Türkiye Cumhuriyeti’nin uyanış tarihi olarak ifade edilen 19 Mayıs tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının ilk durağı Kocatepe anıtı oldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından anıta çelenk sunulmasıyla başlayan törenin devamı ise hava muhalefeti nedeniyle Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.  Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri kapsamında Atatürk Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen etkinliklere Vali Aziz Yıldırım, Milletvekilleri Burcu Köksal, Hatice Dudu Özkal ve Mehmet Parsak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Şahin Kılıçaslan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Müdürleri, Sivil Toplum Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Kurtuluş mücadelesinin ilk adımıdır 19 Mayıs”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra kürsüye gelen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Yunus Tortop günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. İl Müdürü Dr. Yunus Tortop; “Bugün milletimiz için büyük anlam ve öneme sahip, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı 19 Mayıs’ın 98. Yıldönümünde, hepinizi en içten saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Umutların tükenmeye başladığı bir dönemde, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir.” diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuştur. Temeli 19 Mayıs’ta atılan "milli egemenlik" ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Büyük önderimiz Atatürk, en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da emanetine sahip çıkacak, onun gösterdiği: hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir” dedi. 

“Türk milletinin geleceği ve teminatı siz gençlersiniz”

Türk gençliğine olan güvenin boşa çıkmayacağını belirten İl Müdürü Tortop; “Birlik ve beraberlik içinde, birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik kabiliyetlerle donatılmış Türk Genci, ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bugün tüm kurumlarıyla dimdik ayakta olan devletimiz, gelen saldırılara karşı Cumhuriyetin temel değerlerini korumaya sonuna kadar kararlıdır. Bu durumun sonsuza kadar devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Biliyoruz ki sizler, Türk Milletinin geleceği, yarınlarımızın teminatısınız. Yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek şekilde nitelikli, bilgili ve idealist insanlar olarak yetişmeniz için bizler, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sizlerin de “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” Sözünü rehber edinerek çok çalışıp, ileride şahsınıza verilecek olan görevleri en iyi şekilde yapacağınızdan asla şüphemiz yoktur. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı tebrik ediyor, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı. 

“Hazırlanan gösteriler ilgiyle izlendi”

Konuşmanın akabinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Frigya Korosu’nun dinletisinin ardından Ali Çağlar Anadolu Lise öğrencisi Tuğçe Çetingül tarafından “Büyük Sevda” adlı şiir okundu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Halk Oyunları ve Dans Topluluğu’nun gösterisiyle devam eden programda sırasıyla Afyonkarahisar Belediyesi Musiki Eğitim Merkezi Mehteran Bölüğünün Mehter Gösterisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Artvin Halk Oyunları ve Dans Topluluğu’nun gösterisi sunuldu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen karate, judo, basketbol, voleybol, eskrim, badminton, güreş, kule atlama, jimnastik, futbol ve tekvando gibi branşlarda sportif gösteriler yapıldı. Törenin son bölümünde uluslararası ve ulusal düzeyde değişik branşlarda başarılar elde ederek ilimizi en iyi şekilde temsil eden sporcular ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verildi. Programın sona ermesinin ardından salonda bulunan izleyicilere protokol üyeleri tarafından futbol topu dağıtıldı.