Diyabet hastalarının bir araya geldiği toplantıda konuşan “Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri” grubu üyesi Sefa Nakilcioğlu, diyabet hastalığının ömür boyu süren bir hastalık olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diyabet hastalarına yönelik çalışmaların yapılmasını istedi.

Afyonkarahisar’da yaşayan ‘Tip 1 Diyabet’ hastaları yaşadıkları sorunları çözüm üretmek için bir araya geldi. Moral toplantısı adı altında gerçekleştirilen etkinliğe diyabet hastaları ve aileleri katıldı. Sosyal Medya’da kurulan ağ üzerinden haberleşip bir araya gelen diyabet hastaları yaşadıkları sorunlara birlikte göğüs gerecek. Özellikle ‘Tip 1 Diyabet’ hastası çocukların aileleri, enjektör kullanmadan şeker ölçümü yapabilen cihaz için devletten destek istiyor. 

“İmzalar sağlık bakanlığına gidecek”

Etkinlikte diyabet hastaları Sağlık Bakanlığından ücretli alınan insülin, strip (şeker ölçüm çubuğu) İnsülün pompası gibi malzemelerin ücretsiz alına bilmesi için imza topladı. Diyabet hastalarının Türkiye genelinde yaptıkları etkinliklerde toplanan tüm imzalar Sağlık Bakanlığına iletilecek. Ayrıca etkinlikte minik diyabet hastası çocuklara farkındalığın artması için pankartlar hazırlayarak diyabet hastalığının önemine dikkat çekildi. 

“Yardımlaşma derneği kurmayı hedefliyoruz”

“Tip 1 Diyabetli Çocuklar ve Aileleri” adında sosyal medyada kurulan grubun üyelerinden olan Sefa Nakilcioğlu, kurmuş oldukları grubun gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi. Afyonkarahisar’da diyabet hastalarına yönelik yardımlaşma derneği kurmayı hedeflediklerini ifade eden Nakilcioğlu: “Diyabet hastaları günde 7 sefer ellerine iğne batırmak zorunda. Yeni bir sistem var. Bir şeker ölçüm cihazı. Vücudunuza yapıştırdığınızda hiçbir iğne kullanmadan 6 gün boyunca düzenli olarak ölçümü gerçekleştiriyor. Fakat 6 günlük bu cihazın fiyatı 170 TL. Devlet bunu karşılamıyor. Bu hastalık ömür boyu sürüyor. Bunu unutmamak lazım.” diye konuştu.

 “Grubumuz 10 bin kişiyi geçti”

Nakilcioglu, ailelerin bir araya geldiğinde önemli paylaşımlarda bulunduğunu, çocukların da birbirlerini yakından tanıyarak arkadaşlık kurduğunu ifade etti. Nakilcioglu: “Birbirimize destek olmamız, güçlü hissetmemizi sağlıyor. Grubumuz 10 bin kişiyi geçti. Aynı kaderi paylaşan aileler bu vesileyle çıkış yolu ararken de istişare ediyor. Amacımız, diyabet hastalarına karşı farkındalık oluşturmak.” dedi

“Diyabet ömür boyu süren bir hastalık”

Diyabet ömür boyu süren bir hastalık olduğunu ifade eden Nakilcioğlu: “Bu anlamda sadece iyileştirmeler yapılmasını talep ediyoruz. Bizim 170 TL verip aldığımız cihazı devletimiz daha ucuza alabilir. Şeker hastası miniklerimize destek çıkabilir. Bu çocuklar her gün top oynamak, koşmak, yemek içmek istiyorken günde 6 defa iğne yaptırıyorlar. ‘Kader’ diyenler oluyor fakat Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ‘Kaderin üstünde bir kader vardır.’ sözüne inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“İnsülin maliyetleri yüksek”

Diyabet Hastaları gurubu Gönüllüsü Nakilcioğlu insülin pompası fiyatının yüksek olduğunu hastaların bu maliyetleri karşılayamadığını söyledi. Nakilcioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Diyabet hastalarının kullandığı insülin pompasını devlet bir kısmını ödüyor.3 aylık hastaya çıkan maliyet 150 TL bu da hastaların bütçesini zorluyor. Bizim buradaki amacımız diyabet hastalarına çıkan maliyetlerin minimuma inmesini sağlamak. Bu konuda Devletimizden desteklerini bekliyoruz.”