Türkiye’den Sert Tepki

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Madleen gemisine yönelik saldırısını kınadı. Açıklamada, “Netanyahu hükümetinin, seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini de tehdit eden bu menfur saldırısı, İsrail’in bir terör devleti olduğunu bir kez daha ispatlamıştır” ifadelerine yer verildi. Türkiye, gözaltındaki vatandaşların durumunu yakından takip ettiğini ve onların serbest bırakılması için Tel Aviv Büyükelçiliği üzerinden diplomatik girişimlerde bulunduğunu bildirdi.

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları İhlali

Madleen gemisi, Gazze’de insani yardıma muhtaç sivillere gıda, hijyen ürünleri ve tıbbi malzemeler götürmek amacıyla yola çıkmıştı. İsrail’in bu insani yardım girişimini zorla durdurması ve aktivistleri gözaltına alması uluslararası kamuoyunda büyük tepki topladı.

Peş Peşe Tepkiler Geldi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail’in gemiye yönelik saldırısını lanetleyerek, “Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin yargılanması için tüm dünya iş birliği yapmalıdır” dedi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise saldırıyı “alçak bir girişim” olarak değerlendirirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in insanlığın ortak vicdanını hedef aldığını belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Madleen gemisine yapılan askeri operasyonun yalnızca bir insani yardım misyonuna değil, insanlık onuruna yönelik olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ise İsrail’in bu müdahalesini uluslararası hukuka aykırı bir tutum olarak değerlendirerek, “Bu saldırı, İsrail’in terör yanlısı politikalarını gözler önüne sermektedir” dedi.

BM ve Hamas’tan Açıklamalar

Los Angeles’ta göçmenlere sert müdahale: 44 Gözaltı
Los Angeles’ta göçmenlere sert müdahale: 44 Gözaltı
İçeriği Görüntüle

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Madleen gemisinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, ablukanın kaldırılması gerektiğini vurguladı. Hamas ise olayı “devlet terörü” olarak nitelendirdi ve aktivistlerin serbest bırakılması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Gazze’de Kriz Derinleşiyor

Gazze’de yaklaşık 2,3 milyon Filistinli, İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle insani bir felaketle mücadele ediyor. İsrail’in insani yardım girişlerini engellemesi ve açlığı bir savaş silahı olarak kullanması dünya genelinde büyük tepki çekerken, bölgeye yardımların ulaştırılması için uluslararası baskılar sürüyor.