. Mide balonunun kimlere uygulanabileceğine dair bilgi veren,  Op. Dr. Yunus Acar “Mide balonu obezite tedavisinde kullanılan cerrahi dışı yöntemlerden biri olup, obezite tedavi kılavuzlarına giren etkin bir yöntemdir. Vücut kitle indeksi 30- 40 arasında olan ve cerrahi girişim istemeyen hastalar ile vücut kitle indeksi 50’nin üzerinde olup operasyon hazırlığı için kilo kaybı planlanan hastalara takılabilir. Mide balonu uygulaması sonrası hastalar yüzde 15-20 oranında kilo kaybına uğrarlar” diye konuştu.

Çağımızın gittikçe artan bir sağlık sorunu olan obezite; her geçen gün artan sayıda kişiyi etkilemektedir. Genetik yatkınlık temelinde beslenme alışkanlıkları ve gıda maddelerinde ki cezbedici tatlar ve hareketsiz yaşam obezite neden olmaktadır. Obezite sadece bir görüntü sorunu değil, büyük bir sağlık sorunudur. Yaklaşık 30 farklı hastalık obeziteyle yakın ilişkidedir. Bunlardan birincisi obezite ameliyatları, diğeri ise mide balonu uygulamasıdır. Obezite ameliyatlarını özellikle çok fazla kilosu olan veya kilo vermek için pek çok yöntem uygulayıp netice alamayan kişilere tavsiye etmekteyiz. Mide balonu ise ameliyat gerektirmeyecek kadar fazla kilosu olmayanlara veya kesinlikle ameliyat olmak istemeyenlere alternatif tedavi yöntemi olarak sunulmakta. Obezite ameliyatları ile diğer uygulamalar arasındaki temel fark: obezite ameliyatlarının kesin ve kalıcı kilo verdirirken; mide balonu ile verilen kiloların uzun süre korumanın güçlüğüdür. Konu ile alakalı Anahaber Gazetesine bilgiler veren Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrah uzmanı Op. Dr. Yunus Acar, mide balonunun özellikle bıçak altına yatmaktan korkan obez hastalar için önemli bir alternatif olduğunu dile getirdi. “Mide balonu zayıflamak için uyguladığımız ameliyat dışı en az yan etkiyle en çok sonuç alabileceğimiz bir yöntem. Mide balonunu uygulayacağımız hastalarda belli bir kilo oranımız var. Hastanın kilosunun boyuna göre fazla olan hastalarda beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olan hastalarda mide balonu kullanılabilir vaziyete geliyor. Ama en çok fayda gördüğümüz gerçek hasta grubu beden kitle endeksi 30 ile 40 arasında olan birinci ve ikinci evre obezite hastaları mide balonundan en çok faydalanan hastalardır. 25 ile 30 olan beden kitle endeksi bizim için obezite değil fazla kilo olarak belirleniyor. Ancak bu hastalarda da mide balonunu kullanabiliyoruz”

“MİDE BALONU KALICI OLMAYAN GEÇİCİ BİR İŞLEMDİR”

Mide balonunun geçici bir işlem olduğunu kaydeden Acar, “Mide balonu kalıcı olmayan geçici bir işlemdir. 6 ay süreyle mide içerisinde kalıyor sonrasında tekrardan çıkarttığımız bir uygulamadır. Mide balonunun ana etkisi yemeği kısıtlamaktır. Yaptığımız ameliyatların hepsinde kısıtlayıcı ameliyatlar yapıyoruz. Vücuda giren kalori miktarını kısıtladığımızda doğal olarak vücudumuzdaki fazlalık kalorileri yakıp kilo veriyoruz. Hastalarımızın işlem öncesinde mutlaka muayeneye gelmesi gerekiyor. Muayenenin ardından hastaya en uygun yöntemi seçiyoruz. Balon uygulamasını endoskopik olarak yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika süren bir işlemdir. Hastayı genel anesteziyle uyutarak bu uygulamayı yapıyoruz. Balonla birlikte hastalarımızdan yapmalarını istediğimiz spordur. Aldığımız kaloriyi azaltmakla birlikte yaktığımız kalori miktarını da arttırmamız gerekiyor. Sporla birlikte balonu destekliyoruz. Balon yaklaşık vücut kitle endeksinin yüzde 50 sini 3-4 ay içerisinde vermemizi sağlıyor. Ama hasta gayret eder dikkat ederse çok yüksek kilolarda verebiliyor. Bu işlem güvenli işlem ve çok fazla yan etkisi olamayan bir işlemdir” >>HÜDAYİ ACAR