Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken ardından Kur-an’ı kerim tilaveti okundu.

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Sakatlar Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Faruk Özkara 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kutlama değil farkındalık günü olduğunu söylediği konuşmasında;

      “Sözlerime başlarken 3 aralık gününün bir kutlama günü değil bir farkındalık günü olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu özel gün 1992 yılında birleşmiş milletler tarafından 'dünya engelliler günü' olarak kabul edilmiştir. Bu kabulle engellilerin sorunları ve beklentileri kamuoyu ile paylaşılmak istenmiş olup toplumda farkındalık yaratmak ve çözümler üretilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde ise 2005 ve 2008 yılında yapılan kanunlaştırma çalışmaları ile engelli hak ve statüleri yasal güvence altına alınmıştır.

Ülkemizdeki engelli bireylerin oranına dikkat çeken Özkara;

‘’Ülkemizden söz etmişken son yapılan çalışmaya göre anket sonuçları yaklaşık olarak şu şekildedir;

Toplam engelli sayısı 5 milyona yakını, yani toplam nüfusun yüzde 7'si. Bakanlığın 2019 verilerine göre ilimizde 81.934 engellimiz mevcuttur. Bunların 45.555'i kadındır.

Bunun 36.379'u erkek üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu sayılarda çocuk engelli oranımız giderek artmaktadır.

Engelli olmak bir tercih değildir bir gün ışığa hasret kalabiliriz. Merdivenler önümüze dağ, adım atmak en büyük özlemimiz olabilir bunu bilerek yaşamalı önce kafamızda ki engelleri kaldırmalıyız. Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken daha bilinçli daha duyarlı daha merhametli bir toplumu umut ediyor halkımızın bu konuda hassas davranmasını arzuluyorum. Bu farkındalık gününde bir arada toplanmamızı sağlayan sayın valimiz başta olmak üzere ve programı üstlenen il müftülüğümüze ayrıca emeği geçen bizlerle şu an burada birlikte olan tüm katılımcılara Afyonkarahisar engelliler meclisi adına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Afiyet olsun.” dedi.

Özkara’nın ardından konuşan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven hükumet olarak yıllardır engellilerin topluma kazandırılması için çalıştıklarını söyledi. Yurdunuseven konuşmasında;

      “Öncelikle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum ama Faruk başkanımızın da söylediği gibi bir gün olarak kalmasın ve farkındalık günü olarak kutlayalım. Allah Kur-an’ı Kerim’de diyor ki hiç bir nefse kaldıramayacağından fazla yük yüklemeyiz. Biliyorsunuz hükumetimiz dönemindeki düzenlemelerimiz engelli kardeşlerimizi hayata kazandırmayı amaçladı. 2005 yılından bu yana yaptığımız değişikliklerle engelliler topluma karışmaya başladı. Bu gerekliydi. Sizler için tüm gayretleri gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz. Şunu gördük ki engelliler toplumun içine girdikçe toplumun ve engellilerin değeri artmayı başladı. Görüyoruz aramızda engelli sporcularımız var. Şampiyonluk yaşıyorlar. Demek ki engellileri toplumun içine alırsak her birinin bir değer olduğunu göreceğiz. Önemli olan engeller aşmak için sevgiyi öne çıkarmaktır.” dedi.

Özkayanın ardından konuşan Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı en büyük engelin hakikati görememek olduğuna dikkat çekti. Kazancı;

      “3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle valiliğimizin koordinatörlüğünde düzenlenen programımıza hoş geldiniz. Allah resulü buyururlar ki Allah hiç kimsenin kıyafetine malına nüfuzuna bakmaz. Kalbine ve kalbinden yansıyan amellerine bakar. Allah bizi manevi engellerden korusun. En büyük engel hakikati görememektir. Allah bize hakikati görmeyi nasip eylesin. Çok değerli mesai arkadaşlarıma sizlerin önünde teşekkür ediyorum. Siz katılımcılara bu davete katılım sağladığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

Kazancının ardından konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner ;

      “Kalp gözleri ile bakan gönül dili ile konuşan yüreğiyle sevgi saçan kardeşlerimize engelliler günü sebebiyle sağlık sıhhat diliyorum. Allaha ulaşmamızda bize engel olacak her şeyden Allah bizleri sakınsın inşallah.” dedi.

Önerin ardından konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kübra Teymur rahatsızlığı dolayısıyla programa katılamayan Afyonkarahisar Valisi Doç.Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın selamlarını iletti. Teymur konuşmasında;

      ‘’Öncelikle rahatsızlığı dolayısıyla programa katılamayan sayın valimizin selamlarını sizlere iletmek istiyorum. Bu özel günde bizi bir araya getiren valimize ve il müftülüğümüze teşekkür ediyorum. Bugünü bizlerle paylaşan herkesin dünya engelliler gününü kutluyorum. Her ne kadar adı Dünya Engelliler Günü olsa da bizler engelsiz bir dünya için var gücümüzle çalışıyoruz. Engel aslında engelli vatandaşlarımıza engel olmaktır. Hiçbir engel hayatın ritmini yakalamaya engel olamaz.’’ dedi.

Konuşmaların ardından engelsiz kuran kursu öğrencilerinin ilahi dinletisi ve şiirleri katılımcılarla buluştu.

Programın kapanışını ise Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen yaptı. İşliyen, engelli bir anne ve babanın evladı olduğunu söylerken sözlerine şu şekilde devam etti;

      ‘’Kardeşlerimiz dile getirdikleri şiirlerle işaretleriyle mesajı verdiler. Bu gençlerimizin müftülüğümüz bünyesinde yetişmelerine vesile olan çalışanlarımızda, destek veren valiliğimizden, belediye başkanlığımızdan Allah razı olsun. Kim destek oluyorsa Allah hepsinden razı olsun. Burada yaptıklarımızın ibadet olduğunu bilerek arttırarak hizmetlerimizi arttırmaya Allah nasip etsin. Engelli bir anne ve babanın evladıyım. Babam sakat kolunu göstermemeye çalışırdı. Bu engeller Allah yolunda olmaya engel değildir. Allah bizi kalp engelli olmaktan korusun.’’ dedi.

Program yemek ikramıyla son buldu.