Afyonkarahisar’ın tarihi geçmişiyle öne çıkan Şuhut ilçesinde 2022 yılından bu yana aralıksız sürdürülen “Synnada ve Çevresi Yüzey Araştırması” projesi kapsamında son derece heyecan verici gelişmeler yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda, ilçe merkezi ve çevre köylerde sürdürülen saha taramaları antik kentin binlerce yıllık zengin geçmişini gün yüzüne çıkaracak veriler sundu.

DİCLE, SELÇUK VE AKÜ UZMANLARI BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR
Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Baytak başkanlığında yürütülen dev projede, Afyonkarahisar Müzesi uzmanlarından Arkeolog Kadir Negiz, Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Turgut ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Talat Koçak ile üniversite öğrencileri görev alıyor. 2022-2025 yılları arasında çevre köylerdeki incelemelerini tamamlayan araştırma ekibi, bu sezon çalışmalarını Şuhut ilçe merkezindeki Hisar Mevkii’nde yoğunlaştırarak çok sayıda mimari yapı izi, çanak ve çömlek parçası belgeledi.

DEVŞİRME MALZEMELER VE KAZI ÇAĞRISI
Saha araştırmalarında elde edilen en dikkat çekici tespitlerden biri de Synnada antik kentine ait devasa mimari blokların ilçe merkezinde bulunan tarihi cami, hamam, çeşme ve hisar gibi yapılarda yoğun şekilde devşirme malzeme olarak kullanılması oldu. Çalışmaların ardından Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın’ı ziyaret eden bilim heyeti, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek antik kentin kamu yapılarının tam olarak ortaya çıkarılabilmesi amacıyla destekleyici kazı çalışmalarının başlatılmasının şart olduğunu vurguladı.
