“Üretim yapmak için çalışıyoruz çünkü bu memleket bizim ama ezilen olmak istemiyoruz” dedi.

Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanlığı’nın düzenlediği 13. Olağan Genel Kurulu hafta sonunda gerçekleştirildi. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, CHP Milletvekili Burcu Köksal, Türkiye Şeker İşletmeleri Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanan fabrika eski müdürü Hasan Altunkalem, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, MHP İl Başkanı Mehmet Karagöz, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem uslu ve çok sayıda davetlinin katıldığı genel kurulda tek listeyle seçime giren Başkan Murat Karamoçu yeniden güven tazeledi. 

“ŞEKER SEKTÖRÜNÜN KAZANIMLARI MASAYA YATIRILMALI”

Divan Başkanlığı’nı Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök’ün yaptığı genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu; “Ülkemizde milli sermaye inşa projeleri, jeopolitik konumun getirilerini kullanma argümanları, ekonomi görünümündeki yapısal sornlarla mücadele araçları ve terör gündemi gibi konuların masaya yatırıldığı bugünlerde şeker sanayiinin kazanımlarından ne ölçüde yararlanıldığı siyaseten masaya yatırılması gereken elzem konulardan biridir” dedi.

“POTANSİYELİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMELİ”

Yaklaşık 17 yıla dayanan zaman zarfında kamuya ait şeker fabrikalarının hızla gerileyan bir görünüm içerisine hapsedildiğini belirten Başkan Karamoçu; “Stratejik bir ürün olan şeker tüketiminden vazgeçilmesi mümkün olan bir ürün değildir. Hammadde üretiminin ülke geneline hakim olması, şeker fabrikalarının ülkemizin bir ucundan diğer ucuna ağ oluşturmasına yol açmıştır. Her biri kamu için bir hizmet noktası işlevi gören şeker fabrikaları bulundukları bölgelerde de farklı fırsat ve tehdit unsurlarıyla karşı karşıyadır. Sosyal ve ekonomik hizmet yapısı çerçevesinde tarım ve sanayi alanı için taşıdığı potansiyeli sürdürülebilir kılmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 


“YATIRIM VE İSTİHDAM SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Türk Şeker’in acilen teknolojik açıdan güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Şeker-İş Şube Başkanı Murat Karamoçu; “İnsan kaynağı açısından takviye edilmesi, yönetim modeli bakımından rehabilite edilmesi, pancar üretiminin diğer ülkeler düzeyinde desteklenmesi, yeni bir model ile mali alan ve kaynak yaratılması gerekmektedir. Coğrafi konum itibariyle yerli üretim alanındaki üstünlüğüne rağmen ülkemizdeki şeker üretimimiz sektörümüzü büyümekten alıkoyan nişasta bazlı şeker üretimi, kaçak yabancı menşeli şeker girişleri, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithali, pancar destekleme politikalarındaki zafiyet ve sanayimizin yüz yüze bırakıldığı yatırım, istihdam sorunlarının çözüme kavuşturulamaması şeker camiasının en büyük problemleridir” dedi.

“ŞEKER CAMİASININ YENİDEN GÜÇLENMESİ İÇİN GEÇİCİ PERSONELLERE  KADRO İSTİYORUZ”

Şeker fabrikalarında kalifiyeli personel ihtiyacının günden güne arttığını ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın katı tutumu nedeniyle sorunun çözülemediğini de aktaran Karamoçu; “Şeker fabrikalarındaki kalifiyeli personel ihtiyacı maalesef deneyimsiz taşeron işçiler tarafından giderilmeye çalışılmaktadır. Şeker fabrikalarına yıllarını vermiş işinin ehli olmuş ve uzmanlaşmış geçici işçiler sürekli çalışma alamazken buradaki işlerin hizmet alımı yoluyla deneyimsiz taşeron işçilerle giderilmesi fabrikaların üretim ve performansını da aşağıya çeken en önemli unsurdur. Geçici işçilere kadro verileceğine ilişkin sözün tutulmasını ve deneyimli personeller eşliğinde şeker camiasının yeniden güçlenmesini diliyoruz” diye konuştu.

“GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO SÖZÜ SİYASETTE NORMALLEŞME SONRASI ÇÖZÜLMELİ”

Genel kurulda konuşan Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu’da, şeker camiasının Afyonkarahisar ve Türkiye’nin can damarı olan fabrikalar olduğuna vurgu yaptı. Uslu; “Şeker fabrikaları gıda sektörünün en önemli işlem merkezlerinden bir tanesidir. Afyonkarahisar Şeker Fabrikası bünyesinde çalışan çok sayıda geçici işçimiz var. Maliye Bakanımızın açıklamaları doğrultusunda geçici işçilerin kadroya alınması noktasında çalışmalar yapılıyordu. Türk-İş olarak biz bu konuyu her zaman dile getirerek sonuca ulaşması için çaba harcamıştık. Malumunuz üzere ülkemizin içinde bulunduğu bir takım sıkıntılar var. Türkiye’de siyaset normale döndüğünde verilen sözlerin de yerine getirileceğine inanıyorum” dedi.


