Müslümanlar Kadir Gecesi'ni dualarla ihya edecek
Ramazan ayının en kıymetli gecesi olan Kadir Gecesi, bu yıl 5 Nisan gecesi idrak edilecek. Kur'an-ı Kerim'de, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen bu kutsal gece, Müslümanların yoğun ibadet ve dualarla Allah'a yöneldiği müstesna bir zaman dilimi olarak önem taşıyor.
Kadir Gecesi, Ramazan ayının 26. gününü 27. güne bağlayan geceye denk geliyor. Bu kutlu gecede, Yüce Allah'ın affına mazhar olmak isteyen Müslümanlar, ellerini semaya açarak dualar edecek ve ibadetlerini gerçekleştirecekler.
Kadir Gecesi duası ve ibadetler
Peygamber Efendimiz'in (sav), Hz. Aişe’nin
“Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?” sorusuna cevaben öğrettiği dua, bu gecede en çok okunan dualar arasında yer alıyor:
“Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.” (Allah’ım, Sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
Bunun yanı sıra Fatiha, Nas gibi bilinen sureler ve dualar da okunarak, bu gecenin fazileti idrak edilecek. Kadir Suresi'nin okunması da bu geceye anlam katan bir diğer ibadet olarak dikkat çekiyor.
Kur’an’da Kadir Gecesi
Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi’nin fazileti şu ayetlerle ifade edilir: "Biz onu Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gece, Rablerinin izniyle her türlü iş için melekler ve Ruh (Cebrail) iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir selamettir." (Kadir Suresi, 1-5)
Bu mübarek geceyi hakkıyla ihya edenlerin, Peygamber Efendimiz'in müjdesine göre geçmiş günahlarının affedileceği belirtilmiştir. Sevgili Peygamberimiz'in (sav) şu hadisi bu gecenin kıymetini bir kez daha gözler önüne seriyor:
“İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolunur.”
Dualar ve manevi hazırlık
Kadir Gecesi’nde Müslümanlar, geçmiş günahlarının bağışlanması ve gelecekleri için hayır dilemek amacıyla dualar edecekler. Bu anlamlı gecede Yüce Allah’tan istenilen tüm güzellikler için eller semaya açılacak, Rahmet Kapısı’ndan dilekler sunulacak.