SİNANPAŞA’DA TEKNOLOJİK HAYVANCILIK DÖNEMİ

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Kılıçarslan kasabasında hayvancılık yapan Ömer Çelebi, geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak modern tıp desteğiyle üretimde rekor seviyelere ulaştı. Editörümüz Mevlüt Tınas’ın mikrofon uzattığı Çelebi, uyguladıkları yöntem sayesinde sürüsündeki verimi iki katına çıkardığını müjdeledi.

KULAK ARKASI AŞILAMA NEDİR?

Veteriner Hekim Servet Bayendur rehberliğinde uygulanan yöntem, koyunların kulak arkasına yerleştirilen küçük bir melatonin hormonu implantına dayanıyor. Yöntemin teknik detaylarını açıklayan Veteriner Hekim Bayendur, şu bilgileri verdi:

  • Kızgınlık Yönetimi: Bu hormon sayesinde koyunların koça gelme dönemini (kızgınlık) üretici kendisi yönetebiliyor.

    Engelli Bireyler İçin 10 Bin Metrekarelik Dev Külliye...
    Engelli Bireyler İçin 10 Bin Metrekarelik Dev Külliye...
    İçeriği Görüntüle
  • İkizlik ve Üçüzlük Garantisi: Uygulama, koyunlarda birden fazla yumurta oluşumunu tetikleyerek ikizlik ve üçüzlük oranını ciddi ölçüde artırıyor.

  • Senkronize Doğum: Kuzular yaklaşık 20 günlük dar bir zaman diliminde doğuyor, bu da bakım ve yönetim kolaylığı sağlıyor.

"70 KOYUNDAN 145 KUZU ALDIK"

Geçen yılki deneyimlerini paylaşan üretici Ömer Çelebi, rakamlarla başarısını ispatladı: "Geçen sene 70 koyuna bu aşıyı uyguladık ve tam 145 kuzu aldık. Bu sene hedefimiz daha yüksek. Doğru bakım ve takviyeyle 100 koyundan 170-180 kuzu almak hayal değil," dedi.

DÜŞÜK MALİYET, YÜKSEK KAZANÇ

Halk arasında maliyetli olduğu sanılan bu yöntemin aslında bir "yatırım" olduğunu belirten uzmanlar, kuzu başına maliyetin 400-500 TL civarında olduğunu ifade ediyor. Bir kuzunun piyasa değerinin 12-15 bin TL olduğu günümüzde, fazladan alınacak her bir kuzunun işletme karını katladığı vurgulanıyor.

Üretici Ömer Çelebi, "Eline değneği alıp gütmekle hayvancılık devri bitti" diyerek meslektaşlarına şu çağrıda bulundu:

"Bazıları 100 koyundan 80 kuzu almayı başarı sayıyor. Biz modern yöntemlerle bunun iki katını alıyoruz. Bilimden ve veteriner hekim desteğinden kaçmamak lazım. 3 ayda 40 kiloya ulaşan kuzularımızla hem biz kazanıyoruz hem de milli ekonomiye katkı sağlıyoruz."

Afyonkarahisar genelinde yaygınlaşması beklenen bu yöntem, küçükbaş hayvancılıkta "et açığını kapatacak" ve üreticinin yüzünü güldürecek bir formül olarak görülüyor.

Muhabir: Mevlüt Tınas