Türkiye, ağustos ayının ilk haftasında yılın en sıcak dönemlerinden biri olarak bilinen eyyam-ı bahur sürecine giriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Toros, sıcaklıkların birçok bölgede mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bu illerde yaşayanlar dikkat! Bakanlık uyardı
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Bakanlık uyardı
İçeriği Görüntüle

Afyon Anahaber 491

EYYAM-I BAHUR HER YIL AYNI ŞİDDETTE YAŞANMIYOR

Prof. Dr. Hüseyin Toros, halk arasında eyyam-ı bahur olarak bilinen dönemin meteorolojide belirli tarihlere sahip resmi bir meteorolojik olay olmadığını ifade etti.

Bazı takvimlerde bu dönemin 31 Temmuz-7 Ağustos, bazılarında ise 1-8 Ağustos tarihleri arasında gösterildiğini belirten Toros, eyyam-ı bahurun yılın en sıcak günlerini ifade ettiğini söyledi.

Toros, bu sıcak hava döneminin her yıl aynı tarihlerde ya da aynı şiddette yaşanmasının beklenmediğini, atmosferik tahmin modellerinin ise ağustos ayının ilk günlerinde Türkiye'nin büyük bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını gösterdiğini kaydetti.

Afyon Anahaber 493

BÖLGELERE GÖRE FARKLI ETKİLER GÖRÜLECEK

Prof. Dr. Toros, sıcak hava dalgasının Türkiye'nin doğusuna Arap Yarımadası, batısına ise Afrika üzerinden ulaşacağını belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 derecenin üzerindeki sıcaklıkların öne çıkacağını ifade eden Toros, İstanbul ve Marmara Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde ise yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklığın daha da artacağını söyledi.

Toros, çarşamba gününden itibaren Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

Afyon Anahaber 494

UZUN DÖNEMLİ ISINMA EĞİLİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 249 istasyondan elde edilen verilere değinen Toros, Türkiye'nin ortalama sıcaklığının 1970-1980 döneminde 12,7 derece iken, 2014-2025 döneminde 14,4 dereceye yükseldiğini belirtti.

Türkiye'nin kayıtlardaki en sıcak yılının 2024 olduğunu aktaran Toros, uzun yıllara ait verilerin ülkede belirgin bir ısınma eğilimine işaret ettiğini ifade etti.

Afyon Anahaber 492

ŞEHİR ISI ADASI ETKİSİ VURGULANDI

Beton ve asfalt gibi yüzeylerin gün boyunca depoladığı ısıyı gece atmosfere geri verdiğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu durumun şehir merkezlerinin kırsal alanlara göre daha sıcak kalmasına neden olduğunu söyledi.

"Şehir ısı adası" olarak tanımlanan bu etkinin özellikle büyük kentlerde daha belirgin hissedildiğini ifade eden Toros, yeşil alanların artırılması ve gölgelendirme uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önem taşıdığını kaydetti.

Afyon Anahaber 490

RİSK GRUBUNDAKİ VATANDAŞLARA UYARI

Prof. Dr. Toros, sıcak hava dalgaları sırasında özellikle yaşlıların, çocukların, yalnız yaşayan bireylerin ve kronik hastalığı bulunan kişilerin daha yüksek risk altında olduğunu söyledi.

Kalp, solunum ve metabolik rahatsızlığı bulunan kişilerin sıcak havalarda daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Toros, günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında zorunlu olmadıkça açık alanda uzun süre kalınmaması gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar ayrıca yeterli miktarda su tüketilmesini, açık renkli ve hava geçirgen kıyafetlerin tercih edilmesini, güneş altında uzun süre kalınmamasını ve fiziksel aktivitelerin sabah erken ya da akşam saatlerinde yapılmasını öneriyor.

Muhabir: Yıldız Yarıkkaya