemen hemen her aşamasında Anıtlar Kurulu’ndan izin almak gerekiyor. Şuanda tüm makine ve motor aksamı tüm malzemeler İsviçre’de imal edildi ve Afyonkarahisar’a nakli gerçekleştirildi. Montajı yapacak olan ekip burada ve montaj işlemi gerçekleştirilecek. Teleferikle Afyonkarahisar’ı turizmde ön plana çıkarmış olduk. Burada biz ihaleyi yaparken mevcut kaleden yıllık 125 bin TL kira alacağız aynı zamanda alt istasyon ve kalenin üzerine yapılan kafeden de yüzde 3 pay alacağız. Burada belediyemizin cebinden para çıkmadan burayı değerlendirmiş olduk.”
BİZE GELEN TALEPLERİ YERİNE GETİRDİK 
Zeybek: “Afyon Kocatepe Üniversitemiz bizden uzaktan kumandalı araç (RC) pisti isteğinde bulundu. Biz bunu üniversitemizin bahçesine yaptık. 200 üniversite içerisinde RC pisti olan tek üniversiteyiz.  Afyonkarahisar’a 229 adet hobi bahçesi kazandırdık. Yine üniversitemizin isteği üzerine öğretim üyelerinin faydalanabileceği 115 adet hobi bahçesi yapımını gerçekleştirdik. Ata sporumuz olan at biniciliği yapan arkadaşlarımızdan gelen bir talep daha vardı. Yarışların yapılabileceği bir pistin olmadığını Afyonkarahisar’a yakışacak bir pist talep etmişlerdi. Bizde 110 bin metrekare olarak Türkiye’nin en modern en güzel ve en uzun pisti olan rahvan at yarış pistinin yapımını bitirdik. 2023 yılında Türkiye yarışması ilimizde gerçekleştirildi. Bu projeler hem Afyonkarahisar’ın tanıtımı hem de ekonomisinde ciddi katkı sağladı.”
AFRAY PROJESİ ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR 
Zeybek yaptığı çalışmaları özetle şöyle anlattı: “Seçimlerden önce bir sözümüz vardı. Üniversite öğrencileri merkezden Erenler’e taşındığı için esnaf arkadaşlarımızdan ‘Öğrencilerimizi tekrar merkeze nasıl çekebiliriz?’ diye istişare ettik. Bunu Devlet Demir Yolları ile görüşerek, üniversite ile Ali Çetinkaya Garı arasında banliyö hattı kurmayı planladık. Bizim projemiz olan AFRAY, Erenler ile istasyon arasında çalışacaktı. İstasyona gelen öğrencileri biz Zafer Meydanına ücretsiz taşıyacaktık. Devam eden Ankara- Afyonkarahisar ve İzmir hızlı tren hattımı vardı. Daha önce ihale edilmiş ihaleyi alan firma ekonomik şartlardan dolayı ihaleden vazgeçmişti. Hızlı tren Ali Çetinkaya Garına uğramayacaktı. Direkt Susuz’un oradan Korel Otelin karşısında bir istasyon var oraya geçecekti. Oraya geçene kadar veya o istasyona gelene kadar şehir merkezine gelen yolcuların ulaşımı sağlansın diye bizim AFRAY Hattı oraya kadar uzatıldı. Bakanımıza da bir sunum gerçekleştirdik. Bakanın söylediği şuydu. Başkanım bir taşla iki kuşu vuruyoruz bu proje artık bizim projemiz. AFRAY projesinin hızlı tren projesinin içine entegre ettik, şu anda altyapı genel müdürlüğü bu projeyi üstlendi ve çalışmalar devam ediyorlar.” 
