Besin değeri bakımından yüksek içeriğe sahip olan pekmez, akışkan bir besindir ancak aktar Zafer Murat Çakır’a göre her pekmez aynı hastalığa şifa kaynağı olarak görülmemeli.

Türkiye’de geçmişten ünümüze kadar uzanan zaman diliminde tüketimi oldukça yaygın hale gelen pekmez her derde deva bir besin maddesi olarak ifade edilir ancak üretildiği meyvesine göre her pekmez farklı bir hastalığa şifa kaynağı olma özelliği taşır. Pekmez çeşitleri ve faydalarını anlatan aktar Zafer Murat Çakır, pekmezin bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı. 

“ŞEKER HASTALARI DA PEKMEZİ BELLİ ÖLÇÜLERDE KULLANABİLİR”

Şifa kaynağı olan pekmez türlerini ve özelliklerini anlatan aktar Zafer Murat Çakır; “Pekmez tamamen doğal olarak hazırlanır ve hazırlandığı meyvenin barındırdığı tüm vitamin ve mineralleri içerir. Oldukça tatlı bir lezzete sahip olan pekmez, diyabet hastaları tarafından da düşük ölçekte de olsa kullanılmaktadır. Çünkü içerdiği şeker tamamen doğaldır. Pekmez farklı meyvelerin ezilip, kaynatılması sonucu elde edilir. Jölemsi bir kıvama sahip olan pekmez, keçiboynuzu, üzüm, hurma, dut gibi meyvelerden yapılabilir. Pekmez çeşitleri arasında en tatlı olanı üzümle yapılan pekmezdir. Duttan yapılan pekmezin tadı hafif acımsı olur” dedi. 

“HER PEKMEZ AYRI ÖZELLİKLER TAŞIR”

Pekmez çeşitleri ve özellikleri hakkında da Anahaber Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan aktar Zafer Murat Çakır, keçiboynuzu, üzüm, hurma, dut gibi meyvelerden yapılan pekmezlerin farklı sağlık problemlerinde farklı özellikler taşıdığını söyledi. Zafer Murat Çakır’a göre pekmez türleri ve özellikleri;

ÜZÜM PEKMEZİ: 

Üzümün fazla yetiştirildiği yerlerde üzümü değerlendirmek amacıyla yapılmaya başlanmıştır. Ancak faydaları gözlemlendikten sonra üzüm pekmezi yaygın şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücut üzerinde önemli faydaları vardır. Böbreklerin temizlenmesini sağlar, karaciğer sağlığını korur ve kan yapıcı etkisi vardır. İştah açar, gebelik ve lohusalık dönemi için önerilir. Damar sertliğine karşı iyi gelir, yaşlanma etkilerini azaltır ve yapılan çalışmalara göre ömrü uzattığı bilinmektedir. Diğer pekmez türlerine göre üzüm pekmezinin bir olumsuz özelliği vardır o da kirli kan yapmasıdır. Bu nedenle atalarımızın uyguladığı yöntem olan tahin ile karıştırılarak tüketilmesi veya susam yağından katılarak tüketilmesi önerilir. 

DUT PEKMEZİ: 

Anemi hastalığında kullanılabilecek nadir ürünlerden biridir. Ham maddesi olan dut tatlı bir meyve olsa da pekmezinin acımsı bir tadı vardır. Mide rahatsızlıkları, astım, bronşit, akciğerlerde gelişen lekeler üzerinde etkilidir. Bebekler ve çocuklar için gelişime katkıda bulunmak için önerilir. Özellikle bebeklerin ağzında sıkça karşılaşılan pamukçuk hastalığına karşı iyi gelir. Ağız ve diş sağlığını korur ve vücutta enerji üretimini arttırır. En önemli özelliklerinden biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve bu sayede vücudu hastalıklara karşı korumasıdır.

KARADUT PEKMEZİ

Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa karşı vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin ve çocukların zeka ve bedensel gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da tedavi edici olarak kullanılır. Dut pekmezi hızla kana karışabilecek nitelikte bir gıda maddesi olduğundan acil enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesidir. İki yemek kaşığı 20 gram pekmez insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve enerji içermektedir. Duttan yapılan pekmezin özellikle sindirim sistemi faaliyetlerinin düzenli çalışmasında oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ: 

Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen keçiboynuzundan üretilir. Nefes darlığı için doğal bir ilaçtır. Kolesterolü düşürücü, tansiyonu dengeleyici etkileri vardır. Kanı zehirli maddelerden arındırır, kalp çarpıntısına karşı faydalıdır. Bağırsak hastalıkları, gastrit gibi problemlere iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Kemik sağlığını korur, kalsiyum içeriği sayesinde kemik erimesine karşı faydalıdır. Sütte bulunan kalsiyumdan 3 kat fazla kalsiyum içerir.

ANDIZ PEKMEZİ: 

Andız ağacından meydana gelen kozalak özü ve ağacın meyveleri kullanılarak elde edilen bir pekmez çeşididir. Kan yapıcı, vücuda enerji verici özelliği bulunur. İdrar yolu, böbrekler ve mesanenin temizlenmesini sağlar. Sarılık hastalığına karşı faydalıdır. Özellikle geceleri altını ıslatan çocuklar için önerilir. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir. Verem hastalığı için faydalı olduğu bilinmektedir. Ağız yarası, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır. Adet döneminde yaşanan ağrıları azaltıcı etkisi vardır. Vajinal akıntıya karşı faydalıdır. Pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Romatizmal hastalıklara karşı kullanımı tavsiye edilmektedir. Mide bulantısına karşı iyi gelir.

HURMA PEKMEZİ:

Türkiye'de çok bilinmez ama hurma pekmezi de tam bir şifa deposudur. Hurma pekmezi, uzun süre aç kalındığında, üzerinizde oluşacak olan halsizliğe karşı çok faydalıdır. Spor yapanlar içinse enerji içeceği görevini görür. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıcı bir etkisi vardır. Zihnin ve beden gelişimine yardımcı olur. Kuru öksürüğünüzü keser. Boğaz ağrınızı giderir. Bronşit ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. En önemlisi ise kansere karşı bitkisel bir çözümdür. Sizi kansere karşı ön koruyucu olarak korur.”

“ŞİFA İÇİN DOĞAL OLAN PEKMEZİ TERCİH EDİN”

Pekmez çeşitlerinin tamamının şeker değeri yüksek meyvelerden üretildiğine dikkat çeken ve her pekmezin farklı sağlık sorunlarının şifa kaynağı olduğunu yineleyen aktar Zafer Murat Çakır vatandaşları da özellikle doğal ürünler tüketmeleri konusunda uyardı. Çakır; “Doğal pekmez tüketmek için ürünlerin fiyatlarına dikkat etmeniz size doğal ürünün hangisi olduğunu gösterecektir çünkü doğal ürün pahalı bir rakamla satışa sunulur. Bir diğer husus ise aldığınız ürünün içerisinde bulunanları okuyun. Almayı düşündüğünüz ürünün içerisinde berraklaştırıcı ve katkı maddesi bulunan ürünleri kullanmamaya çalışsınlar. Geçmişte tüketilen pekmez tamamen doğaldı ancak gelişen teknolojiyle birlikte doğal olmayan veya içerisinde katkı maddesi bulunan pekmez türleri de üretilmeye başlandı. Sağlık problemlerinin çözümündeki anahtar olan pekmezi tüketecekseniz mutlaka doğal ürünü tercih edin” dedi.