Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Apaydın, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere başlıca iki türü olan diyabetin, tüm yaş gruplarındaki bireyleri etkileyebildiğine dikkat çekti.

DÜNYA DİYABET GÜNÜ FARKINDALIĞIN ARTMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Son çalışma verilerine göre ülkemizde yaklaşık 9 milyon diyabet hastası bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Apaydın, “Son yıllarda diyabet hastalığının yaygınlaşmasında obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme gibi faktörler rol oynamaktadır.” dedi. Diyabet farkındalığının artırılması için önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Apaydın, şunları söyledi: “Diyabetin erken teşhisi, hastalığın sürekli kontrol altında tutulması ve ayrıntılı izlem, hastalarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için kritik öneme sahiptir. Diyabet tedavisinde, kan şekeri yüksekliğinin yönetimi çok önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olamamaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile hastalarımızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar mutlaka sürece eklenmelidir.

Diyabet (2)

DİYABET FİZİKSEL VE ZİHİNSEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

Doç. Dr. Apaydın, “Diyabet fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz etkilemektedir dedi sözlerine şöyle devam etti; Milyonlarca diyabet hastası, evde, iş hayatında ve okulda günlük hayatını sürdürebilmek için büyük çaba göstermektedir. Dayanıklı olma ve hayatı her anıyla organize etme çabası hastalarımızın omuzlarına büyük sorumluluklar yüklemektedir. Ancak bu ağır yük, çoğu zaman hastalarımızın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenlerle hekimlerin, diyabet hemşirelerimizin, sağlık kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının, hastalarımızın yanında koşulsuz olarak yer alması son derece önemlidir” dedi.

YÖK Başkanı Özvar: “Dünyada yeşil kampüsler üzerine yapılan bir sıralamada Türk üniversiteleri ciddi başarı elde etti" YÖK Başkanı Özvar: “Dünyada yeşil kampüsler üzerine yapılan bir sıralamada Türk üniversiteleri ciddi başarı elde etti"

DİYABETİN SADECE KAN ŞEKERİ YÖNETİMİNDEN İBARET DEĞİL

Diyabetin sadece kan şekeri yönetiminden ibaret olmadığını söyleyen Doç. Dr. Apaydın, “ Geliniz, bugünden başlayarak, ‘tam iyilik hâli- esenlik’ hedefini merkeze koyalım ve diyabetlilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımları hep beraber başlatalım. Diyabetin sadece kan şekeri yönetiminden ibaret olmadığını; iyilik hâlinin ve yüksek yaşam kalitesinin sürdürülebilmesinin daha geniş bir bakış açısıyla mümkün olabileceğini unutmadan bu yolda beraber ilerleyelim” diyerek sözlerine son verdi.