İşyerlerinde psikolojik tacizin önlenmesi için hazırlanan 7 maddelik genelge, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı.
Genelge ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu yeniden yapılandırılacak. Kurul, psikolojik taciz konusunda faaliyet gösteren ilgili kurum, kuruluşlarla alanında uzman ve akademisyenlerin katılımıyla toplanacak, bu konuda politikalar belirleyecek, eğitim- bilgilendirme faaliyetlerini koordine edecek, araştırma- inceleme yapacak ve akabinde rapor, rehber, bilgilendirme dokümanları hazırlayarak, kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütülecek.
İşyerlerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olacak, her türlü riski gözetecek, önleyici ve koruyucu politikalar geliştirilecek. Yanı sıra çalışanlara hakları ve başvuru mekanizmaları hususlarında da bilgilendirmeler yapılacak.
İşyerlerindeki soruşturma süreçleri ise çalışanların özel hayatlarının korunması ve/ veya gerçeğe aykırı psikolojik taciz iddialarıyla kurum ve kuruluşların itibar ve saygınlıklarının zarar görmemesi konusunda azami hassasiyetle yürütülecek. Toplu sözleşmelere psikolojik taciz hususunda önleyici-koruyucu nitelikte hükümler koyulacak. Psikolojik tacize maruz kalanlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, TBMM Dilekçe Komisyonu ve ALO 170 gibi platformlara da başvurabilecek.
HANGİ DAVRANIŞ MOBBİNGE GİRER?
“Çalışanların birbirleri, çalışanların amirleri, amirlerin de çalışanlarına karşı yaptığı 3 çeşit mobbing vardır. Müdür/amir çalışanına elbette emir verebilir ama bunu yaparken kişilerin haklarını zedeleyici söz ve davranışlarda bulunamazlar.
- Bağırmak, kaba söz söylemek; mesela ‘Gel lan buraya’ demek, el-kol hareketi yapmak.
- Çalışanı sürekli eleştirmek, aşağılamak veya söz ya da mimiklerle küçük düşürmek.
- Görev ve sorumluluklarını kasıtlı olarak değiştirmek ya da anlamsız işler vermek.
- Bilgi saklayarak ya da işle alakalı toplantılara davet etmeyerek çalışanın işini zorlaştırmak.
- Çalışanı diğer çalışanlardan dışlamak. Mesela; iş başardığında ‘Teşekkür ederim’ dememek ya da e-posta, arama, mesajlarına cevap vermeyerek onu yok saymak.
- Sürekli olarak ağır iş yükü vermek veya adil olmayan beklentiler dayatmak.
- Hakaret ya da tehdit etmek veya alaycı davranışlarda bulunmak.
- Siber mobbing de unutulmasın. Sosyal medyada hayli aktif. Diyelim tek bir video/fotoğraf/yazı paylaşılmış ancak bu paylaşım başkaları tarafından milyonlarca kez görülebilir, binlerce kez de paylaşılabilir. Hiç şüphesiz bunun yıkıcılığı çok daha büyük. Dolayısıyla burada sistematik ve belirli bir süre olmasına da gerek yok.
- Mobbinge uğrayan bir çalışan şikâyet etmekten korkmamalı. Mahkemelerin psikolojik şiddet ve baskı davalarında almış olduğu örnek kararlar yeterli ve mevcuttur.