Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Gündemin oldukça yoğun olduğunu kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Gündemde tartışılan konulardan biri de seçim sisteminde değişiklik yapılması. Ayrıca erken seçim tartışmaları da kamuoyunun gündeminde. Eğer normal süreç işletilirse seçimler 2019 yılında yapılacak. Geçtiğimiz hafta partilerin grup toplantılarında seçim ittifakları konusu konuşuldu” şeklinde konuştu. 

“Erken seçimin 2018 yılı içerisinde olabileceğini düşünüyorum”

Daha önce de birçok kez erken seçime gidildiğini vurgulayan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ben erken seçimin 2018 yılı içerisinde olabileceğini düşünüyorum. Bu seçim Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi olacaktır. Yerel seçimden önce yapılacaktır. Yeni sistemde seçimden sonra bir ittifak olamayacağı için seçimden önce bir ittifak yapılması gerekiyor. 16 Nisan referandumundaki evet-hayır bloğuna bakalım. Bir tarafta Erdoğan ve Bahçeli varken, diğer tarafta CHP, HDP ve İyi Parti var. Önümüzdeki seçim bu iki blok arasında geçecek ve her iki tarafında birer adayı kalacak. Bana göre Erdoğan ve Bahçeli ilk turda seçimi kazanmak istiyorlar. Belki de birinci turda MHP bir aday çıkarmayıp Erdoğan’ı destekleyebilir” dedi.

“Erken seçimin yapılabileceğini düşünüyorum”

Tüm seçimlerde olduğu gibi önümüzdeki seçimde de partilerin ittifak yapabileceklerini söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Bu yadırganacak bir durum değildir. Bahçeli bir zamandır Ak Parti’nin yanında yürüyor. Bahçeli bunu ülkemizin milli çıkarları nedeniyle yaptığını söylüyor. Buna katılırsınız, katılmazsınız. Bu konular partilerin kendi içlerinde tartışacağı konulardır. Ben de erken seçimin yapılabileceğini düşünüyorum. Erdoğan ve Bahçeli’nin karşısında yüzde 25 civarında oyu olan CHP ile çeşitli anketlerde barajı aşacağı söylenilen İyi Parti var. İyi Parti’ye çeşitli partilerin tabanlarından bir ilgi olduğu söyleniyor. Önümüzdeki zaman ne gösterir bilinmez. Bekleyip, göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Her krize girildiğinde erken seçime gidilmiştir”

Erken seçimin demokrasinin bir enstrümanı olduğunu ve lüzum görüldüğünde kullanılabileceğini belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Bugüne kadar diyebiliriz ki ülkemizde seçimlerin normal süresinde yapılması anormaldir. Her krize girildiğinde erken seçime gidilmiştir. Ülkemiz geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da hain bir darbe girişimi yaşadı. Bana göre seçime giren her partinin bu hain yapıyla mücadele edeceğini kamuoyuna açık bir şekilde deklare etmesi lazım. Bu mücadele kararlılıkla sürdürülmeli. Her parti bu konuda duruşunu göstermelidir. Ben gelecek yılın Sonbahar aylarında Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabileceğini düşünüyorum” diye değerlendirmede bulundu.

Basın Odası’nda ayrıca NATO’daki skandal, Reza Zarrab davası ile ilimizdeki hava kirliliği konuları da konuşuldu.