"Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" Proje Pazarı ve Sertifika Dağıtım Töreni Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. 

Ülke genelinde tarım arazilerinde üretim ve yetişen ürünlerin pazarlanmasına yönelik olarak genç girişimci kadınların eğitilerek üretime katkı sunmalarını amaçlayan "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" çerçevesinde 75 kadın çiftçi İŞKUR/ KOSGEB işbirliği ile uygulamalı girişimcilik eğitimi alarak, eğitim sonunda farklı ve özgün projeler hazırladı. Hazırlanan projelerden 3’ü dereceye girerek ödüllendirildi. 

“İLİMİZ ÜRÜN KALEMLERİ BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ YERDE”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen ve Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı" Proje Pazarı ve Sertifika Dağıtım Töreni termal bir otelde gerçekleştirildi. Düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çeşitli video gösterimleri ile kurumun ve projenin tanıtımının gerçekleştirildiği programda ilk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap bir konuşma yaptı. Tarımsal gelir düzeyinde Türkiye’nin dünya ülkeleri sıralamasında 7’nci, Avrupa ülkeleri arasında ise 1’inci ülke olduğunu, Afyonkarahisar’ın da ülke genelinde ürettiği ürün kalemleri bakımından 1 ila 7’nci il olarak kendisine yer bulduğunu belirten İl Müdürü Arap; “Tarım olmazsa hayat olmaz cümlesi gerçekten önemli bir ifade. İlimiz de ürettiği ürün potansiyeli bakımından önemli bir konumda” dedi.

“TARIM OLMAZSA HAYAT OLMAZ”

Tarımın önemli olduğunu ifade eden İl Müdürü Hüseyin Arap; “Tarım önemli, hayvancılık önemli, tarım olmazsa hayat olmaz dedik, demeye devam ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Fakat tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızca ülkemizin ihtiyacı olan birçok faaliyet yürütülmekte. Tarımsal araziler ve tarım alanlarının korunması, arazi toplaştırılmasının yapılması, miras yoluyla bölünmenin önüne geçilmesi, ova kapsamındaki birçok alanın tarımsal sit alanı olarak korunması gibi birçok konuda bakanlığımızca atılan adımlar var. Bu kadar değerli alanların da korunması ve mevcut alanlarda üretimin kalitesini artırmaya, ürün pazarlamaya yönelik olarak genç girişimci kadınlarımızı da ekonomiye katkı sağlaması amacıyla KOSGEB ve İşkur İl Müdürlüklerimizin katkıları ile 32 saatlik eğitimlerle proje hazırlayan girişimciler haline getirdik. 117 başvuru aldık ancak 75 kişiye bu eğitimleri verdik ve bugün burada en iyi 3 projeyi belirleyerek ülke genelinde proje üreten genç girişimce kadınlarımızın projelerinin yarışacağı büyük proje yarışmasına göndereceğiz.” İfadelerini kullandı.

“EĞİTİMLERDE ÖĞRENDİKLERİNİZİ SAHAYA AKTARIN”

Eğitim alan genç kadın girişimcilerin kendi bölgelerinde kırsal alanlarda alternatif bakış açılarıyla hem kendi ekonomilerine hemde ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarına inandığını belirten İl Müdürü Hüseyin Arap; “Eğitim alan genç kadın girişimcilerimizin gerçekten hayata bakış açılarının değiştiğini, ufuk çizgilerinin değiştiğini gözlemledim. Ben kadın girişimci çiftçilerimizi şimdiden tümüyle kendilerini tebrik ediyorum. Özellikle edindikleri bu bilgileri hayırlı bir şekilde gelecekte sahaya aktarmalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

“AFYONKARAHİSARLI KADINLARDA ÜRETİM POTANSİYELİ VAR”

Programın konuğu olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal’da kısa bir konuşma yaptı. Kadınların fıtratında üretmenin var olduğunu belirten Özkal; “Cenab-ı Allah’ın kadınların fıtratına koyduğu bir özellik insan neslinin devamı kadınlar sayesinde oluyor. Beyin loblarımız, algılarımız kısacası her şeyimizle bu altyapıya sahibiz. Önemli olan bizim seveceğimiz, bize geri dönüşü olan güzel şeyler üretmeliyiz. Bu anlamda da Tarım Bakanlığı gerçekten güzel ve önemli bir şeye parmak basıyor. İnsanoğlu üretmediği sürece aç. Dünya genelinde de açlıkla boğuşan ülkelerin durumunu biliyoruz. Artık köylerde ulaşım ve iletişim anlamında çok fazla sorunumuz yok. Düzenlenen eğitime 117 başvuru yapılmasına karşılık kriterler gereği 75 kişi eğitimlerden faydalanabilmiş. Bizim mantalitemize göre daha fazla kişiye ulaşabilmek ve tecrübelerinden, deneyimlerinden faydalanarak bu işbirliği ile daha verimli üretmek ana hedefimizdir. Afyonkarahisarlı kadınlarda da bu potansiyelin varlığını kurduğum iletişimlerde hep gözlemledim. Tüm kursiyerlere başarılar diliyorum ve ülkemizin geleceği için üretmeye hep beraber devam edelim diyorum” ifadelerini kullandı.

“İLK 3 SIRAYI ALAN GENÇ KADIN GİRİŞİMCİLER AFYONKARAHİSAR’I TEMSİL EDECEKLER”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal’ın konuşmasının ardından projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yapılan değerlendirme neticesinde 75 proje içerisinden en yüksek puanı alan ilk 3 genç kadın girişimci belirlendi. Yapılan değerlendirme neticesinde Dazkırı ilçesinde yaşayan genç kadın girişimci Habibe aydın en yüksek puanı alarak birinciliği elde etti. Selda Özalbayrak ikinci, Aysun Çelik ise üçüncü oldu. Birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin ve üçüncüye 1000 TL para ödülü verildi. İlk üç sırayı elde eden genç kadın girişimciler önümüzdeki günlerde Ankara’da yapılacak olan Türkiye finalinde Afyonkarahisar’ı da temsil etme hakkı kazandı.