Yağışların az olması sebebiyle kentte ishal salgınında artış olduğunu söyledi

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, havada asılı kalan ve sıcaklıklarla birlikte çoğalan virüslerin kar yağışının yaşanmaması nedeniyle solunum yoluyla bulaşması sonucunda Afyonkarahisar’da artan ishal salgınlarının önüne geçmek ve hızlı tedavisi konusunda yapılması gerekenleri Anahaber Gazetesi’ne anlattı.

“ŞUBAT’TA GÖRÜLEN VAKALAR NİSAN’DA DA GÖRÜLÜR OLDU”

Her yıl yoğun yağış alan Afyonkarahisar’da bu yıl beklenen kar yağışının olmamasının insan sağlığını etkilediğine dikkat çeken Dr. Lale Camcı, havada asılı duran ve kar yağışı ile yere inerek kaybolan virüslerin bu yıl kar yağışı olmaması sebebiyle havada kaldığını söyledi. Sıcak hava ile birlikte üreyen virüslerin solunum yoluyla da insanlara bulaşarak ishal rahatsızlıklarına yol açtığını belirten Dr. Lale Camcı, Şubat ayında görülen ishal vakalarının kar yağışının olmaması nedeniyle bahar aylarına sarkabileceğine dikkat çekerek, vatandaşların korunma ve hızlı tedavisi için yapması gerekenlere ilişkin detayları paylaştı.

“ÇOCUKLARDA ÖLÜME YOL AÇACAK KADAR TEHLİKELİ”

İshal’in nedenlerini anlatan Dr. Camcı; “Sulu dışkılama, dışkı miktarında artma ya da dışkılama sıklığında artma ishal olarak kabul edilmektedir. İshalli kişilerde günde 250 gramdan fazla dışkılar ve bunun yüzde 70’i sıvı haldedir. Çok ağır ishal vakalarında günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir. Dünya Sağlık Örgütü, bir günde 3 defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır. İshal kesinlikle bir hastalık değil, polifaktöriyel kaynaklı bir semptomdur. Dünyada ishal 5 yaşından küçükler arasında ölüm nedenleri arasında pnömoniden sonra ikinci büyük nedendir. Yılda 1,5 milyon bebek bu sebepten ölüyor. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda ölüme yol açacak kadar tehlikelidir” dedi. 

“HER BİRİ İSHAL BELİRTİSİDİR”

“İshalin birden fazla belirtisi vardır” diyen  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, ishalin belirtilerini şu şekilde anlattı; “Sıvı dışkılama, acil dışkılama isteği ve büyük abdestini tutamama, fazla dışkılama, susuzluk, bulantı ve kusma, ateş yükselmesi, halsizlik , karın bölgesinde ağrı ve gaz ishalin genel belirtileridir. Bu belirtileri ishalin şiddetine göre sıralayabiliriz. Az miktarda sıvı kaybedildiğinde susuzluk ortaya çıkar. Vücut ağırlığının ortalama %4’ü kaybedilmiştir. Orta derecede sıvı kaybedildiğinde ağızda kuruma, idrar miktarında azalma, huzursuz bir ruh hali görülür. Sıvı kaybı vücut ağırlığının %4-8’i kadardır. Fazla sıvı kaybedildiğinde ise belirtiler şiddetlidir ve vücut ağırlığının %10’u kadar sıvı kaybı vardır.”

“TEDAVİ OLUNMADIĞINDA HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURABİLİR”

İshalin nedenlerine ilişkin de bilgiler veren Dr. Camcı; “İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya bakteriyel toksinlerdir. Sağlıklı olan bir kişi viral enfeksiyon nedeniyle ishal olduysa birkaç günde, en fazla bir haftada iyileşir. Buna karşın hastalıklı veya kötü beslenen kişilerde ishal ciddi su kaybına yol açabilir ve tedavi olunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturabilir. İshalin nedenleri arasında bir çok ciddi hastalık da mevcuttur. İshale neden olan hastalıklar arasında dizanteri, kolera, botulizm veya crohn hastalığı gibi kronik bir duruma işaret edebilir. Apandisit hastalarında genelde ishal olmasa da apandis patlamasının sık görülen bir belirtisidir. Laktoz toleranssız olanlarda beslenme ishal nedeni olabilir” diye konuştu.

 “İSHAL TEDAVİSİNDE EN ÖNEMLİ ETKEN SU KAYBINI GİDERMEKTİR”

İshal tedavisinde en öncelikli tedavi yönteminin ise kaybedilen sıvı kaybının geri alınması olduğunu ifade eden Dr. Lale Camcı; “İshalde en önemli etken vücudun su miktarı kaybını gidermektir. Dışkılama ile birlikte vücuttan atılan suyun geri alınması oldukça önemlidir. İshal konusunda yediğimiz besinlerin önemi büyüktür. Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. Maden suyu, gazoz, Türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen şeyler de vardır. Koyu çay, şeftali, gül yapraklarının veya kestane yapraklarının kaynatılıp içilmesi de iyi gelen yöntemlerdir. İshal rahatsızlığının devam ettiği sürede baharatlı ve acı gıdalar, alkol, kafein, yağlı besinler, süt ürünleri ve yüksek düzeyde lif içeren besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Bunlara ilave olarak ise hijyen ve izolasyon hastalığın yayılmasını engeller. İshal olan hasta için çinko desteği ishalin süresini %25 kısaltırken miktarı da %30 azaltır” dedi.