“Türkiye'de büyük bir deprem bekleniyor”
İstanbul Tuzla’da yaşayan Japon deprem uzmanı bundan 1 buçuk ay önce Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde ‘Depremle Yaşamak’ konulu seminerde yaptığı konuşmada, "Türkiye’de büyük bir deprem bekleniyor, özellikle Marmara Bölgesi’nde. Doğu Anadolu fayı ve Ege fayı da kırılmaya başladı" ifadelerini kullanmıştı. Aradan geçen 40 günlük sürenin ardından Türkiye 7.7 ve 7.6  şiddetindeki depremle sarsıldı. 
Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Depremle yaşamak' konulu seminere katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde büyük bir depremin beklendiğini açıkladı. Depreme hazır olmanın öneminden bahseden Moriwaki, "Türkiye'de Japonya gibi bir deprem ülkesi. Depreme hazır olmak çok önemli. Tüm kurumların ve insanların hazır olması gerekir. Türkiye'de büyük bir deprem bekleniyor, özellikle Marmara Bölgesi'nde. Doğu Anadolu fayı ve Ege fayı da kırılmaya başladı" dedi.
YÖNETMELİK ÇOK İYİ ARTIK
Afyonkarahisar'ın en tehlikeli bölgede kıpkırmızı olduğunu ifade eden Moriwaki, "2-3 kez 6'nın üzerinde deprem yaşadı. Dünyadaki depremlerin yüzde 20'si Japonya'da gerçekleşiyor. Japonya, çok büyük depremler yaşadı. Japonya'da insanlar bunları yaşadığı için tam hazır oluyor. Türkiye'deki binaların yüzde 60'ı kaçak. Yönetmelik çok iyi artık, Türkiye Japonya'dan daha katı. Ama ona rağmen bunu takip etmiyor herkes. Onun için sıkıntı burası. Bunu çözmek lazım" diye konuştu.
TÜRKİYE DEPREM UYARI SİSTEMİ KONUSUNDA JAPONYA İLE BAĞLANTI KURDU
Türkiye'deki deprem erken uyarı sistemi ile Japonya'daki sistem arasındaki farkı anlatan Moriwaki, "Japonya'nın depremi ile Türkiye depreminin arasında biraz fark var. Japonya'nın depremi birazcık derin yerde. Deprem biliyorsunuz önce P dalga geliyor, sonra S dalga geliyor. Bunların arasında 10 saniye 20 saniye fark var. Onun için herkesin telefonunda Japonya'da uyarı sistemi var. Bu çünkü depremin P dalga geldikten sonra, 10 saniye 20 saniye varsa kaçabilir veya bir şey yapabilir. Ama genel olarak Türkiye'de aşağıdan direkt olarak vuruyor. O zaman P ve S olarak saniye olarak çok az ama yine de bunu da Türkiye de yapmaya başladı ve Japonya ile bunun bağlantısını kurdu" dedi.
DEPREM VARSA NEREDE OLURSA OLSUN, HAZIR OLMAK LAZIM
İstanbul’da beklenen deprem konusunda da açıklamalarda bulunan Moriwaki, "Deprem varsa nerede olursa olsun, hazır olmak lazım. Bu eğitimle, binadaki oranla maalesef yüzde 50 kaçak bina için bunu düzeltmek lazım. Bunları daha hızlı hale getirmek lazım. Yeniden bina yapma değil güçlendirme yapılırsa daha çabuk yürüyebilir" diye konuştu.
FAY HATLARINDAKİ HAREKETLİLİK 3 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI 
Kahramanmaraş ve civarındaki 10 ili etkileyen depremle ilgili de açıklamalarda bulunan Moriwaki, “10 ili etkileyen depremin habercisinin 3 yıl önce Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki depremdir. 1999 depreminde 7.4 şiddetinde 20 bine yakın insan kaybettik ve şimdi o depremden büyük 7.7 şiddetinde iki defa deprem yaşandı. Demek ki, 10 kat büyük bir depremdi. 99 depreminden daha çok can kaybı olacak. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmıyordu, kırılmaya başladı. Normalde deprem olmayan Konya’da bile küçük de olsa deprem başladı. Sivrice depreminden sonra ‘Allah sizi uyarıyor daha büyük depremin olacağını işaret ederek hazır olun diye sizi uyarıyor’ demiştim bir kere” ifadelerini kullandı.