KİRA ARTIŞI DURDURULABİLİR Mİ?

Son dönemin en çok tartışılan konularından biri olan fahiş kira artışları, kiracıların belini bükerken ev sahiplerinin ise haklı sebepleri var.  Hükümetin, kira artışlarınn önüne geçmek için yeni bir formül üretmesi bekleniyor. Yüzde 25 kira artışı sınırı kira zamlarına çare olmayınca yeni formüller gündeme geliyor. Bunlardan biri de boş tutulan evlerden daha fazla vergi alınması. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni sosyal konut projeleri geliştirileceğini ve dar gelirlilerin de konuta erişiminin artırılacağını belirtti. 

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Erdem, katıldığı bir canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

"Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki artışın asıl sebebi konut arzında sıkıntılar olması. Bir şeyin ne kadar sayısı artarsa fiyatı düşecektir. Kiralık ev bulunamadığı zaman, mevcut kiralık evlerin fiyatı da yükseliyor. Bu durumda bazı ahlaki sorunlar da ortaya çıkıyor. Özellikle deprem sonrası bazı ev sahipleri, bazı emlakçıların da tazyikiyle 5 bin liralık kiralık evi 25 bin liraya yabancılara kiraya verme yolunu seçince kiracı-ev sahibi sorunları da arttı."

Erdem, boş tutulan evlerden daha fazla vergi alınmasına yönelik görüşleri şöyle anlattı:

"Burada alınması gereken asıl tedbir konut stokunu artırmak. Sosyal konut projeleriyle ilk evini alacak olanları ev sahibi yaparsanız kirada oturan insanlar kendi evlerine geçer. Bu sayede kiralık ev sayısı da artacak. Dolayısıyla da kira artışı düşecek. Boş ev stoku aslında su faturalarından çıkartıldı. İstanbul'da 400-500 bin evin boş tutulduğu belirlendi. Bunlardan bir kısmı yurt dışında yaşayanlar, ama bir kısmı da evi bilerek boş tutanlar. Bu boş ev stoku da kiraları biraz artırıyor. Yurt dışında bunun örnekleri var. Evini boş tutandan bir miktar daha fazla vergi alınıyor. Bu uygulamayla boş ev stoku da değerlendirilerek kiralar daha da aşağı çekilebilir."

Taklalar atıp şarampole giren araçtan burnu dahi kanamadan çıktı Taklalar atıp şarampole giren araçtan burnu dahi kanamadan çıktı

Ekonomistler görüşlerini belirtemeye devam ederken hükümetin konuylailgili atacağı adımlar da merakla bekleniyor.