“KRİTİK GÖREVLERDE TAŞERON İŞÇİ ÇALIŞTIRILMAMALI”

Türkiye Şeker İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem’de, gerçekleştirilen 13. Olağan Genel Kurul’un hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. MHP İl Başkanı Mehmet Karagöz ise konuşmasında Şeker camiasının Özelleştirme İdaresi tarafından taşeron işçilerin eline bırakılmaya çalışıldığını söyledi. Şeker üretiminin yapıldığı fabrikalarda kritik görevlerin olduğunu belirten MHP İl Başkanı Mehmet Karagöz; “Kritik olarak addedilen görevlere deneyimi olmayan taşeron işçilerin verilmesi ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Yıllardır işleyişi ve yapılacak görevleri en iyi bilenler geçici işçilerdir. Kritik görevlere geçici işçilere verilecek kadrolar sonrasında görevlendirmeler yapılmalı ve sorunlar ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

“ŞEKER VE TRAVES FABRİKALARI AFYONKARAHİSAR İÇİN ÖNEMLİ”

AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven’de genel kurulda bir konuşma yaptı. Şeker sektörünün dünya üzerindeki en stratejik ürünlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Yurdunuseven; “Afyonkarahisar için Şeker fabrikası ve Traves fabrikası büyük önem arz ediyor. Şeker camiasının sorunlarını yakından biliyoruz. Hükümet olarak stratejik fabrikaların sorunlarını giderme noktasında çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Malumunuz üzere yaklaşan anayasa değişikliği referandumuyla ilgili de ortaya atılan bazı iddialar var. Diyorlar ki rejim değişikliği olacak, diktatörlük olacak. Öyle bir şey yok her zaman söyledik Türkiye Cumhuriyeti devletinin rejimi Cumhuriyettir. Bizim üzerinde çalıştığımız şey millet odaklı bir seçim sistemidir. Sloganımız da ‘Artık Yeter Sözde Kararda Milletindir” dedi.

“ÇALIŞAN SAYIMIZ HIZLA AZALIYOR”

Genel kurula katılan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök’de şeker camiasının sorunlarını anlattı. Türkiye Şeker İşletmeleri bünyesinde kurulduğu günden itibaren ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan fabrikaların her geçen gün kan kaybettiğine vurgu yapan Gök; “Türkiye Şeker İşletmeleri bünyesinde bulunan 25 fabrika ve daha önce özelleştirilmiş olan fabrikalarda toplam 20 bin çalışan vardı. İlerleyen zaman diliminde 20 bin olan çalışan sayısı 8 bine kadar düştü. Şeker sektörü önemli bir sektör olmanın yanı sıra stratejik olarak da değerli bir sektördür. Şeker çalışanlarının kampanya dönemlerinde özellikle 4-5 ay hiç izin kullanmadan çalıştığını, kritik görevlerde taşeron işçiler marifetiyle hizmet verildiği için hizmet kalitesinde ve hızında yavaşlama olduğunu hep söyledi. Geçici işçiler için verilen kadro sözünü Maliye Bakanımıza hatırlattık ve inşallah bu sözlerini yerine getireceklerine inanıyoruz” diye konuştu.


“NİŞASTA BAZLI ŞEKER KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI”

Şeker sektöründe çalışan personellerin özverili çalışmaları ile ülke ekonomisine katkı sunduğunu ancak son yıllarda nişasta bazlı şekerin piyasada sınırsız üretiminin yolunun da açılmaya çalışıldığını verdikleri tepkilerle teklifin geri çekildiğini hatırlatan Gök; “Dünya genelinde nişasta bazlı şeker üretimi yapan ve kullanan ülkelerde nişasta bazlı şeker kullanım oranları çok alt seviyelerde iken ülkemizde bu rakam yüksek. Sağlıksız bir ürün olan nişasta bazlı şeker ve tatlandırıcılar vatandaşlarımızın da sağlığını ciddi anlamda tehdit ederken sektörümüz için de bir tehdit unsuru haline geliyor. Hükümet yetkililerinden nişasta bazlı şeker ve tatlandırıcıların kullanım kotalarının diğer ülkelerde uygulanan sınırlara çekilmesi noktasındaki talebimizi yeniliyoruz. Üretim için biz çalışalım ülke bizim ama çeşitli nedenlerle de ezilen olmak istemiyoruz” dedi.

“ŞEKER SANAYİİ STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da katıldığı genel kurulda şeker çalışanlarına hitaben bir konuşma yaptı. Özkaya; “Üreten ve büyüyen bir Türkiye’yi oluşturmak için sanayi sektöründe önemli kararlar alınıyor ve adımlar atılıyor. Şeker sanayii de Türkiye için uluslararası anlamda önemli bir stratejik sektördür. Tarım, gıda, sanayi alanlarında büyük öneme sahip olan şeker camiasının daha iyi seviyelere gelmesi için siyasiler olarak bizler de elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Yakın bir zamanda 250 mühendis alımı yaparak şeker camiasının gelecek 25 yılını şekillendirmeye çalışıyoruz. Bu mühendisler gelecek yıllarda üretime, kaliteye ve yönetime katkı sunacaklar. Afyon Şeker Fabrikası ile ilgili de önemli bir detayı paylamak gerekiyor. Birçok şeker fabrikası zarar ederken Afyon Şeker Fabrikası kar eden bir fabrika. Sizler de bu başarının mimarlarısınız. Emeğiniz ve gayretinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah kısa sürede sorunlarınızı da aşarak sizleri daha güçlü bir yapıya kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.

KARAMOÇU GÜVAN TAZELEDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından 380 delegesi bulunan Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanlığı’nın 13. Olağan Genel Kurulunda oylamaya geçildi. Mevcut başkan Murat Karamoçu’nun aday olduğu ve tek listeyle gerçekleşen genel kurulda delegelerin tamamın oylarını alan Başkan Karamoçu 4 yıllığına güven tazeledi.