Özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık sorunları olan bireylerin, et ve tatlı tüketiminde daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Diyetisyen Nil Kitiş, “Kurban Bayramı’nda tansiyon ve kalp hastaları pişirilen etlerin yağ oranlarına dikkat etmesi lazım. Etin yağlı kısımlarını yememeleri gerekiyor. Özellikle kurbanda sakatat tüketimimizi arttırırız. Sabah kahvaltısına kavurmayla başlayıp, öğleye ciğerle devam edilir. Sakatat tüketimine dikkat etmememiz gerekiyor. Özellikle kalp, tansiyon, diyabet, obezite hastalarının yağsız olarak et tüketmeleri ve küçük porsiyonlar halinde yemeleri gerekiyor” dedi.

Jandarma’dan Bayat Kaymakamı’na anlamlı ziyaret
Jandarma’dan Bayat Kaymakamı’na anlamlı ziyaret
İçeriği Görüntüle

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI VE PİŞİRİLMELİ?

Kurban kesildikten sonra etin ilk başta sert olacağına dikkat çeken Diyetisyen Kitiş, “Kesilen et, rigormortis adı verilen ölüm sertliği nedeniyle ilk 24 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Bu süre, etin hem sindiriminin kolaylaşması hem de sertliğinin giderilmesi için gereklidir. İlk 24 saat içinde etin tüketilmesi önerilmez. Ayrıca, et pişirirken, kuyruk yağı, iç yağı ya da tereyağı gibi ilave yağlar yerine, haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi yağsız veya etin kendi yağında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi sağlık açısından daha uygun olacaktır” dedi.

DONDURULMUŞ ETLERİN SAKLANMASI

Kurban eti, ilk birkaç gün buzdolabında saklanmalı, daha sonra pişirilecek kadar küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanmasını söyleyen Kitiş, “Dondurulan etlerin ve sebzelerin çözülmesinin ardından tekrar dondurulmamaları gerekiyor. Et veya sebzeler çözüldükten sonra mutlaka pişirilmelidir ve pişirildikten sonra tekrar dondurulabilirler” uyarısında bulundu.

DİYABET HASTALARI TATLILARA DİKKAT ETMELİ

Kurban Bayramı boyunca, tatlıların sıkça ikram edilmesi, şeker hastaları için potansiyel risk oluşturabilir diyen Diyetisyen Nil Kitiş sözlerine şöyle devam etti; “Tatlı tüketimi konusunda şeker hastalarının dikkatli olması gerekiyor. Bayramda, tatlılar şeker dengesini bozabileceğinden, tatlıları kontrollü bir şekilde tüketmek, bayramda sağlıklı kalmak için önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Afyon Haber-1329

Muhabir: İbrahim ARTIÇ