Cumhuriyet Sucukları markasının sahibi olan Afyon Et Entegre A.Ş.’nin Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan üretim tesisleri yanında kurulan “Et ve Sucuk Müzesi’nde geçmişten bugüne sucuk imalatında kullanılan makina ve aletler sergileniyor. Et ve Sucuk Müzesi Müdürü Mehmet Doğan, yurt içi ve yurt dışından derlenen birçok parçadan oluşan Sucuk Müzesi’nde Afyonkarahisar sucuğunun üretiminden sofralara kadar uzanan serüveninin hem geleneksel hem de modern yöntemlerle gözler önüne serildiğini dile getirdi. Et ve Sucuk Müzesi Müdürü Mehmet Doğan,  bu müzenin Dünya’da ve Türkiye’ye de tek olduğunu kaydederek, müzenin henüz açılışını yapmadıklarını ama haftanın 6 günü müzeyi gezmek isteyenlere sabah 08:30 akşam 17:30 saatlerinde ücretsiz bir şekilde gezme imkânı sunulduğuna dikkat çekti. Sucuk müzesinin hakkında konuşan Doğan, “Müzemizde maketler ve sucuk imalatında kullanılan makine ve aletlerini sergiliyoruz. Tabi bunları kafamıza göre yapmadık araştırarak müzemizi bu hale getirdik. Eskiden Afyonkarahisar’da sucuklar dışarda satılırmış onların maketleri olmak üzere daha sonra ilerleyen süreçlerde dükkanlaşma devrine geçilen maketlerde mevcuttur. Yani müzemizde sucuğun başlangıcından, yapılışından ve satılışından bugüne kadar olan her şey sergileniyor.  
ÜRETİMDE KULLANILAN BAHARATLAR BİLE MÜZEDE SERGİLENİYOR
Müzede bulunan bütün materyallerin Cumhuriyet Sucukları fabrikasında birebir kullanıldığını ifade eden Doğan, üretimde kullanılan baharatların dahi müzede sergilendiğini kaydetti. Doğan, “Cumhuriyet sucukları 1920 yılında kuruldu. 1920’den bu zamana kadar gelen süreçte fabrikada ne tür materyaller kullanılmış ve işleyiş nasıl biz onu canlandırmaya çalışıyoruz. Müzemizde görmüş olduğunuz kırmızı renkli bütün materyaller cumhuriyet sucukları fabrikasında birebir kullanılmıştır. Pastırma ve sucuk üretiminde kullanılan baharatlar dahi müzemizde sergilenmektedir. Müzemizin henüz resmi açılışı gerçekleşmedi. Çok az eksikliklerimiz var onları tamamladıktan sonra müzemizin açılışını da gerçekleştireceğiz. Buradaki materyallerimiz yaklaşık 1958-68 yılları arasında kullanıldı. Çocuklar içinde yaklaşık 150 tane manda ve inek görsellerimizde bulunuyor. Buradaki görsellerimizin hepsi de birbirinden farklı porselendir. 
MÜZEDE AİLENİN İLK DÜKKÂNI VE İLK SEVKİYAT ARABASI BULUNUYOR
Ailenin ilk dükkânını ve sevkiyatlar için kullanılan ilk aracını da tanıtan Doğan, “Müzede aynı zamanda 1943 yılında Cumhuriyet sucuklarının ilk sevkiyat aracıda bulunuyor. Bu araç müzemizde sergileniyor. Aracın bakım ve onarımı yapıldı. Aracımız şu anda çalışıyor. Bu araçla zamanında yakın bölgelere sucuk sevkiyatı yapılıyordu. Yani bir nevi nakliye aracı olarak kullanılıyordu. Burada ayrıca ailenin ilk dükkânı ve sokağının da bir maketi bulunuyor.  Bu dükkânımız 1930’lı yıllarda şu anki Belediye çarşısı olan o zamanda Hal çarşısı olarak bilinen bir çarşı vardı. O hal çarşısı içerisinde bulunan ailenin ilk dükkândır. Burası 1986 yılında yıkılmış daha sonra şu anda hizmet veren belediye çarşısı yapılmıştır. Dükkânın içindeki materyaller bile orijinaldir. Burada bulunan çeşmede o hal çarşısında olan bir çeşmedir. Hal çarşısında yaklaşık 30-40 adet dükkân vardı. Hiçbirinin dükkânının içerisinde çeşme yokken dünya diye tabir ettiğimiz çeşme bütün hal çarşısındaki esnafın vatandaşların kullanmış olduğu bir çeşmedir. >>HÜDAYİ ACAR