Kilogram fiyatı 2 lirada başlayıp 3 liraya kadar yükselen vişne bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. 

Bezelyeden para kazanacağını düşünen çiftçi fiyatların düşük olmasından dolayı bezelyeden zarar etti. Bezelyenin ardından vişneye umut bağlayan üreticinin yüzü bu sefer güldü. Geçen yıl vişnenin kilosu 1,5 lira ve 2 liradan satışa sunuldu. Bu yıl ise fiyatların geçen yıla göre daha yüksek olması vişne üreticilerini sevindirdi. Fiyatlar ve çiftçinin son durumu hakkında bilgiler veren Sinanpaşa Ziraat Oda Başkanı Abdullah Türkyılmaz, bu yıl çiftçi için vişne yönünde sevindirici geçtiğini ifade etti. Üreticilerin vişne toplatmaya işçi bulmadığını ifade eden Türkyılmaz şöyle konuştu: “Geçen yıl kilosu 1,5 liradan satılan vişne bu yıl sezonu 1,80’den açtı. Aradan 2 gün geçmesinin ardından 2 liraya yükseldi. Bu zaman zarfından bir hafta içinde alıcı firmalar vişne alım kilogram fiyatını 3 liraya kadar çıkardı. Bu sayende vatandaşlarımız fiyatlardan oldukça memnun oldu. Fakat bu yılda vişne rekoltesi düşük oldu. Bir isçi ortalama günde 40-50 kilo vişne toplar. Bir işçinin günlük yevmiyesi 60 TL olduğuna göre üretici işçinin parasını karşıladıktan sonra çok az bir kar ediyor. Vişne rekoltesi yüksek olsaydı en azından kar oranı da yükselirdi.”

“Vişne sezonu kapatıyor”

Vişne sezonun bitmek üzere olduğunu dile getiren Türkyılmaz şunları kaydetti: “Atalarımızın bir sözü var. ‘Çiftçilikte Ekici ol, Bilici olma’ diye boşuna dememiş atalarımız. Şu günlerde Tarım ve hayvancılıkla meşgul olan üreticilerimiz işinin gerektiği her şeyi yapar. Eker, diker, bakar ve ne gerekli ise yapar. Ancak iş verim almaya gelince bilemez. Pazara çıkınca kaç para eder bilemez. Ancak sözleşmeli ekim yapar ise bir nebze alın terini alabilir. Bölgemizde şu günler aşağı yukarı çoğu ürününün hasatı bitmek üzere. Bölgemizdeki ürünlerden bezelyeyi hüsranla kapattık, vişne sezonunu ise şimdilik sevindirici.”

Vişne rekoltesi düştü

Sinanpaşa’da vişne üreticiliği yapan Ramazan Kutlu, bu yıl vişne hasadından istediklerini rekolteye ulaşmadıklarını ifade etti. Kutlu, vişne fiyatlarında memnun olduklarını ifade ederek şunları dile getirdi: “Fiyatlardan oldukça memnunuz. Kilogramı 3 liradan satıyoruz. Fakat nu yıl rekolte düşük olduğu için çok fazla kar edemedik. Yine olana şükür. Ürün az olduğu için tarlada işçi çalıştıramadık. Kendi kendimize topladık sattık.”