Üniversite, önümüzdeki yıl üretim sahasını 5 dönüme çıkarmayı planlıyor. Etkinliğe, Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. İbrahim Yurdunuseven ve Av. Ali Özkaya, AK Parti İl Başkanı Av. Turgay Şahin, rektör yardımcıları, akademisyenler ve kurum temsilcileri katıldı. Milletvekili Yurdunuseven, “AFSÜ, bilimsel çalışmalarla safran gibi yüksek katma değerli ürünleri ekonomiye kazandırıyor.” dedi.
Milletvekili Ali Özkaya ise “Bu çalışmalar çiftçilerimize yeni gelir imkânı sunacak, hem sağlığa hem ekonomiye katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Aslan, AFSÜ’nün araştırmalarıyla safranın Afyonkarahisar ikliminde de başarıyla yetiştirildiğini belirterek, “Safranın yetiştirme şeklini standardize ettik. Gelecek yıl 5 bin metrekarelik alanda üretim yapmayı hedefliyoruz.” dedi.
Çalışmaların, Dr. Öğr. Üyeleri Emir Soltanbeigi, Sedef Özliman ve Emine Kırbay öncülüğünde yürütüldüğünü belirten Aslan, öğrencilerin de sürece aktif olarak katıldığını vurguladı.
AFSÜ’nün hedefinin safranı ve benzeri tıbbi bitkileri ilaç üretiminde kullanmak olduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, “Afyonkarahisar’da üretilen safranlara alım garantisi vereceğiz. Ürünü topraktan ilaca kadar standartize ederek akredite üretim yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Safranın psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde umut verici sonuçlar sunduğuna değinen Aslan, “Safranın ilaç formatına dönüştürülmesi için gerekli bilimsel süreçleri AFSÜ olarak üstleniyoruz.” dedi.
Rektör Aslan, ayrıca Altın Otu gibi 40’a yakın tıbbi bitkinin bölgeye adaptasyonunun sağlandığını, bu bitkilerden elde edilen ürünlerin PharmAFSÜ üzerinden önce destek ürünü, ardından ilaç haline getirileceğini ifade etti.





