Gerekli hukuksal ve uygulama eğitimlerini alan il ve ilçe müftüleri Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan (DİB) gelecek uygulama formlarını bekliyor.

Afyonkarahisar İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Medeni Kanunda yapılan değişiklik ile kamuoyunda oldukça tartışılan nikah kıyma yetkisinin kendilerine verildiğini söyledi. Kabukçu, verilen yetkide sadece il ve ilçe müftülerinin nikah kıyabileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Şuanda çıkan mevzuata göre yetki sadece müftülerde. Bu konu kamuoyunda tartışılmaya başladığından bu yana vatandaşlarımızdan bize de nikah kıydırmak için müracaatlar yapıldı. Ancak medeni kanunda açık yetki verilmeyen hiç kimsenin nikah kıyma yetkisi olmadığı için, biz bu kanunun çıkmasını bekliyorduk. Ancak ilgili kanunda İç İşleri Bakanının yetki verdiği personel diyor. Ve ilk yetkilendirilen personel de il ve ilçe müftüleri oldu. Bundan sonraki aşamada başka kadroda çalışanlara da izin verilir mi onu bilemiyorum” dedi.

“Nikah kıyma noktasında eğitimler verildi”

Nikah kıymak için İl Nüfus Müdürlüğü’nden teorik, belediye nikah memurlarından ise pratik ve uygulama eğitimleri alındığını ifade eden Kabukçu, “Nikah kıymaya başlama noktasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü, Belediye ve kurumumuz koordineli bir şekilde çalışıyorlar. Nüfus İl Müdürlüğü yetkilileri kurumumuzda olası bir kararla nikah kıyma yetkisi alma ihtimali olan belli sayıda çalışana seminere verdik. İlçelerde de İlçe Nüfus Müdürlüğü yetkilileri aynı seminerleri koordineli bir şekilde düzenliyor” diye konuştu.

“Sadece TC vatandaşlarına nikah kıyılabilecek”

“Nikah işlemlerine başlamak için DİB’in göndereceği uygulama formatını bekliyoruz”  diyen Kabukçu, “Şu anda kanunda verilen yetkiye göre, biz sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan insanlarımızın nikahlarını kıyabileceğiz. Yabancı uyrukluların nikah işlemleri farklı bir statüde olduğu için, bu yetkimiz yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin nikahını kıyabileceğiz. Nikah işlemleri daha önce nasıl belediye üzerinden başlatılıyorsa, bizim yetkimiz başladığında da işlemler bize yapılan başvuru ile başlayacak. Evrakları tamamladıktan sonra nikah tarihi ve günü verilecek. Verilen tarih ve mekan da nikah kıyılacak. Bizimde aynı şekilde nikah defterimiz, evlilik cüzdanı, olacak” dedi.

“Nikah çok güçlü ve büyük bir antlaşmadır”

Nikahın esasında diğer bütün akitler gibi iki kişi arasında yapılan bir akit olduğunu belirten Kabukçu, “Ancak nikah akdinde içinde ibadet ruhunu da barındırması açısından önemlidir. Peygamberimizin uygulamasında özellikle hutbe dediğimiz, evlenecek kişilere ve orada bulunan kişilere genel nasihatler şeklinde olması ve nikah akdi tamamlandıktan sonrada dua ile taçlandırması gibi bir seremoni olduğu için önemlidir. Nikah her aile noktasında çok önemlidir. Bundan dolayı ailelerimizi elbette ki nikahta o duayı o güzelliği mutlaka talep ediyorlar. Bizde tabi bize düşen görev ne ise, onu yerine getirmeye çalışacağız. Unutmayalım ki nikah, esasında Allah’ın şahit kılındığı, çünkü onun adına nikahı kılıyoruz. Onun ismini zikrederek kıyıyoruz. Ve onun izni ile iki yabancı insanı bir birine meşru kılıyoruz” şeklinde konuştu.