Tapu işlemlerine yönelik denetimlerin artırılmasıyla birlikte, son 5 yıl içinde yapılan alım-satımlar mercek altına alındı. Özellikle satış bedelini düşük gösterdiği tespit edilen kişiler için resmi bildirim süreci başlatıldı. Bu gelişme, binlerce kişiyi ilgilendiren yeni bir sürecin kapısını araladı.

TAPU İŞLEMLERİNDE DENETİMLER SIKILAŞTI

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde beyan edilen değerler detaylı şekilde incelendi. Tapu harcı ödemelerini düşük göstermek amacıyla yapılan eksik beyanlar tek tek tespit edildi.

Yapılan kontrollerde, özellikle piyasa değerinin altında gösterilen satış bedelleri ön plana çıktı. Bu kapsamda çok sayıda kişiye resmi tebligat gönderildi ve savunma yapmaları için süre tanındı.

Adsız Tasarım 240-1

CEZA ORANLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Yeni düzenlemelerle birlikte eksik beyan tespit edilen durumlarda uygulanan yaptırımlar da artırıldı. Önceden daha düşük oranlarda uygulanan vergi ziyaı cezalarının artık çok daha yüksek oranlara ulaştığı belirtiliyor.

Bu kapsamda, yanlış beyanın tespit edilmesi halinde ödenmeyen verginin yanı sıra aynı tutarda ceza uygulanabileceği ifade ediliyor. Bu durum, mülk sahipleri açısından ciddi bir mali yük anlamına geliyor.

Adsız Tasarım 239-1

BAŞVURU SÜRESİ KRİTİK HALE GELDİ

Tebligat alan kişiler için tanınan sürelerin sınırlı olması, süreci daha da önemli hale getirdi. Belirlenen süre içinde başvuru yapılmaması durumunda bazı hakların kaybedilebileceği belirtiliyor.

Uzmanlara göre, süresi içinde başvuru yapanlar pişmanlık hükümlerinden yararlanarak daha düşük ceza ödeme imkanına sahip olabiliyor. Ancak başvuru yapılmaması halinde bu avantaj ortadan kalkıyor.

Hastane Vuruldu, Yüzlerce Kişi Hayatını Kaybetti! Afganistan’dan Şok Suçlama
Hastane Vuruldu, Yüzlerce Kişi Hayatını Kaybetti! Afganistan’dan Şok Suçlama
İçeriği Görüntüle

Adsız Tasarım 241-1

CEZA KİMLERİ KAPSIYOR?

Denetimler, son 5 yıl içerisinde konut veya işyeri alım-satımı yapan herkesi kapsıyor. Özellikle satış işlemlerinde gerçek bedelin altında beyan verenler risk grubunda yer alıyor.

Tapu işlemlerinde yapılan beyanların yeniden değerlendirilmesiyle birlikte, sürecin önümüzdeki günlerde daha fazla kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Muhabir: Betül Çiloğlu