Bakanlık olarak bütün canlıların hayat kaynağı hava, su ve toprağı korumak ve canlıların hayatlarını devam ettirilmesi için gerekli tedbirleri almakla mesul olduklarının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanan yönetmelik kapsamında hayvanların rahat yaşamalarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek maksadıyla çalışıyoruz. Hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine sebep olanlara karşı ise kanun çerçevesinde yaptırımlarımızı uyguluyoruz. Bu çerçevede 2017 yılı içerisinde hayvan ihlalleri dolayısıyla 359 kişiye 1 milyon 638 bin liralık idari ceza uyguladık” dedi.

Bazı fiilerin kabahat olmaktan çıkarılarak suç kapsamına girmesi gerekiyor

5199 Sayılı Kanunda bazı değişiklikler yapılması gerekliliğine değinen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu  “Kanunda yer alan bazı hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bazı fiiller kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması ve hapis cezası uygulanması ile alakalı düzenleme gerekiyor. Bu çerçevede çalışmalarımızı geçtiğimiz yıllarda yapmıştık. İlgili kanun değişikliği en kısa sürede meclis gündemine alınacak. Hedefimiz hayvanların hayat haklarının korunmasını ve iyi bir muameleye tabi olmalarını sağlamak.”  açıklamasını yaptı.

Hayvan hakları ihbarları için elektronik posta adresi devrede

Hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi maksadıyla hayvan bakımevlerine ücretsiz olarak mikroçip okuyucu, mikroçip ve enjektörü ile  kulak küpeleri dağıttıklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ayrıca 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yürütülecek iş ve işlemlerin etkin ve hızlı bir şekilde takibinin yapılıp, hayvan hakları ihlallerinin önlenebilmesi için [email protected] elektronik posta adresini devreye aldık. 2015 sonu itibariyle aktif olarak kullanılan bu sisteme günde ortalama yüzün üzerinde, yılda ise takriben 40 bin mail geliyor. Kamoyunda ve sosyal medyada yankı bulan bazı hadiselerde ise gelen mail sayısı 1.000’i aşabiliyor. 5 kişiden oluşan ekibimiz gelen talep ve şikayetleri ilgili bölgeye iletiyor ve ekiplerimiz tarafından en kısa sürede müdahale ediliyor” diyerek sözlerini tamamladı.