Afyonkarahisar Basını ‘Yerel Medya Buluşmaları’ programında bir araya geldi. Gerçekleşen programda sunumlarıyla Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, Daily Sabah Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik, Akademisyen ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Erhan Sevenler Afyonkarahisar basınıyla buluştu. Dezenformasyon yasası ve basın camiasının üzerine düşen görevlerin anlatıldığı programda önemli konuların altı çizildi. Dezenformasyona ve sonrasında oluşabilecek durumlara dair konuşan Daily Sabah Genel Yayın Koordinatörü Mehmet Çelik, “Düzensiz ve yanlış bilgiyi çok fazla duymaya başladık. Yalan, insanlık tarihi kadar eski bir meseledir. Dezenformasyon başka bir şekliyle yalan ya da yönlendirici haber demektir. Bilgi kirliliği kötü sonuçlar doğurabiliyor. Sosyal medya mecralarının hızının giderek artması toplumdaki bireyleri hızlı bir şekilde etkiliyor” dedi. Manipülasyon, çarpıtma, hatalı ilişkilendirme, uydurma, taklit, bağlamdan koparma ve parodi başlıklarına dikkat çeken Çelik, dezenformasyon türlerini görseller ile örneklendirdi.
GÖRÜNTÜLER ALTYAZILARLA MANİPÜLE EDİLİYOR
Tarih boyunca gerçekleşen görsel manipülasyona dair sunum yapan Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Erhan Sevenler, görüntünün alt yazı eklenerek manipüle edilmesi, görüntünün kurgu ve montaj yöntemiyle manipüle edilmesi ve görüntünün baskı sırasında manipüle edilmesi başlıklarına değinerek dünya basınından örnekleri basın camiasıyla paylaştı.
BİLGİYİ TEYİT ETME İHTİYACI VAR
Türkiye’nin dezenformasyon konusunda başı çektiğini söyleyen Akademisyen ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Oğuz Göksu, “Türkiye en fazla dezenformasyona uğramış ülke. Devletler arasında psikolojik bir savaş mevcut. Enformasyon bozulduğunda olumsuz süreçler ortaya çıkıyor. Bilgiyi teyit etme ihtiyacımız var. Kitle iletişim araçları artık kitle imha silahları olarak kullanılıyor. Bu dönem hakikat ötesi çağ olarak adlandırılıyor. Teknoloji odaklı olarak kitlelere değil direkt olarak bireylere odaklanılıyor.”
BAKTIĞIMIZ YERDE MANŞETİ GÖRECEĞİZ
Teknolojinin insanları takip ettiğini ve bundan sonrada edeceğini söyleyen Göksu, “Web sitesine girdiğimizde retinamız ekranın sağ üstüne bakıyorsa manşeti orada göreceğiz. Retinalarımız bilgisayar kameralarından kontrol edilecek.” dedi.
TÜRKİYE SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE
İnternete dair verileri aktaran Göksu, “Dünya ortalamasına bakıldığında internet kullanımı günde 7 saat sosyal medya kullanımı ise iki buçuk saat. Bu durum Türkiye’ye bakıldığında ise internet kullanımı sekiz, sosyal medya kullanımı ise üç saat olarak görülüyor. Medyayı takip etmek için ortalamamız iki saat. Sekiz milyar nüfusa ulaşan dünyada internete erişim sayısı ise beş milyarı geçmiş durumda. Türkiye TikTok uygulaması kullanımında dünya üçüncüsü. Ayrıca önemli bir konu var. İnternetten edinilen bilgiyi doğru olarak kabul etme durumu. Yine ülkemiz dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Dünyada bu ortalama yüzde 56.4 iken Türkiye’de yüzde 61.6 olarak dikkat çekiyor.” dedi.