Geçen sene projeyi duyan esnaflar Gardaş Yarenler Meclisinden çırak talebinde bulunuyor. Ailelerde kendi çocuklarının bir meslek sahibi olabilmeleri adına Derneğin kapısını çalıp yardım istiyorlar. Bu sene ilave olarak yaklaşık 45 çocuk ve genci, talepler doğrultusunda ve gençlerin ve çocukların, istedikleri iş ve meslek üzerinden ilçedeki esnafa çırak verirken, proje ile özellikle el sanatı gerektiren mesleklerin kaybolmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Geçen sene Gardaş Yarenler Derneği geçmiş yıllardaki kültürü gelecek yıllara taşıyabilmek için derneğe üye 10 ile 18 yaşlarındaki küçük yarenleri esnaflara çırak verdi. Ahilik kültüründen ve çırak bulunmaması taleplerinden esinlenen dernek yönetimi okulların yaz tatili olması ile birlikte derneğe üye olan 30 çocuğa ilave, 15 çocuk ve geçle beraber 45 çocuğu meslek öğrenmeleri, geçmiş çıraklık kültürünü gelecek yıllara taşımak için aşçı,  elektrikçi, Demir doğrama, kasap,  buz dolap ve klima tamiri, berber, sıhhi tesisat, çay ocağı, garsonluk, motor tamiri, kaportacı, mobilya, gibi 14 ayrı mesleği icra eden esnafa çırak verdi. Derneğin küçük üyeleri tatil boyunca harçlıklarını kazanırken bir yandan da meslekleri öğrenecekler.

“BAZI EL SANATLARININ VE MESLEKLERİN KAYBOLMASINI ENGELLEMEK İSTİYORUZ”

Kamu Spor Oyunları Nefes Kesen Müsabakalarla Sona Erdi Kamu Spor Oyunları Nefes Kesen Müsabakalarla Sona Erdi

Sandıklı Gardeş Yarenler Kültür Derneği Başkanı Yılmaz Demircan, gerçekleştirdikleri proje ile yaptığı açıklamada, “Amacımız geçmişten aldığımız kültürümüzü gelecek nesille sözde değil özde olarak aktarmak ve bu şekilde yaşantılarını sağlamaktır. Bu anlamda Yaren Meclisimize başvuruda bulunan Esnaflarımızın taleplerini karşılamak yine çocuklarının bir meslek edinmelerini isteyen Ailelerin taleplerini değerlendirmek, yaren meclisinde bulunan yarenlerimizin çocukları, aynı şekilde yaren meclisimizde kurs verdiğimiz çocuklar geçmişte olduğu gibi Ahilik kültürünü yaşayarak meslek eğitimlerini almaları, çıraklık mesleğini yerine getirmek adına bazı mesleklere geçen sene olduğu gibi bu senede çırak verdik. Bu şekilde bazı el sanatlarının kaybolmasının ve çırak bulunamamasının önüne geçmeği amaçladık. Bunun için çocukları çırak veriyoruz” dedi.

SON YILLARDA ÇIRAK YETİŞMİYOR

Son yıllarda çırak yetişmediğinden yakınan Sandıklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Öztop ise, Çırak Projesini devam ettirmek istediklerini söyledi. Öztop şöyle konuştu:  “Gençlerimiz bizim geleceğimiz, bu gençlerimizi ve çocuklarımızı günümüz sosyal medyasından uzaklaştırıp kendi benliğine döndürmeyi, bileğine bir meslek bileziği geçirmek istiyoruz. Başka Sandıklımız yok. Gençlerimiz kaybolmasın sahip çıkalım dedi. Yarenlik sadece Halk oyunları oynamak değildir. Toplumun her kesimine her alanda insan ayrımı yapmadan faydalı olabilmek, yararlı işler ve projeler üretmektir. Sözde değil özde yaşamaktır" dedi.

Editör: GURBET TINAS