16 Nisan’a kadar karar verememiş tüm vatandaşlara ulaşıp ‘Evet’ demeleri için çalışacaklarını dile getirdi. 

Afyonkarahisar STK Platformu çalışmaları hakkında bilgiler veren Afyonkarahisar İHH Temsilcisi Ahmet Ertürk, Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren STK’larla birlikte ortak bir platform oluşturduklarını ifade etti. Oluşturmuş oldukları ortak platformda gerçekleştirdikleri toplantılar sonucunda 84 STK olarak 16 Nisan’da ‘Evet’ oyu kullanacaklarını hatırlatan Ertürk şunları kaydetti: “Biz Afyonkarahisar İHH olarak bu platform içerisindeyiz. Yapılacak olan halk oylaması tamamıyla siyaset üstü bir olgu. Türkiye’mizin anayasal anlamadaki yeni değişiklikleriyle alakalı olaraktan sistemdeki var olan tıkanıklıkların kaldırılmasına yönelik bir çalışma. Bizlerde Afyonkarahisar yerelinde hizmet veren STK’lar olaraktan bu konuda ülkemizin daha aydınlık yarınlara ulaşabilmesi noktasında sesiz kalmamız mümkün değildir. O yüzden biz de tarafımızı belli ettik.” 

“Büyük Türkiye istiyoruz”

Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren 14 genç STK’nın da ‘Evet’ diyeceğini dile getiren Ertürk, büyük bir Türkiye istediklerini dile getirdi. Yaptıkları çalışmalar sonucunda toplumda olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Ertürk: “Biz burada güçlü ve büyük bir Türkiye istiyoruz. Malumunuz üzere bu ülkede Başbakanlar asıldı ve o günler bayram olarak kutlandı. Bu ülkede 12 Eylül darbesi yaşandı. Darbenin yapıldığı gün akşamında Amerika’nın Başkanına; ‘Bizim çocuklar bu işi başardı’ diyen Güvenlik Konsey Başkanlarını gördük. Bedeli ağır olan topraklar üzerinde bulunuyoruz. Bu topraklar üzerinde yaşamanın bedeli ağır. Bir şekilde büyük güçler Türkiye’nin büyük güç olmasını istemiyorlar. Bu konuyla alakalı olaraktan PKK ve FETÖ’yle beraber hızla koşan Türkiye yavaşlatmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin yavaşlamaması için anaysa değişikliğinin olması gereklidir” dedi. 

“Bayan bir bakana zulüm uygulandı”

Hollanda’yla Türkiye arasında yaşanan diplomatik krizle ilgilide bilgiler veren Ertürk şöyle konuştu: “Bir ülkenin bakanı kendi ülkesinin konsolosluğuna girmesine 40 metre kala bu engelleniyor. Kadın bakan otoparka çekilip orada 6 saat bekletiliyor. Bayan bir bakana bu şekilde bir zulüm uygulanıyor. Biz şunu düşünüyoruz. Referandum bu ülkenin güçlü olması için doğru bir referandum. Çünkü bizim düşmanlarımız bu referandumu kabul etmiyorlar. Bu kapsamda biz toplumun önünde sivil bir toplum refleksi gösterme noktasında bu yola çıktık. Bu kapsamda da bundan sonra süreçlerde STK platformu olarak çeşitli etkinlik ve çalışmalarımız devam edecek.”

“İlçe ve beldelerde çalışmalarımız başladı”

Afyonkarahisar’ın ilçe ve beldelerinde temsilcileri tarafından referandum çalışmalarını başladığını ifade eden Ertürk: “Bununla ilgili olarak ilçe üyelerimiz neden anayasa değişikliği yapılması gerektiğini anlatıyor. İlerleyen zamanlarda il merkezimizde oturumlarla anlatmaya devam edeceğiz. Broşür çalışmamalarımızı hazırladık. Broşürlerimizi halkımıza dağıtmaya başladık. Şuana kadar Türkiye 6 defa referandum geçirmiş. Bu yaşanacak referandum yedinci olacak. Biz STK olaraktan bu referandumun milli iradenin artık kurumsallaşması noktasında en önemli referandum olarak görüyoruz. Devlet diyor ki: ‘Ben milli iradeyi sivilin görüşünü önemsiyorum. Yürütmemi, yasamamı oluştururken milli iradeyle birlikte yapacağım.’ Buda gerçekten milletimiz için güzel bir şey” diye konuştu

“Çift başlılık ülkeyi geriye götürüyor” 

Parlamenter sistemde her zaman çift başlılığın yaşandığını ve bu çift başlılığın ülkeyi sürekli geriye götürdüğünü dile getiren Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda parlamenter bir sistem var. Bu sistemin içerisinde cumhurbaşkanı ve başbakan var. Başbakan yürütmeyle ilgili çalışmalar yapıyor ve bununla alakalı olarak mecliste seçilen bakanlar var. Birlikte yasama noktasında çalışma yapıyor. Bu konuyla ilgili olarak her zaman çift başlılıkları yaşadık. Hele tek başına iktidar olunmadığı dönemlerde yürütmenin koalisyonlarla birlikte olduğu dönemlerde bu ülke hep geriye gitti. Bizim yetki verdiğimiz siyasi yürütmeyi yapsın. Seçilen milletvekilleri yasamayı yapsınlar. Bunlarla beraber oluşturulacak olan yargı unsurları da bağımsız ve tarafsız bir şekilde çalışacak.”

“Evet diyenlerle de hayır diyenlerle de beraberiz”

‘Bu çalışmaların ülkemize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum’ diyen Ertürk şöyle devam etti: “Referandumun sonucunda ne olursa olsun biz burada bu ülkede hep beraberiz. Hayır diyenlerde evet diyenlerle de beraberiz. Herhangi bir şekilde ötekileştireme ve dışlama söz konusu olmayacak. Evet demek ne kadar doğruysa hayır demek de o kadar doğrudur. Biz istiyoruz ki bu anlamdan derdimizi anlatalım. Kararsız olanlar varsa onlara ulaşıp tercihlerinin evet olma noktasında konuşacağız.”