BU KADAR DONANIMLI MİLLET BAHÇESİ YOK 
“Cirit Kayalığı Millet Projemizin TOKİ tarafından ihalesi yapıldı. Cirit Kayalığı Millet Bahçesi TOKİ eliyle yapılıyor. İkinci bir vadimiz vardı. Garnizon Komutanlığı’ndan yer istemiştik. Garnizondan 87 bin metrekarelik yeri aldık ve Murat Kurum bakanımızdı. Ben kendisine iletim: ‘Sayın bakanım ikinci bir millet bahçemiz var. Başkanım birinciyi bitirelim ikinciyi öyle yapalım’ demişti. Biz ikinciye belediye imkanlarıyla başladık. Bakanımız; ‘O zaman sen başla’ dedi kendilerinin de maddi destek vereceğini söyledi. Biz kendi imkanlarımızla ihalesini yaptık. Şuan çalışmalarımız devam ediyor. Gerçekten merkezin merkezinde Afyon’a yakışır bir mekan olacak inşallah. Bakanlıktan geldiler ve çok beğendiler projeyi örnek almak istediler. Çünkü bu kadar donamlı bir millet bahçesi daha yok. Şayet biz devam etmiş olsaydık 2024 yılı Ekim ayında açılışımızı yapacaktık. İnşallah bizden sonra gelecek arkadaşlar aynen devam ettirirler ve yarım kalmaz.”  

Başkan Köksal Gençlerle Buluştu Başkan Köksal Gençlerle Buluştu

PAŞA CAMİİ’Yİ KADERİNE TER ETMEDİK 
“Paşa Camii inşaatını tamamladık. Biz geldiğimizde büyük bir bölümü eksikti. Biz böyle bir camiyi kaderine terk etmek istemedik. Biz bunu yapamayız demek, bizim şiarımız uygun değildi. Biz orayı tamamlayarak ibadete açtık. Baktığımız zaman Afyonkarahisar’ın neredeyse merkezdeki cenazeler olduğunda trafik yoğunluğunu oraya taşıyarak hayırlı bir hizmeti kazandırdık. Tamamen Selçuklu Mimarisiyle yapılan projemiz Türkiye’ye örnek oluyor.” 
DEVAM ETSEYDİK TÜM ÇARŞILARI RESTORE EDECEKTİK 
“Biz devam etmiş olsaydık Tuzpazarı Caddesi, Saraçlar Çarşısı, Bedesten Bölgesi ve Kasaplar Çarşısı’nın restorasyonlarını tamamlayacaktık. Afyonkarahisar’daki bu bölgeyi ada olarak tamamlayıp kendi marka değerini daha yükseğe çıkaracaktık. Aday arkadaşları görüyorum bu bölgelere devam edeceklerini söylüyorlar. Devam edilirse kazançlı çıkan Afyonkarahisar halkı olur diye düşünüyorum.” 
AFYONKARAHİSAR KENDİ KENDİNE YETEBİLEN ŞEHİR 
“Afyonkarahisar gerçekten çevre illere göre kendi kendine yetebilen temiz bir şehir. Eksiğimiz var mıdır, vardır mutlaka. Yaptığımız kaldırımları, kavşakları eleştirenler oldu, şehre bir kimlik kazandırıyorsak bunları yapmak zorundaydık. Ben vicdanen müsterihim. Borcu olmayan, Afyonkarahisar’a gerçekten çevre illerin gıpta ile izledikleri bir şehir haline getirdik. İnşallah gelecek arkadaşlar bizden daha fazla hizmet ederek buraya katma değer katarlar diye düşünüyorum.”
PARTİMİN EMRİNDEYİM 
“1976’da üniversite öğrencilik yıllarımda girdim siyasete. O günden bugüne aynen devam ediyoruz. Biz ne görev verilirse yaparız. Bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadık, sadece görev verildi. Görevimiz bitince işimiz var zaten, işimizin başına geçeriz. 2019 yılında ben aday adayı bile değildim Ankara’dan çağırıldım. Gittiğimde adayımız sensin denildi. Ben nasibe inanan bir insanım. Her zaman söylerim kadere inananın kederi olmaz diye. Takdirimizde bizim bir dönem hizmet etmek varsa; öyle yaparız. Anlımızın akıyla girdik, anlımızın akıyla görevimizi teslim edeceğiz. Bundan sonra gelecek arkadaşlara ben başarılar diliyorum. Nasip meselesi kimin ne olacağı nereden rızıklanacağını Allah’tan başka kimse bilemez. Hiç kimseye kızgında değilim, dargında değilim. Ben partimin emrindeyim.”