Referandum öncesinde seçmenlere 18 maddede yapılacak olan değişiklikler ile referandumda neden evet kararı çıkması gerektiği anlatmak için sahaya inen AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve İl Yönetimi, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmeleri ziyaret etti.

“ÇİFT BAŞLI SİSTEMİN KALKMASININ KARARINI YİNE SİZE SORACAĞIZ”

İşletmeleri ziyaret ederek çalışanlarla kısa süre sohbet eden AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven; “Allah izin verirse 16 Nisan’da bir seçime gideceğiz inşallah. Sandığa gittiğinizde tercihinizi Evet’ten yana da kullanabilirsiniz, Hayır’dan yana da kullanabilirsiniz. Bizler bugün sizleri ziyaret ediyoruz ve Hayır’cıların ortaya attığı yalanlar nedeniyle kafanıza takılan konular var ise bizlere sormanız ve sizleri bu konularda bilgilendirmek için buradayız. 1982 anayasasında çift başlılık var ve bu çift başlılığın bir tarafında başbakan diğer tarafında ise Cumhurbaşkanı var. Başbakan’ın yaptıklarıyla ilgili cezai sorumluluğu da var milletten sandık sorumluluğu var ancak Cumhurbaşkanı’nın birçok yetkisi var ama hiçbir sorumluluğu yok. Anayasa değişikliğinin referandumdan evet ile çıkması halinde biz yürürlüğe sokacağımız yeni sistemle bu çift başlı yürütmeyi ortadan kaldırarak tek yetkilinin Cumhurbaşkanı olmasını tek yürütmenin olmasını ve hızlı karar alınmasını istiyoruz. Bu nedenle de sizlere 16 Nisan’da bu işe evet mi diyorsunuz, hayır mı diyorsunuz diye soracağız” dedi.

“SANDIK VAR OLDUKÇA TEK ADAMLIK DİYE BİR ŞEY OLMAZ”

“Hayata geçirilmesi planlanan sistemin Türk Usulü Cumhurbaşkanlığı Sistemi” diyerek sözlerini sürdüren AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven; “Anayasa değişikliğini ve bununla birlikte yapılacak olan sistem değişikliğini kabul etmeyeceğini belirten Hayır’cıların ortaya attığı bazı yalanlar var onlardan bir tanesi rejim değişikliği yapılacağı iddiasıdır. Arkadaşlar biz rejim falan değiştirmiyoruz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet devam edecek inşallah. Dedelerimizden aldığımız emaneti torunlarımıza bırakıp bizler de bu dünyadan göçüp gideceğiz. Yine iddialardan bir tanesi 'Siz Recep Tayyip Erdoğan için yapıyorsunuz bu değişikliği ve onu tek adam yapmak istiyorsunuz’ ifadesidir. Bu söyledikleri ve iddia ettikleri ifade de külliyen yalan çünkü Recep Tayyip Erdoğan’da tıpkı sizin gibi bizim gibi fani bir insan. Bir dakika sonrasına ömrünün yeteceğinin garantisini kim verebilir? Önümüze sandık konulduğu sürece tek adamlık diye bir şey olmaz. 11 defa sandık getirdik önünüze. Sizler de Allah Razı olsun her zaman destek verdiniz. Biz 12’nci kez yine sandığı sizlerin önüne koyuyoruz. Sandık varsa millet vardır, millet varsa da tek adamlık yoktur. Tek adamlık darbelerde olur, şaibeli seçimlerde olur. Elhamdülillah bugüne kadar hiçbir sandıkta şaibe sözü olmadı. Bugüne kadar da tek adamlık tutumu ve davranışı görülmedi” diye konuştu.

“HAYIR’CILARIN OKUMADIĞI KİTAPÇIĞI SİZ OKUYUN VE KARARINIZI VERİN”

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ülkeyi yönetenler olduğunu ancak sorunların yaşandığını hatırlatan Yurdunuseven; “Sistem değişikliğinin ardından bugünkü başbakanlığın yerine tüm yetkilerin devredildiği bir Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Başbakan Binali Yıldırım’a tek adam diyebilir misiniz? Onun da bir bakanlar kurulu var, 5 yılda bir seçimle geliyor önünüze sandık konuluyor ve size soruyor ‘devam edeyim mi? devam etmeyeyim mi? diye siz de oylarınızla kararı veriyorsunuz. Yalanlar kervanına eklenen bir diğer konu kıdem tazminatlarının ödenmeyeceği iddiasıdır. Sizlerin alın teriniz olan emeğinizin karşılığı olan kıdem tazminatını kimse kaldıramaz. Kıdem tazminatı iş kanununda düzenlenmiştir ve kimse kanuna aykırı bir kararname ile bunu kaldıramaz. Bir kişinin mülkiyetine el koyacağı iddia ediliyor bu da yalan çünkü kanunun olduğu yerde kararname olamaz. Medeni Kanun ile belirlenmiş olan mülkiyet hakkına bir Cumhurbaşkanı gelip te el koyduğunu söyleyemez. Ortaya atılan iddiaların hepsi yalan. CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun okumadığı anayasa değişikliğini öngören 18 maddenin yer aldığı kitapçığı sizlere getirdik sizler okuyun. Kafanıza takılan konular var ise sorun bizler de sizlere dilimiz döndüğünce anlatalım. Evet derseniz 17 Nisan sabahı güçlü bir Türkiye olacak, güçlü bir yürütme olacak, Cumhurbaşkanı ’da 5+5 yıllığına seçilecek” dedi.

“16 NİSAN’DA SÖZ DE KARAR DA SİZİN”

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir seçime daha girse halkın oyları ile yeniden Cumhurbaşkanı seçileceğini 2-3-4 seçime daha girse halkın desteğini alacağını dile getiren Yurdunuseven; “Biz yeni sistemde 5 yıl ile sınırlıyoruz. 5 yıl sonra beğenirseniz 5 yıl daha yetki vereceksiniz şayet beğenmezseniz de ‘Sen git başkası gelsin’ diyeceksiniz. Sistem artık tamamen millet odaklı bir sistem oldu. Cumhurbaşkanı’nı da halk seçiyor, meclisi de halk seçiyor. Dolayısı ile hakimleri ve savcıları ve anayasa mahkemesi üyelerini de halk seçmiş oluyor. Hatırlayanlar bilirler 1950’de bir söz vardı merhum Başbakan Adnan Menderes’in avuç içini de millete göstererek ‘Yeter Artık Söz Milletin’ diyordu. Bizde bugün bu sözü biraz daha değiştirdik ve “Yeter Sözde, Kararda Milletin’ diyoruz. 16 Nisan günü tamamen söz de karar da sizin” ifadelerini kullandı.