Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. 19 Mayıs 1919 tarihinin milletimizin tarihinde bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “19 Mayıs tarihe not düşülen bir gün olduğu için Ulu Önder Atatürk’ün doğum günü olarak kabul edilmiştir. O yıllarda Anadolu Sevr gerekçe gösterilerek işgal kuvvetlerince işgal edilmiştir. Amaç Anadolu’daki Türk varlığına son vererek Osmanlı Devleti’ni tarihe gömmekti. 1918 yılındaki işgalden sonra birçok asker ne yapılabileceği ile ilgili toplantılar yaptılar. Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki başarılarından dolayı arkadaşları Anadolu’ya onun öncülüğünde gidilmesi gerektiği konusunda birleştiler. Bunun üzerine Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin ile Dolmabahçe’de görüşür. Mustafa Kemal Dolmabahçe’de Vahdettin’le görüşmeden önce sarayın önündeki İngiliz zırhlılarını görerek, geldikleri gibi giderler inancının o günlerde kendisinde olduğunu hissetmiştir. İleri görüşlülüğü o günlerden bellidir. Netice olarak Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve Anadolu işgalden kurtulmuştur. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun” şeklinde konuştu.

“Genç nüfustaki işsizlik oranı oldukça yüksek”

Ulu Önder Atatürk’ün, ‘Bütün ümidim gençliktedir’ dediğini anımsatan Gazeteci İsmail Akar, “Günümüz gençliğine bakıldığında en önemli sorunlar olarak eğitim ve işsizlik geliyor. Dünyada lisans eğitimi alan gençlerin oranı yüzde 55’ler seviyesinde iken, ülkemizde bu oran yüzde 30-35’ler seviyesinde. Lisans eğitimi alan gençlerimiz ise işsizlikle mücadele ediyorlar. Genç nüfusumuzla övünüyoruz. Ancak genç nüfustaki işsizlik oranı da oldukça yüksek. Üniversiteyi bitiren her 4 gençten biri işsiz kalıyor. Önümüzde böyle bir fotoğraf var. Ayrıca gençlerimiz TEOG, YGS ve LYS gibi birçok sınava hazırlanıyorlar. Günümüzde gençlerin yaşamları sürekli sınavlarla geçiyor. Ne yazık ki bugün toplumsal hayattan uzak bir gençlik var. İletişimleri sosyal medyayla sınırlı kalıyor. Bu konuların iyileşmesi dileğiyle 19 Mayıs tüm gençliğimize ve milletimize kutlu olsun” diye değerlendirmede bulundu.

“Bugün üniversitesi olmayan il kalmadı”

 “Ülkemizdeki eğitimi yönlendiren kurumlar ne yazık ki vizyon sahibi değiller” diyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Mesela YÖK hangi bölümlerin hem ülkemizde hem de dünyada daha çok ihtiyaç duyulduğuna bakmıyor. Sadece üniversiteler talep ediyor ve bölümler açılıyor. Bu nedenle ülkemizde mezun oldukları bölümle ilgili çalışmayıp, farklı işlerde çalışan birçok kişi var. Anadolu Üniversitesi’nden yıllık 10 bin kişi iktisat, işletme, muhasebeden mezun oluyor. Bu sayıda istihdam ülkemizde mümkün mü? Bugün üniversitesi olmayan il kalmadı. Ama nitelik açısından iyi durumda değiliz. Üniversitelerde İngilizce bilmeyen profesörler var mı? Hadi yok desinler. Halbuki Araştırma Görevlisi olmak için İngilizce şartı vardır. Buradaki yükselmeleri liyakat sisteminden çıkartır, bir cemaatin, bir partinin emrine verirseniz nitelik olmaz. FETÖ hain yapılanması üniversitelerden tamamıyla temizlenebildi mi? Burada net konuşmak lazım. Akademisyenler bence yeniden sınav yapılmalı. İngilizce bilmeyenlerin tamamı uzaklaştırılmalı. Bunların birçoğu akademik yayınları takip etmek yerine, falanca cemaatin hocasının kitaplarıyla uğraşıyor. Böyle şey olmaz” diye konuştu.

“Günümüzde Türk gençliği kötü bir durumda değil”

Dünyada 15-24 yaş arası nüfusun genç kabul edildiğini söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ülkemizde de 13 milyon genç nüfusumuz var. Ama nüfusun gitgide yaşlandığını da unutmamalıyız. Günümüzde Türk gençliği kötü bir durumda değil. Eğitim açısından arzu edilen düzeyde olmasak da kötü durumda da değiliz. Gençlerimiz sınavdan sınava koşarken toplumsal meselelerden uzak kalmış durumdalar. 12 Eylül ihtilali ile birlikte gençlik politikadan uzaklaştırıldı. Bugün gençler bir şekilde eğitim alıyorlar. Ama bu eğitimin niteliği konusunda endişeler var. İl ve ilçeler 20-30 tane örnek öğrenciyi bulup, derece yaptırma yolunu seçip, eğitimde sıralamalarını yükseltiyorlar. Ama tüm öğrencilerimizi örnek seviyeye getiremiyoruz. Neyse ki şu FETÖ denen hainler eğitimden uzaklaştırıldı. Bunların hedefinde gençlik olduğu için gençlik tehlike altındaydı” diye konuştu.