Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişimi esnasında ve akabindeki tarihlerde çektiği fotoğraflardan oluşan “Türkiye Geçilmez” fotoğraf sergisi açıldı.

Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sergi açılışına Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır ile birlikte fakülte dekanları, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ve Afyonkarahisar halkı katıldı.

O GECE DEMOKRASİ TARİHİNE ALTIN HARFLERLE İŞLENMESİ GEREKİYOR

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş sergi açılışında yaptığı konuşmasında 15 Temmuz’un herkesin hafızasında diriliğini korumaya devam ettiğini belirtti. Karakaş konuşmasına şöyle devam etti: “Ben bu sürece ihanet, direniş ve diriliş diyorum. Bu üç kavramla izah edebileceğimiz yoğun bir geceydi 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece. İçimizde yetişmiş içimize atılmış hain bir toplum kendi emelleri doğrultusunda yeşermesi ve ülkemizin üzerine bir karabulut gibi çökmesi anlamına geliyor. Halkımızın ve siyasi liderliğin güçlü yönlendirmesiyle birlikte bu karabulutlar güçlü ve şanlı direnişe imza atıldı ve sabaha aydınlık bir Türkiye’yle uyandık. Aslında hiç uyumamıştık ama sabahı aydınlık bir Türkiye olarak yeniden inşa etmenin imkanını oluşturduk hep birlikte. Bu irade çok önemli bir irade. Bu coğrafyada yaşamanın büyük bedelleri olduğunu biliyoruz. Tarihe baktığımız zaman açık bir şekilde görmeniz mümkün. O gece yazılan tarih dünya demokrasi tarihine altın harflerle işlenmesi gereken bir gelişmenin bir olayın vuku bulduğu bir tarihtir.”

O GECEYİ DİRİ TUTMAMIZ GEREKİYOR

“Eğer bu sivil direniş Batı toplumlarının herhangi birinde gerçekleşmiş olsaydı bunun nasıl abartılacağını nasıl bir demokrasi destanı olacağını ciltler dolusu kitaplarda görürdük” diyen Karakaş: “Bizim de sorumluluğumuz bu aslında bunu mutlaka diri tutmak durumundayız. İşte bugün burada bu fotoğraf sergisi hafızamızı diri tutmak için gerçekleştirdiğimiz ve hafızamızda o gecenin karanlığı, hainliği, ülkemize kast eden bütün işbirlikçi güçleri unutmamamız ve bedel ödeyerek yaşadığımız bir coğrafyaya ayak bastığımızı unutmama adına zihnimizi taze tutma adına önemli bir sergidir.

TARİH YANLIŞ YAPILDIĞI ZAMAN TEKERRÜR EDER

O gece çekilmiş olan fotoğrafları sürekli görülmesi ve hatırlanması gerektiğini ifade eden Karakakaş konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu fotoğrafların birçoğunu birkaç defa gördük aslında ama sürekli görmemiz gerekiyor. Çünkü Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür. Tarih tekerrür eder diyoruz. Aslında tarih yanlış yapıldığı zaman tekerrür eder. Tarihe doğru baktığımız zaman tarihi doğru anladığımıza zaman doğru bir tarih bilinci geliştirdiğimiz zaman tarih geçmişte olduğu gibi aynısı tekerrür etmez. Hatalarımızdan ders çıkararak tarihi yeniden inşa ederiz. Evet geçmişte olan biten olaylara benzer olaylar günümüzde yaşanıyor ama farklı biçimlerde yaşanır. İşte bunları kendi lehimize dönüştürebilmek ülkemizin geleceğini güçlü bir şekilde inşa edebilmek için tarihin olumlu anlamda tekerrür ettirmek çok önemli.”     

15 TEMMUZ GECESİ BAŞARILI OLUNSAYDI YÜZYILLAR BOYU O UTANÇLA YAŞARDIK

Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Gökmen Çiçek ise, tarih için çok önemli bir haftaya başladıklarını söyledi. Türk tarihinde belirli dönüm noktaları olduğunu ifade eden Çiçek konuşmasını şöyle tamamladı: “1071’ler vardır işte bu topraklardaki Kurtuluş Savaşımız var. Özellikle Kurtuluş Savaşı’ndan sonra birçok mazlum bir millete örnek olduk. Bağımsızlık mücadelesiyle özgürlüğe kavuşulabileceğini her ferdin direnerek bir milletin kumpaslardan çıkarılabileceğini göstermiştik. Birçok bağımsızlık mücadelesi başlatmıştık sömürgecilere karşı. İşte 15 Temmuz’da dış güçlerin desteğiyle dünyanın birçok yerinde içeriye yerleştirilen hainler ülkede demokrasiyi rafa kaldırarak birçok işgal girişimini başarıyla tamamladıktan sonra ülkeleri ele geçirdiler. Belki de bunun tek istisnası 15 Temmuz’dur. 15 Temmuz’da bu millet hem kendi bağımsızlığını kendi işgalden kurtardı hem de dünyaya örnek oldu. Artık 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de değil darbelerin tarihi artık dünyada değişti. Bunun artık kolay başarılamayacağını Türk milleti dünyaya gösterdi. Gerçekten dönüm noktasıdır. Eğer başarılı olsaydı kaç yüzyıl bu utançla yaşardık. Bu tarihi unutturmamak adına her yıl üniversitemiz tarafından yapılan bu sergi daha çok uzun yıllar hafızamı taze tutmak için yapılması gerekiyor.” Konuşmaların ardından serginin açılışı yapılarak sergide yer alan fotoğraflar başta Vali Gökmen Çiçek olmak üzere tüm protokol üyelerince incelendi. FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananların yer aldığı sergide, AA foto muhabirleri tarafından çekilen fotoğraflar yer aldı.