Komisyonda muhalefet ile iktidar arasında sert tartışmalara sahne olan pakette; turizmcilere prim desteğinden Siber Güvenlik Başkanlığı'nın tahkim edilmesine, PTT personel rejiminden memurluk kıdem şartlarına kadar çok sayıda stratejik düzenleme yer alıyor. İşte komisyondan geçen dev paketin detayları...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplanarak milyonu ilgilendiren kanun teklifini masaya yatırdı. Komisyondaki hararetli görüşmeler ve milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından yapılan oylama neticesinde, kanun teklifi kabul edilerek TBMM Genel Kurulu'na sevk edildi.
Teklifin ilk imza sahibi olan AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, komisyon üyelerine sunduğu etki analizleriyle paketin getirdiği yenilikleri maddeler halinde paylaştı.
5.1 MİLYON EMEKLİYE DOĞRUDAN DOKUNACAK
Dünya genelindeki zorlu ekonomik koşullara ve bölgesel çatışmaların makroekonomik dengelere olan etkisine değinen Aksu, toplumun tüm kesimlerini imkanlar dahilinde korumaya devam edeceklerini vurguladı.
Bu doğrultuda; en düşük emekli aylığı tutarı, TÜİK tarafından açıklanan yüzde 17,76’lık 6 aylık enflasyon oranı dikkate alınarak 23 bin 552 Türk lirasına yükseltildi. Yapılan açıklamada, bu düzenlemeden tam 5.1 milyon emeklinin doğrudan faydalanacağı ifade edildi.
TORBA PAKETTE YER ALAN DİĞER KRİTİK DÜZENLEMELER
Komisyonda kabul edilen teklif sadece emeklileri değil, kamudan turizme, siber güvenlikten sinema sektörüne kadar pek çok alanı kökten etkiliyor:
1. Turizm Sektörüne ve İstihdama Dev Destek
Küresel istikrarsızlıklar ve komşu ülkelerdeki savaş durumu nedeniyle doluluk oranlarında yüzde 10’a yakın düşüş yaşayan turizm sektörü için "can suyu" adımı atıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli konaklama tesislerine, 2026 yılı Mayıs-Aralık döneminde bildirdikleri sigortalılar için günlük 116,67 TL (aylık yaklaşık 3 bin 500 TL) sigorta primi desteği sağlanacak. Yaklaşık 1.7 milyon sigortalıyı kapsayan bu model için 5.36 milyar TL’lik kaynak aktarılacak. Ayrıca, imalat sanayisi istihdam desteklerinin süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.
2. Siber Güvenlikte 30 Milyar TL'lik Tasarruf
Siber Güvenlik Başkanlığı’nın yasal ve altyapısal mimarisi güçlendiriliyor. Daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde olan siber savunma, internet alan adı yönetimi ve denetimi gibi yetkiler Siber Güvenlik Başkanlığı’nda toplanıyor. BTK bünyesindeki veri merkezleri ve teknik altyapıların devriyle, mükerrer yatırımların önüne geçilerek yaklaşık 30 milyar TL’lik yeni altyapı kurulum maliyetinden tasarruf sağlandı.
3. Dijital Platformlardan Sinema Sektörüne Katkı
İçerikten beslenenin üretime katkı sunması ilkesiyle yeni bir finansman modeli getiriliyor. Dijital internet platformları ve koşullu erişim sağlayan medya hizmet sağlayıcıları, yıllık net satışlarının yüzde 2’sini Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermayesine aktarmak zorunda olacak. Bu gelirler yerli sinemacılara ve içerik üreticilerine kaynak olarak dönecek.
4. Kamuda Kıdem Şartı Değişiyor ve PTT Düzenleniyor
Kamuda hiyerarşik dengeyi sağlamak amacıyla, memur statüsündeki daire başkanı ve dengi yönetici kadrolarına atanabilmek için aranan kıdem şartı 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Taşradaki il ve bölge müdürlerinin atanmasında liyakati önceleyen Devlet Memurları Kanunu kuralları işletilecek. Ayrıca, PTT bünyesindeki parçalı istihdam yapısına son verilerek personelin idari hizmet sözleşmeli statüye geçişine yasal zemin hazırlanıyor.
KOMİSYONDA "KALİTESİZ KANUN" TARTIŞMASI
Görüşmeler sırasında muhalefet milletvekillerinden sert eleştiriler yükseldi. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, teklifteki milli eğitimle ilgili maddelerin asıl muhatabı olan Milli Eğitim Komisyonu'nun aynı saatte toplandığına dikkat çekerek maddelerin ilgili komisyona çekilmesini talep etti.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise kanun yapım süreçlerini eleştirerek, "Kalitesiz kanun yapıyoruz. Teklif asıl komisyonda görüşülmüyor. Sürekli 'tereddüt giderelim, yanlış uygulamalar düzeltilsin' diye kanun yapıyoruz. 25 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz ve her geçen gün daha kötü yönetiyorsunuz" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
Komisyondaki zorlu maratonun ardından kabul edilen kanun teklifinin, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu gündemine gelerek nihai olarak yasalaşması bekleniyor.