ABD merkezli gelişmeler, Orta Doğu’daki jeopolitik hareketlilik ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı öncesinde piyasalar dalgalı seyrini sürdürüyor. Bu süreçte altın fiyatlarının yönüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş, ons altın için iki farklı senaryonun öne çıktığını ifade etti. Küresel risk algısının fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacağını vurgulayan Memiş’in açıklamaları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
PİYASALAR FAİZ KARARINA ODAKLANDI
Küresel piyasalarda son günlerde yaşanan gelişmeler, yatırımcıların temkinli hareket etmesine neden oluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu politikalarına ilişkin adımları ve İran ile ateşkes sürecine yönelik açıklamaları, piyasalarda yön arayışını artırdı.
Öte yandan Türkiye’de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Piyasalarda genel beklenti faiz oranlarının sabit tutulacağı yönünde olurken, karar metninde verilecek mesajların daha belirleyici olacağı ifade ediliyor.

ALTIN İÇİN İKİ FARKLI SENARYO
Altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş, ons altın tarafında iki farklı ihtimalin öne çıktığını dile getirdi. Memiş’e göre küresel ölçekte yaşanacak gelişmeler, altının yönünü doğrudan belirleyecek.
İlk senaryoda, uluslararası arenada uzlaşı ve gerilimin azalması durumunda ons altının yukarı yönlü hareket edebileceği belirtiliyor. Bu durumda fiyatların 5.200 dolar seviyesine kadar yükselebileceği ifade ediliyor.
Diğer senaryoda ise jeopolitik risklerin artması ve belirsizliklerin derinleşmesi halinde altın fiyatlarında geri çekilme ihtimali gündeme geliyor. Bu kapsamda önce 4.650 dolar, ardından 4.400 dolar seviyelerinin test edilebileceği değerlendiriliyor.

“PİYASA YÜKSELİŞ İÇİN ZEMİN ARIYOR”
Piyasalardaki mevcut duruma ilişkin değerlendirmesinde İslam Memiş, yatırımcı davranışlarının değiştiğine dikkat çekti. Memiş, piyasanın düşüşleri sınırlı algıladığını ve yükseliş için uygun zemin arayışında olduğunu ifade etti.
Petrol fiyatlarında yaşanan artış ve Hürmüz Boğazı’ndaki gerilime rağmen değerli metallerin güçlü duruş sergilediğini belirten Memiş, haber akışının fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini vurguladı.

“EN KÖTÜ DÖNEM GERİDE KALDI”
Altın piyasasına ilişkin genel görünümü de değerlendiren İslam Memiş, mart ayında yaşanan sert dalgalanmaların ardından en zorlu sürecin geride kaldığını ifade etti.
Piyasaların önümüzdeki günlerde daha net bir yön belirleyeceğini belirten Memiş, özellikle merkez bankalarının kararları ve küresel siyasi gelişmelerin bu süreçte belirleyici olacağını kaydetti.





